Πρόοδος Οπισθοδρομική

Πρόοδος Οπισθοδρομική

1. Στην οπισθοδρόμηση δεν υστερούμε πολύ από τριτοκοσμικές μπανανίες. Η κατηφόρα πολύ πιο εύκολη από την ανηφόρα.

Φετινή έκθεση Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2020.

Υπάρχουν και μερικά στοιχεία που δείχνουν κάποια βελτίωση. Μα οι τυφλοπόντικες της συνωμοσίας θα πουν πως και αυτά μπαίνουν στην έκθεση για να γίνουν πιο πιστευτά τα άλλα στοιχεία της διολίσθησης στις ατελείωτες σκευωρίες κατά της πιο υπερήφανης χώρας της υφηλίου, που δεν υποφέρει ζυγό στον τράχηλο – και ας δίνει βάσεις στις ΗΠΑ και προσβάσεις στις μεγάλες πολυεθνικές της εκμετάλλευσης.

Αλλά ένα παρήγορο παράξενο στοιχείο είναι πως οι συνθήκες σε άλλες πόλεις της χώρας είναι καλύτερες από την Αθήνα.

2. Γενικά, για τέταρτο έτος στους δείκτες διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας η Ελλάδα της κανονικότητας διολίσθησε φέτος από την 58η θέση του 2015 στην 79η μεταξύ 190 χωρών.

Αλλά τώρα, στα μέσα Νοεμβρίου ενώ οι κουφιοκέφαλοι όλων των κομμάτων συζητούσαν για το Πολυτεχνείο και τον Γρηγορόπουλο, δημοσιεύθηκε μια νέου είδους έρευνα από τη συνεργασία Παγκόσμιας Τράπεζας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το επιχειρηματικό κλίμα στις Ελλάδα, Ιταλία και Ιρλανδία. Στην Ελλάδα η έρευνα για κάποιες κατηγορίες του επιχειρείν εξέτασε όχι μόνο την Αθήνα μα και τις Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Πάτρα και Ηράκλειο.

Μα για 5 κατηγορίες (έναρξη επιχείρησης, σύνδεση με ηλεκτροδότηση, οικοδομική άδεια, επικύρωση συμβολαίων, εγγραφή ιδιοκτησίας) οι 5 πόλεις έχουν καλύτερες πρακτικές από την Αθήνα! Αν μάλιστα η Αθήνα υιοθετούσε τις πρακτικές τους, η χώρα θα ανέβαινε από την 79η θέση στην 61η! Καθόλου άσχημα!

3. Συνηθίσαμε τα τελευταία χρόνια να διαβάζουμε για τα επιτεύγματα χωρών όπως η Φινλανδία, Εσθονία, Ολλανδία, Γεωργία κλπ, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κρατικών υπηρεσιών, το εκπαιδευτικό σύστημα, την εκκίνηση επιχειρήσεων, το γενικότερο οικοσύστημα και παρόμοια. Και μάθαμε με κατάπληξη πως η μικρή Γεωργία που επί 70 έτη καταπιεζόταν από την ΕΣΣΔ, σε δυο δεκαετίες προόδευσε τόσο που να εξάγει το ψηφιακό της σύστημα στα Βαλκάνια!

Αλλά στην κατηγορία έναρξης επιχείρησης όντως έγιναν μεγάλα άλματα τους τελευταίους μήνες και η διαδικασία χρειάζεται μόνο 4 ημέρες τώρα, αντί έναν μήνα και περισσότερο, και τρεις διενέργειες! Και γίνεται σχετικά φθηνά σε σύγκριση μα άλλες χώρες στην ΕΕ.

Είναι η 11η θέση στη διεθνή κατάταξη.

4. Αλλά μόνο σε αυτή την κατηγορία έναρξης επιχειρήσεων. Στις άλλες κατηγορίες μόνο οι άλλες πόλεις έχουν καλύτερες επιδόσεις. Η Αθήνα επιμένει στην καθυστέρηση.

Η Αλεξανδρούπολη πρωτεύει σε όλες τις κατηγορίες έχοντας την ταχύτερη πρόσβαση σε ηλεκτροδοτικό δίκτυο (η Πάτρα είναι δεύτερη) και την ταχύτερη έναρξη.

Η Θεσσαλονίκη πάλι ξεπερνά κατά πολύ την Αθήνα στην επίλυση εμπορικών διαφορών με 935 μέρες έναντι 1.710 (σχεδόν διπλάσιες).

Η Λάρισα είναι ακόμα ταχύτερη λόγω μικρότερου πληθυσμού και πρωτεύει στην έκδοση οικοδομικών αδειών διότι όρισε μόνο το κέντρο της πόλης ως αρχαιολογικό χώρο!

Θα θυμάστε τους μπελάδες που δημιούργησαν οι αρχαιολόγοι για το λιμάνι του Πειραιά και, πολύ χειρότερους, για το Ελληνικό.

Τέλος πάντων, υπάρχει μια χαραμάδα φωτός. Αλλά μην ξεχνάμε πως στην ανταγωνιστικότητα, παρά τη μείωση μισθών, μένουμε ουραγοί!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *