Όλοι γνωρίζουμε πως τα δέντρα (οπωροφόρα) εκτός από τον καρπό τους μας δίνουν και οξυγόνο – και ίσκιο και άλλα δώρα. Ίσως όμως να μη γνωρίζουμε πως χρειάζονται 7 τουλάχιστον μεσαίου μεγέθους δέντρα για να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και να παράγουν οξυγόνο αρκετό για έναν άνθρωπο για ένα έτος. Αλλά χρειάζονται πολύ λιγότερα μεγάλα σε μέγεθος και ηλικία.
Δάση, άλση, πάρκα και δεντροφυτεμένες περιοχές αποτελούν τους πνεύμονες μιας χώρας δωρίζοντας καθαρό αέρα που τόσο χρειάζονται οι άνθρωποι. Όχι μόνο εμείς, μα και τα άλλα ζωντανά και ίσως ολόκληρη η Γαία.
Μεγάλα δάση όπως του Αμαζονίου και της Σιβηρίας ή ζούγκλες στην Αφρική και στη Νοτιοανατολική Ασία αποτελούν πνεύμονες για τον πλανήτη μας. Οι περισσότερες δασωμένες περιοχές δεν χρειάζονται πολλή φροντίδα εκ μέρους μας. Μα χρειάζεται προσοχή ώστε να μη βλάπτουμε τα δέντρα μειώνοντάς τα είτε με πυρκαγιές είτε με άπληστη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στις περιοχές τους – όπως δυστυχώς γίνεται σήμερα στον Αμαζόνιο.
Δυστυχώς ούτε οι κυβερνήσεις που ενδιαφέρονται μόνο για την επανεκλογή τους και διαιώνιση της νομής τους της εξουσίας, ούτε οι μάζες πολιτών που είναι αμόρφωτες και αναίσθητες στις γενικότερες και λεπτότερες ανάγκες του ανθρώπου, της Οργανικής Ζωής και του πλανήτη, δίνουν πολλή σημασία στο θέμα. Όλοι ενδιαφέρονται για άμετρη, συνεχή οικονομική ανάπτυξη έστω και αν αυτή κοστίζει μακροπρόθεσμα υφέσεις, πανδημίες και ανθρώπινες ζωές.
Τα τελευταία 30 έτη, ως και το 2020, χάθηκαν 1,8 δις στρέμματα δάσους. Το πρώτο εξάμηνο 2021 αποψιλώθηκαν 25 εκμ στρέμματα. Αυτές οι απώλειες έχουν τρομακτική επίδραση σε όλα τα οικοσυστήματα του πλανήτη. Και μπορεί ή Γαία με τις άγνωστες για μας δυνάμεις της να επιβιώσει και να συνεχίσει το ταξίδι της γύρω από τον Ήλιο στον Γαλαξία μας. Μα εμείς;
Σήμερα θα σας θυμίσω μόνο μερικά θαυμαστά δέντρα (εκτός από την πληθώρα πεύκων και λιόδεντρων στη χώρα μας) σε άλλες περιοχές.
Αυτό είναι το παλαιότερο ζωντανό δέντρο, ίσως και πλάσμα στον πλανήτη – στη Σενεγάλη (δυτική Αφρική) 6000 ετών, πιο παλιό από τις Πυραμίδες και τις παλαιολιθικές κουλτούρες της Μεσογείου και της Ευρώπης.
Στην Ελλάδα έχω δει ελαιόδεντρα 600 και 800 ετών που ακόμα παράγουν καρπό. Μα υπάρχει ένα στην Κρήτη, έμαθα στο Ίντερνετ πρόσφατα, που είναι 4000 ετών και παράγει καρπό!
Αυτό επίσης είναι παλαιό μα μόνο 2000 ετών. Με περιφέρεια κοντά 60μ και ύψος 42μ είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και βρίσκεται στην περιοχή Oaxaca του Μεξικού.
Και τα περίφημα Candelabra κοκκινόδεντρα στο Shady Dell, Sinkyone Wilderness, βόρεια του Mendocino στη Βόρεια Ακτή των ΗΠΑ. Υπάρχουν δάση ολόκληρα από κοκκινόδεντρα κι ένα, σχεδόν ιερό, από αυτό το είδος.
Υπάρχουν πολλά άλλα θαυμαστά δέντρα στον πλανήτη μας που συνεχίζουν με το λειτούργημα που είναι συνυφασμένο με την ίδια την ύπαρξή τους, δηλ. να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και να παράγουν οξυγόνο διατηρώντας, όσο είναι δυνατό, για μας τους ανθρώπους μια ισορροπημένη ζωοδότρα ατμόσφαιρα.