Μ77: Λόκι του Άσγκαρντ

Μ77: Λόκι του Άσγκαρντ

- in Μυθιστορία
0

1. Ο Λόκι είναι αμοραλιστής κολπατζής θεός της σκανδιναβικής μυθολογίας. Ήταν θεός, δηλαδή αθάνατος σχετικά με θνητούς ανθρώπους και κάτοχος υπερφυσικών δυνάμεων. Μα δεν λατρευόταν όπως οι άλλοι.

Το όνομά του σημαίνει μάλλον ‘κουβάρι, κόμπος, μπέρδεμα’: είναι η λέξη για τους κόμπους ή τις θηλιές, δίχτυα ή πλεχτά. Και πράγματι δημιούργησε πολλά μπερδέματα και στην πόλη των θεών Άσγκαρντ και στους θνητούς.

Πατέρας του ήταν ο γίγας Farbauti (σκληρό χτύπημα) και μητέρα του η Laufey/Nal (= βελόνα) που μπορεί να ήταν θεά ή κι αυτή γιγάντισσα, ή άλλο είδος. Σύζυγός του ήταν η Sigyn (= φίλη της νίκης) και με αυτήν έκανε έναν γιο, Nouri (= πτώμα).

Γνωρίζουμε περισσότερα σχετικά με άλλες εξω-οικογενειακές περιπέτειες. Με τη γιγάντισσα Angroboda (= άγχος, αγωνία) απόκτησε την θεά Χελ, θεά του Κάτω Κόσμου. Επίσης το ερπετό Jormungand που στη μάχη Ragnarok, στο τέλος της Εποχής μας, σκοτώνει τον Θορ, και τον λύκο Feurir που επίσης στη Ragnarok σκοτώνει τον Odin, βασιλέα των θεών. Με τη Ράγκναροκ τελειώνει η παλιά Εποχή για να ξεκινήσει μια νέα. Στην εικόνα είναι τα τρία παιδιά του Λόκι.

2. Εντελώς άγνωστη είναι η ζωή του Λόκι προτού εμφανιστεί κι ενσωματωθεί στο σκανδιναβικό πάνθεον. Μια μέρα οι θεοί γλεντούσαν κι έδιναν συγχαρητήρια στους υπηρέτες για την εργασία τους. Ο Λόκι ήταν παρών κι επειδή δεν του άρεσαν τα καλά λόγια, σκότωσε έναν υπηρέτη. Οι θεοί κυνήγησαν τον οξύθυμο Λόκι σε γειτονικό δάσος μα σύντομα επέστρεψαν στο γλέντι τους. Σε λίγο ήρθε και ο Λόκι μα του είπαν πως δεν ήταν ευπρόσδεκτος. Τότε ο Λόκι θύμισε στον Οντίν τα παλιά, όταν ήταν φίλοι και αδελφοποιτοί και ορκίστηκαν πως όποιο ποτό ήταν για τον ένα θα το μοιραζόταν με τον άλλο. Ο Οντίν το παραδέχτηκε. Έτσι ο Λόκι κάθισε με τους θεούς ξανά και άρχισε να τους… βρίζει!

Απερίσκεπτος στα λόγια και στις πράξεις του και συχνά κακόβουλος, με τις πονηριές και ζαβολιές του πάντα επέφερε μια αλλαγή στην όποια κανονική κατάσταση και ροή των γεγονότων.

3. Υπάρχει μια περιπέτεια που έχει πολλές ομοιότητες με την ιστορία της Δήμητρας και του Ποσειδώνα, όπως τη διηγείται ο Παυσανίας (8.25.3-7). Για να αποφύγει τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις του Ποσειδώνα, η Δήμητρα ‘Ερινύς’ κατέφυγε στην Αρκαδία όπου μεταμορφώθηκε σε φοράδα. Ο θεός της θάλασσας έμαθε από τον Ήλιο πού βρισκόταν η θεά, πήγε εκεί, μεταμορφώθηκε σε επιβήτορα και από την ένωσή τους η Δήμητρα γέννησε ένα υπέροχο άλογο, τον Αρείωνα, και μια κόρη, τη Δέσποινα.

Στη σκανδιναβική αφήγηση, οι θεοί κάλεσαν έναν γίγαντα να χτίσει τα τείχη της Άσγκαρντ. Αυτός έθεσε ως όρο πως αν τελείωνε σύντομα,, θα έπαιρνε τη ζηλευτή θεά Freya. Αυτό ενόχλησε τους θεούς και ο Λόκι ανέλαβε να διορθώσει την κατάσταση, όταν μάλιστα είδαν πως με το εξαιρετικό άλογό του Svadilfari, ο γίγαντας θα τελείωνε τη δουλειά πολύ νωρίτερα από ότι είχαν συμφωνήσει. Ο Λόκι μεταμορφώθηκε σε όμορφη φοράδα, ξελόγιασε το άλογο και τα τείχη δεν συμπληρώθηκαν στον συμφωνημένο χρόνο. Έτσι γλύτωσε η Φρέγια και ο Λόκι γέννησε ένα οχτάποδο άλογο, τον Sleipnir, το ταχύτερο άτι στο σύμπαν, το οποίο δώρισε στον βασιλέα Οντίν.

Τέτοιος ήταν ο ζαβολιάρης Λόκι – που έχει σημαντικό ρόλο σε πολλές ταινίες στις παραγωγές Marvel. Στην εικόνα ο γίγαντας προσπαθεί να συγκρατήσει τον Σβαντιλφάρι ενώ πιο πέρα περιμένει ο Λόκι στη μορφή φοράδας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *