E1411: Στρατοί Ουκρανίας και Ρωσίας

E1411: Στρατοί Ουκρανίας και Ρωσίας

Οι Ρώσοι μάλλον θα σπάσουν την αντίσταση των Ουκρανών. Υπερέχουν και σε αριθμούς και σε τεχνολογία και σε οπλοστάσιο (περίπου 4 προς 1). Έχουν κυριαρχία στον αέρα, επίσης.

Έτσι θα έπρεπε σε λίγες μέρες (4 υπολόγιζαν αρχικά!) να έχουν σαρώσει όλη την Ουκρανία. Αυτό δεν έγινε. Ενδέχεται να έχει γίνει, όμως, όταν εσείς διαβάζετε αυτό το κείμενο γραμμένο (8/3/22). Όπως ενδέχεται να φθάσουν σε συμφωνία διότι το κόστος για τους Ρώσους είναι πλέον υπέρογκο.

Ακόμα και αν νικήσουν οι Ρώσοι συντριπτικά κι εξαφανίσουν τον Ζελένσκι και όλους όσους τον υποστηρίζουν, ο Πούτιν και η Ρωσία του, έχει ηττηθεί, όπως απέτυχε το επίδοξο χιτλερικό blitzkrieg του, που βασιζόταν στην απίστευτα υπερφίαλη περιφρόνησή του για τους Ουκρανούς τους οποίους χαρακτήρισε «ανύπαρκτο έθνος». Κι όμως για μέρες βάλτωσαν οι φάλαγγες, όπως οι χιτλερικοί βάλτωσαν στην εισβολή τους στην ΕΣΣΔ τον χειμώνα του 1941. Και στην Ουκρανία ο χειμώνας με θερμοκρασίες -7°C επίσης εμπόδισαν τους Ρώσους που κόλλησαν σε λάσπες. Μα, όχι, δεν είναι μόνο ο καιρός. Στη Ρωσία έχουν πολύ πιο χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι λάσπες δεν ήταν αποτέλεσμα εποχικό μόνο. Οι Ουκρανοί μιμήθηκαν το στρατήγημα των Ινδών εναντίον των Πακιστανών στις 8 – 10 Οκτωβρίου 1965, όταν οι πρώτοι πλημμύρισαν τα χωράφια από όπου θα ροβολούσαν τα τανκς τα πακιστανικά κι έτσι εκείνα κόλλησαν και οι Ινδοί τα εξολόθρευσαν. Το ίδιο έκαναν και οι Ουκρανοί στην περιοχή βόρεια του Κιέβου: πλημμύρησαν τα εδάφη. Γιαυτό οι Ρώσοι τελματώθηκαν. Μα, φυσικά, δεν είναι ούτε αυτό και μόνο. Πρέπει να υπάρχει και ανικανότητα εκ μέρους των σχεδιαστών και στρατηγών στο πεδίο. Οπωσδήποτε οι Ρώσοι βελτιώνονται σε αγριότητα κι ευστοχία κατά αμάχων με τις μέρες, μα έχουν χάσει πολύτιμο χρόνο. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί αυτή η απίστευτη, ακίνητη φάλαγγα που έφτασε τα 40 χλμ!

Είναι όμως και απροθυμία. Οι Ρώσοι στρατιώτες είναι στην πλειονότητα τους στρατολογημένα νέα παιδιά που δεν ξέρουν, δεν καταλαβαίνουν και δεν ενδιαφέρονται. Πάρα πολλοί που έχουν κάποιο δραστικό μέσο νεποτισμού, ή δωροδοκίας ή άλλης απάτης, αποφεύγουν τη στρατιωτική θητεία. Έτσι μένουν μόνο οι ανήμποροι και αδαείς: αυτοί δεν έχουν επιλογή. Είναι το αποτέλεσμα της διαφθοράς στο κορύφωμά της. Και αυτή έχει κάκιστη επίδραση και στη διοικητική μέριμνα (logistics), στην προμήθεια και διανομή πόρων, έμψυχων και άψυχων: η φάλαγγα μένει τελματωμένη από έλλειψη καυσίμων, φαγητού και κακού σχεδιασμού.

Κοιμούνταν οι Ρώσοι νεαροί στρατιώτες στο τσιμεντένιο πάτωμα σε έναν σταθμό, Dolbino Vedelaya Lopa, σαν σαρδέλες επί 5 μέρες. Δεν είχαν νερό. Έπρεπε να πληρώνουν για τα γεύματά τους. Έπρεπε να πλένουν οι ίδιοι τα ρούχα τους! Ο μισθός τους είναι περίπου 25$. Με τι ηθικό θα πολεμήσουν;

Οι Ουκρανοί έρχονται από άλλες χώρες να πολεμήσουν. Δεν είναι ίσως τόσο καλά εκπαιδευμένοι. Μα έχουν πάθος και πολεμούν θαρραλέα. Όσοι δεν ξέρουν από όπλα βοηθούν με προετοιμασίες στα εργαστήρια φτιάχνοντας καμουφλάζ, ή στήνοντας οδοφράγματα, ή χρησιμοποιούν μολότοφ:-

Διότι δεν φοβούνται να πεθάνουν. Όχι σαν τον Πούτιν: όπως ο Χίτλερ δεν επισκέφθηκε ποτέ το Ανατολικό Μέτωπο, και αυτός δεν επισκέπτεται το ενεργό πεδίο πολέμου στη Δυτική Ουκρανία, σε αντίθεση με τον Ζελένσκι:-

Μα έχουν κι εθελοντές (ίσως μισθοφόρους) – πάνω από 20.000 από πολλές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία κλπ). Εδώ Βρετανοί:

Έχουν οι Ρώσοι εθελοντές; Όχι. Μόνο στρατιώτες με πεσμένο ηθικό! Γιαυτό και δεν μπορούν να προελαύσουν όσο γοργά θα ήθελαν. Γιαυτό στρέφουν απάνθρωπα τα πυρά τους σε νοσοκομεία και μαιευτήρια ελπίζοντας να σπάσουν το ηθικό των Ουκρανών.

Μα παρά την ανυποχώρητη αποφασιστικότητα των Ουκρανών, οι Ρώσοι έχουν αριθμητική υπεροχή και τρομερή υπεροπλία. Πόσο, άραγε, μπορούν, δίχως άλλη βοήθεια, να κρατήσουν αυτοί οι Ουκρανοί;

Να, οι εθελοντές πολιτοφύλακες. Όλοι νέα παιδιά σαν τους ξαδέλφους τους Ρώσους. Υπάρχουν και ηλικιωμένοι – στα εργαστήρια ή μπροστά στα ρωσικά άρματα και φορτηγά να τα σπρώχνουν πίσω! «Τι θέλετε εδώ;» ρωτά η ηλικιωμένη κυρία τον Ρώσο στρατιώτη. «Ντροπή σας!»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *