1. Επιτέλους, υπάρχει και μια άποψη όπου δεν είμαστε ουραγοί!
Από 62 χώρες του δείκτη Bloomberg για μιζέρια οικονομίας (misery index) η Ελλάδα δεν είναι στην πρώτη θέση αλλά στην πέμπτη!
Αυτός ο δείκτης σχηματίζεται με βάση τον πληθωρισμό και την ανεργία της χώρας καθώς και τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης. Αφορά το έτος 2018 και δημοσιεύθηκε 11/4/19.
Την αρνητική αυτή πρωτιά στην κορυφή κατέχει εύκολα η Βενεζουέλα του Νικολάς Μαδούρο, αγαπητού των τσιπριστών μα και του σουλτάνου Ερντογάν, του τσάρου Πούτιν, και κάθε τσιφούτη αναρχοαριστερού. Ο πληθωρισμός εκεί φθάνει φέτος στα 2.500.000% ενώ οι άνεργοι είναι πολύ περισσότεροι από τους εργαζόμενους και η πρωτιά της δεν απειλείται από καμιά άλλη χώρα.
Δεύτερη είναι η Αργεντινή με 51,4% πληθωρισμό. Τρίτη η Νότιος Αφρική με 32,2%. Τέταρτη η Τουρκία με 30,2%. Πέμπτη η ελαφρόμυαλη Ελλάς με 19,2%.
Στον πάτο, δηλαδή με τη λιγότερη μιζέρια, είναι η Ταϋλάνδη, μετά η Σιγκαπούρη και Ιαπωνία και ακολουθούν Ελβετία και Δανία.
2. Η μιζέρια θα συνεχιστεί, ίσως δε και να αυξηθεί βραχυπρόθεσμα, δηλαδή τα επόμενα 2 ή 3 έτη, καθώς η προοπτική επενδύσεων στενεύει.
Οι επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν 11,1% (του ΑΕΠ), που πάει πίσω στην ένδοξη εποχή Πασοκαρίας 1996, ενώ το 2007 ήταν 26%. Όσο αυξήθηκαν σε 10 χρόνια, δηλαδή, άλλο τόσο μειώθηκαν την επόμενη δεκαετία.
Ο μέσος όρος ανάπτυξης στην Ευρωζώνη είναι 20,8%. Ανατολικά μας η μικρή Κύπρος είναι κοντά στο 21% – μα το μέγεθος μπορεί να κρύβει και φούσκα. Δυτικά μας στην Ιταλία είναι 23,5% και η Πορτογαλία έχει 16,6%.
Αλλά είναι και η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδας που βλέπει ανάπτυξη όχι 2,5% ή κάτι παρόμοιο του ΔΝΤ, μα μόνο 1,9%.
Μια άλλη πρόβλεψη τώρα, αυτή της Capital Economics βλέπει να συνεχίζει να συρρικνώνεται ο ρυθμός επενδύσεων και να μειώνονται οι εξαγωγές μας. Έτσι κατεβάζει τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2019 στο 1,5% – και κάτω από 1% για τα έτη 2020 και 2021. Εκτός κι αν γίνουν θαύματα.
3. Τα δώρα που έδινε απλόχερα η τσιπρική κυβέρνηση προεκλογικά και η αύξηση του κατώτατου μισθού θα διατηρήσουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών μα δεν θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν την πτώση στις εξαγωγές (που μοιάζει να ισχύει για ολόκληρη την Ευρωζώνη) και τη μείωση επενδύσεων. Οι θλιβερές κραυγές θριάμβου του Τσίπρα το βράδυ των εκλογών για τα ανύπαρκτα επιτεύγματά του είναι οι γνωστή τακτική του ψευδολογίας.
Καθώς υπάρχουν και τα “κόκκινα” δάνεια και δεν φαίνεται ικανοποιητική λύση στο άμεσο μέλλον, οι τράπεζες θα συνεχίσουν να δανείζουν υποτονικά και μόνο επιχειρήσεις με φερεγγυότητα.
Παρότι έχει κερδίσει τις εθνικές εκλογές με αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία, ο οίκος αυτός εκτιμά πως η δημοσιονομική πολιτική, λόγω των επικείμενων αποπληρωμών χρέους, δεν θα μπορεί να είναι πολύ χαλαρή. Κακώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σκιαγράφησε 2ο σχέδιο.