1. Ας μη μας εκπλήσσει. Η διάρρευση της τσιπρικής προπαγάνδας για τα ντόπια ντουβάρια των πελατών και των τρολ της έρχεται από τον διεθνή ΟΟΣΑ με τον οποίο προσπάθησε να ερωτοτροπήσει κάποτε ο Τσίπρας.
Με τις αδύναμες επιδόσεις της η Ελλάς υποχώρησε 4 θέσεις από πέρυσι. Δεν είναι μόνο ο Μητσοτάκης που βλέπει καταστροφική πορεία ούτε οι καπιταλιστικές Αγορές των Moody’s, Fitch, κλπ.
Κάθε χρόνο το φθινόπωρο δημοσιεύει ο ΟΟΣΑ την Έκθεση για την «Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα» Global Competiteveness Report, δείχνοντας τις πραγματικά προοδευτικές οικονομίες (όχι «προοδευτικός» όπως στο αναρχοαριστερό γλωσσάρι της σταλινικής παλαιολιθικής εποχής) που έχουν δυναμική και προοπτική μα και τις αδύναμες, χαμένες στην ομίχλη.
Η φετινή μεθοδολογία αξιολόγησης και σύνταξης της Έκθεσης άλλαξε ώστε να αποτυπώνει πιο καθαρά τη συμμετοχή των χωρών στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση (όχι σαν τις επαναστάσεις του Λένιν και των μιμητών του) που καταδεικνύει δυναμικότητα και ανταγωνιστικότητα.
2. Για να καταλάβουν καλύτερα και τα αναρχοαριστερά απολιθώματα περί τίνος πρόκειται αναφέρω τους πραγματικούς πρωτοπόρους στη σειρά: –
ΗΠΑ με 85.6, Σιγκαπούρη με 83.5, Γερμανία με 82.8, Ελβετία με 82.6, Ιαπωνία με 82.5. Η δεκάδα συμπληρώνεται με τις Ολλανδία 82.4, Χονγκ Κονγκ 82.3, Βρετανία 82, Σουηδία 81.7, Δανία 80.6.
Ας μη μας διαφεύγει το γεγονός πως η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ ήταν μικρές βρετανικές αποικίες μέχρι τον πόλεμο (1939-1945) και μάλιστα βρέθηκαν υπό την καταπιεστική εξουσία των Γιαπωνέζων.
Η Φινλανδία που είναι 11η στην κατάταξη με 80.3 ήταν κάτω από τη ρώσικη αρβύλα ως το 1917 και κάτω από Γερμανούς στον 2ο πόλεμο. Η Ταϊβάν που κατατάσσεται 13η με 79.3, είναι το παλαιό νησί Φορμόζα που έγινε χώρα μετά το 1949 οπότε ο Τσιαγκ Καισέκ μετέφερε τη δημοκρατική κυβέρνηση από την ηπειρωτική Κίνα. Το Ισραήλ που κατέχει την 20ή θέση με 96.6, επίσης ιδρύθηκε μόλις το 1949.
Ανάπτυξη έρχεται με σκληρή εργασία όχι με αρλούμπες και φανφαρονισμούς τύπου δεξιών, πασόκων και τώρα τσιπριστών.
3. Η χώρα της τρελής ροδιάς βρίσκεται με 57 στη μεσαία ζώνη: Η Βουλγαρία είναι στην 51 θέση, η Ρουμανία στην 52 (μόλις 30 έτη μετά τη λύτρωσή τους από σταλινικούς αναρχοαριστερούς), η Ουρουγουάη στην 53, το Κουβέιτ στην 54, η Κόστα Ρίκα (πρώην μπανανία!) στην 55 και οι Φιλιππίνες στην 56.
Εμάς μας ακολουθούν – Ινδία 58η, Καζακστάν 59η, Κολομβία 60ή και Τουρκία 61η!
Καλές επιδόσεις έχουμε σε ορισμένους τομείς (Άξονες και πυλώνες λέγονται στην Έκθεση) όπως 1η στον Ρυθμό Ηλεκτροδότησης, 6η στην αναλογία μαθητών/δασκάλων στην Πρωτοβάθμια, 15η στο Προσδόκιμο Ζωής, 21η στην Υγεία, 38η στις Υποδομές, 39 στις Δεξιότητες.
Αλλού όμως οι επιδόσεις είναι χαμηλές: 63η στην Αγορά Αγαθών, 72η στην Επιχειρηματική Δυναμική, 83η στη Μακροοικονομική Σταθερότητα, 87η σε Θεσμικά Όργανα, 107η στην Αγορά Εργασίας, 114η στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, 133η στην Αποτελεσματικότητα νομικής επίλυσης διαφορών, 135η στη Διαχείριση Γης και 135η στον Μελλοντικό Προσανατολισμό Κυβέρνησης. Είναι θέσεις σε ένα σύνολο 140 Χωρών.
4. Η Έκθεση μας λέει ξανά αυτά που έλεγαν προηγούμενες Εκθέσεις και διάφοροι έγκριτοι αναλυτές. Υστερούμε και χειροτερεύουμε (από 54η, πέσαμε στην 57η) με αναποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση, κρατική γραφειοκρατία, κάκιστο δικονομικό σύστημα, αστάθεια στη διακυβέρνηση, περιορισμοί στην καινοτομία, αποθάρρυνση επιχειρηματικότητας, στην αγορά εργασίας (κλειστές συντεχνίες) κλπ, κλπ…