Ε1667: Στατιστικά Δικαιοσύνης

Ε1667: Στατιστικά Δικαιοσύνης

Α. Άνοιξαν ξανά τα λουλουδάδικα έξω από τη Βουλή: κορδώνεται ο δήμαρχος Αθηναίων και χαμογελά περήφανος ο πρωθυπουργός μας. Μια ακόμα μεταρρύθμιση!

Έχουμε όμως και κάτι συνταρακτικό. Η Ελλάδα κατατάσσεται 44η σε σύνολο 140 χωρών στην έκθεση του ανεξάρτητου διεθνούς οργανισμού World Justice Project που αφορά την πρόοδο στην εφαρμογή Κράτους Δικαίου (δηλ. όλοι ισότιμοι μπροστά στον Νόμο). Αυτό είναι για την Ελλάδα, μια πρόοδος μόλις 1% μα κι ένα άλμα 4 θέσεων! Πρώτες κατά σειρά είναι η Δανία, μετά η Νορβηγία και τρίτη η Φινλανδία. Τελευταίες είναι η Βενεζουέλα, η Καμπότζη, το Κονγκό και η Αϊτή!

Μα αφού τίποτα δεν έχει μεταρρυθμισθεί στην απηρχαιωμένη και λαβυρινθώδη νομοθεσία μας ή στο δικονομικό σύστημα με καθυστερήσεις που φθάνουν τα 5 ή 6 έτη, πρέπει να υποθέσουμε πως μάλλον άλλες χώρες έχουν διολισθήσει προς τα πίσω. Αυτή η διολίσθηση είναι πιο εύκολη.

Διότι στο πιο οικείο μας περιφερειακό περιβάλλον, στην ΕΕ και τη Βόρεια Αμερική, σε σύνολο 31 χωρών, η Ελλάδα είναι 28η! Είναι πιο μπροστά από τις χώρες – Κροατία, Βουλγαρία και Ουγγαρία! Αυτό δεν είναι κατόρθωμα, βέβαια, μα τι να γίνει αφού οι Άρχοντες είναι μεθυσμένοι στα χρώματα και αρώματα των λουλουδάδικων!

Β. Επιπλέον, στον τομέα της τάξης και ασφάλειας η Ελλάδα είναι 31η στις 31 του οικείου περιφερειακού περιβάλλοντος και 74η στις 140 παγκοσμίως. Βλέπετε, οι ερευνητές του WJP εξέτασαν 3.600 νομικούς και τεχνοκράτες στον τομέα της Δικαιοσύνης και πήραν συνεντεύξεις από 154.000 πολίτες στον κόσμο. Εξέτασαν τα όρια της κυβερνητικής εξουσίας, την ανοιχτή διακυβέρνηση και διαφάνεια, τα θεμελιακά (δημοκρατικά) δικαιώματα, τη διαφθορά, έλεγχο της κυβέρνησης από τη Δικαιοσύνη, καθυστερήσεις δικαστικών πράξεων και παρόμοια.

Στην παγκόσμια κατάταξη, ναι, εύκολα ίσως ξεπερνάμε τη Βενεζουέλα, το Κονγκό και την Καμπότζη, μα χωλαίνουμε χρονίως και δεν θα δουν ποτέ, ως φαίνεται, την πλάτη μας οι Σκανδιναβοί και άλλες πολιτισμένες χώρες της Ευρώπης. Σε μας αρέσει να βλέπουμε τα άτριχα οπίσθια των βόρειο-δυτικών εταίρων μας!

Γ. Προσέξτε τώρα. Στην ποινική δικαιοσύνη κατέχουμε πάλι την 28η θέση στους 31 με ουραγούς πάλι Βαλκάνιους. Τι είδους ποινική δικαιοσύνη είναι όταν τα ισόβια γίνονται 8 ή 6 έτη και δολοφόνοι τρομοκράτες σαν τον Κουφοντίνα αφήνονται να σουλατσάρουν στην Αθήνα στα μέρη όπου σκότωσαν τα θύματά τους;

Και στην εφαρμογή νόμων, κανονισμών και διατάξεων βρισκόμαστε στην 29η θέση στους 31. Και συνεχώς πληρώνουμε πρόστιμα στην ΕΕ για την ανικανότητά μας να εφαρμόσουμε διατάξεις για χωματερές.

Ε, δεν πειράζει. Τώρα έχουμε την άνοιξη των λουλουδάδικων – και το φθινόπωρο και τον χειμώνα!

Λέτε να αλλάξουν τα πράγματα με τη νέα κυβέρνηση;

Ε, λοιπόν, δεν πιστεύω πως θα αλλάξουν πολλά! Μακάρι να κάνω λάθος!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *