Φιλ752: Θεός και προσευχή

Φιλ752: Θεός και προσευχή

- in Φιλοσοφία
0

Υπάρχει Θεός; Ναι, λένε μερικοί, όχι λένε άλλοι. Ακόμα και θρησκευόμενοι που πάνε στην εκκλησία τακτικά και ακολουθούν τις εορτές και τα μυστήρια, στην πραγματικότητα δεν πιστεύουν στον Θεό. Διότι οι περισσότεροι πιστεύουν ή αποδέχονται τον Γιαχβέ (Ιεχωβά) της Παλαιάς Διαθήκης που έγινε ο Θεός Πατέρας της Καινής Διαθήκης και είναι στον Ουρανό. Μπορεί να υπάρχει μια κατώτερη θεότητα με την εκδικητικότητα και τις άλλες ανθρώπινες αδυναμίες σαν του Γιαχβέ, μα σίγουρα αυτή δεν είναι Ο Θεός. Αν είναι πανάγαθος, παντογνώστης και πολυεύσπλαχνος δεν είναι ο Πατερούλης που θέλει να τον λατρεύουν και καταδικάζει αμαρτωλούς σε αιώνιο βασανισμό. Θα είχε φροντίσει δε να κάνει γνωστή την παρουσία του (και της Αγίας Τριάδας) πολλές χιλιετίες πριν την έλευση του Χριστιανισμού για να σωθούν και τα τρισεκατομμύρια των παγανιστών νωρίτερα.

Μα ο Θεός ως Νοημοσύνη, ως ανεξιχνίαστη Πρωτουσία, Πρωταρχή και Πρωταιτία των πάντων, άμορφος, αθέατος, αγέννητος, αθάνατος, αμετάβλητος, απερινόητος, ναι, ο Θεός υπάρχει.

Ο Θεός των τριών υφιστάμενων αβρααμικών θρησκειών (όλων των διαφόρων σεχτών τους) είναι, όπως η θεολογία, η εκκλησία και η θρησκεία γενικά, δημιούργημα θεολόγων και θρησκευτικών εκκλησιαστικών ηγετών. Μπορεί να υπήρχε ως έναρξη κάποια θεϊκή έκλαμψη φώτισης, μα οι περισσότερες απόψεις, τα περισσότερα στοιχεία εκτός των ηθικών παραινέσεων (αβλάβεια, φιλαλήθεια, συγκράτηση και μείωση επιθυμιών) είναι μυθοπλασίες και κατασκευές ανθρώπων – συχνά δανεισμένες από άλλα συστήματα.

Αυτές οι μορφές, ο Γιαχβέ, ο Πατερούλης και ο Αλλάχ, είναι ο μόνος αληθινός Θεός και μας έπεμψε τη θρησκεία του, ισχυρίζονται οι οπαδοί του καθενός. Μα ποιος από τους τρεις είναι ο αληθινός και ποια η αληθινή θρησκεία;

Ο κάθε θεολόγος και πιστός ζει στον κόσμο του και δεν βλέπει, δεν θέλει να δει, τις τρομερές αντιφάσεις, υπερβολές και αδυνατότητες της θρησκείας του. Διότι στη θρησκεία η πίστη δίνει παρηγοριά και συναισθηματική στήριξη και, σε ορισμένους, εισόδημα.

Υπάρχει αναμφισβήτητη απόδειξη πως ο Θεός των υφιστάμενων αβρααμικών θρησκειών κάνει θαύματα (ή κάποιος άγγελος ή κάποιος άγιος τους) και ανταποκρίνεται σε προσευχές;

Πρόσφατα, πριν το 2023, στην Αυστραλία επικράτησε ανομβρία για 8 έτη. Μικρά παιδάκια δεν είχαν δει πραγματική βροχή! Οι πιστοί όλοι, Ιουδαίοι, Χριστιανοί και Ισλαμιστές, προσεύχονταν στις συναγωγές, στους ναούς και στα τζαμιά τους. Μα ο θεός και οι άγιοι του δεν ανταποκρίθηκαν: πλήρης αδιαφορία. Μετά ήρθαν οι βροχές, τις οποίες προέβλεψαν οι μετεωρολόγοι. Ήρθαν φέρνοντας πλημμύρες καταστροφικές. Και οι πιστοί με τους ιεράρχες τους έσπευσαν πάλι να προσευχηθούν στους τόπους λατρείας τους, αυτή τη φορά, να σταματήσουν οι βροχές!

Πόσα μίση, πόσες διενέξεις, πόσοι εμφύλιοι, αιματηροί σπαραγμοί έχουν γίνει μεταξύ σεχτών, ορθόδοξων κι αιρετικών, στις ίδιες τις θρησκείες;

Ήρθε και η επιδημία του Covid-19. Απλωνόταν ο κορωνοϊός και οι άνθρωποι πέθαιναν κατά εκατοντάδες ημερησίως – και περισσότεροι μάλιστα στην Ισπανία και Ιταλία, χώρες του Ρωμαιοκαθολικισμού. Ιερωμένοι προσεύχονταν (όσοι δεν ισχυρίζονταν πως λίγος αγιασμός και ο αέρας μέσα στην εκκλησία προστάτευαν) μα τα κρούσματα αυξάνονταν. Ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε στον Θεό (Μάρτιος 2020). Ναι, η επιδημία έπαψε – μα μόνο για να γίνει πανδημία!

Το Ισλάμ μοιάζει να είναι η χειρότερη περίπτωση. Οι πιο ειρηνικές, ευτυχισμένες και προηγμένες χώρες είναι όλες έξω από περιοχές όπου επικρατεί, ενώ πολλές χώρες με μωαμεθανική θρησκεία έχουν φτώχεια, βρωμιά, αθλιότητα, γυναικοφοβία και καταπίεση κι ένα απολυταρχικό (ημι)θεοκρατικό καθεστώς. Ναι, ορισμένες χώρες σε ορισμένες εποχές με ορισμένους ανοιχτόμυαλους ηγέτες προώθησαν τον πολιτισμό. Αλλιώς καταπίεση και σκοταδισμός και πόλεμος και βία και καταστροφή.

Η πίστη και στους ισλαμιστές όπως και σε όλους τους θρήσκους είναι μια εσωτερική δύναμη που βρίσκεται και σε άθρησκους και παγανιστές και άθεους. Είναι η δύναμη της νοημοσύνης και η ενέργεια έντονου συναισθήματος και συγκεντρωμένης προσοχής, η πεποίθηση πως μια ανώτερη, αθέατη Δύναμη βρίσκεται και μέσα στον άνθρωπο κι έξω.

Αυτή, ναι, μπορεί να κάνει θαύματα για τον άνθρωπο. Δεν εξαρτάται από, δεν βασίζεται στην θρησκεία και τους θεούς της.

Μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως είναι η θεϊκή δύναμη εμφυτευμένη στον ανθρώπινο ψυχισμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *