Παράλογα πλεονάσματα τσιπρισμού

Παράλογα πλεονάσματα τσιπρισμού

1. Οι τσιπρική κυβέρνηση των ψυχάκηδων σε πλήρη συμμόρφωση με τα κελεύσματα των κουτόφραγκων δανειστών προχώρησε να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντως) ΑΕΠ και για το 2017 4,2%, κάτι που οι δανειστές ουδέποτε απαίτησαν: και το έκαναν αυτό για πολλούς λόγους.

α) Για να δείξουν τι καλά σοσιαλδημοκρατικά παιδιά είναι και πόσο υπάκουα – σε αντίθεση με τους Πασόκους και Νεοδημοκράτες.

β) Για να φτωχοποιήσουν μέσω υπερφορολόγησης τη μισητή Μεσαία Τάξη που τους περιφρονεί απερίφραστα και απόλυτα.

γ) Για να δείξουν στις Αγορές πως τα οικονομικά μας βελτιώνονται.

δ) Για να έχουν «μαξιλάρι» αποθεματικών σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά με τα έσοδα.

ε) Και για να δίνουν ελεημοσύνες σε πελάτες ψηφοφόρους όπως τα εφάπαξ κοινωνικά επιδόματα και τώρα στους πυρόπληκτους αφού δεν μπόρεσαν να μην κάψουν 98 πολίτες χάρη στις εξαίρετες ικανότητές τους.

2. Ούτε οι δυνάστες δανειστές μας εντυπωσιάστηκαν από την τσιπρική πειθάρχηση, που θυμίζει σταλινική σιδερένια πειθαρχία, ούτε οι Αγορές.

Όμως προτού εξετάσουμε αυτές τις απόψεις ας συνειδητοποιήσουμε τι σημαίνει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% ή έστω πάνω από 3,5%.

Καμιά χώρα στην Ευρώπη δεν κατόρθωσε (ή επιχείρησε να φθάσει) ποτέ τέτοιο πλεόνασμα. Μόνο ορισμένες αναδυόμενες Αγορές κατάφεραν να πλησιάσουν κάπως αυτό το ύψος.

Ορισμένες χώρες κατέγραψαν πλεόνασμα 3,2% στο οικονομικό εύρωστο έτος 2006. Και, νωρίτερα, το 2000 η Γερμανία είχε 3,6%.

Ας μη νομίζουμε πως οι τσιπριστές ακόμα και με την υπερφορολόγηση τους υλοποίησαν κάποιο σχέδιο. Αυτοί είναι ανίκανοι να χωρίσουν άχυρο για δυο γαϊδάρους. Το πλεόνασμα ήρθε λόγω ανύπαρκτων σχεδίων και αλλοπρόσαλλων υπολογισμών.

3. Οι δανειστές και ιδίως οι Ευρωπαίοι (που ακολουθούν τους στυγνούς Γερμανούς) δεν εντυπωσιάζονται με τέτοια αχρείαστα και μάλλον βλαβερά κατορθώματα. Διότι μεγαλύτερα έσοδα ως πλεονάσματα σημαίνουν λιγότερα λεφτά στην πραγματική οικονομία, λιγότερα έξοδα από νοικοκυριά, λιγότερα έσοδα για επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες, και συνεπώς λιγότερη ανάπτυξη.

Λιγότερη ανάπτυξη σημαίνει συνεχιζόμενη ανεργία και συνεχιζόμενη σερνάμενη κρίση. Τέτοιοι απλοί συλλογισμοί βρίσκονται πολύ μακριά από τις ιδεοληψίες και την αμάθεια των τσιπριστών. Γι’ αυτό εμείς δανειστήκαμε 250 δις, ενώ η Ιρλανδία 87 δις και η Πορτογαλία 75 δις, τα οποία και διευθέτησαν ικανοποιητικά σε μόλις 3 έτη!

4. Γι’ αυτό οι δανειστές όχι μόνο δεν θα προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους, όχι μόνο δεν θα επιτρέψουν την φαντασιακή για τους τσιπριστές «καθαρή έξοδο» από το τρίτο μνημόνιο, μα θα επιβάλλουν πιο αυστηρή και συχνή επιτήρηση, όπως μέχρι ναυτίας πληροφορούν, έτσι που οι διάφορες εκκρεμότητες να διευθετούνται, οι αποκρατικοποιήσεις να προχωρούν, οι κοινωνικές ελεημοσύνες να είναι πολύ περιορισμένες και γενικά να υλοποιούνται κάποιες έστω μικρές μεταρρυθμίσεις.

Αλλιώς δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά ανάπτυξη που θα επιφέρει την αυξημένη παραγωγή η οποία θα αποπληρώσει το υπέρογκο χρέος. Κι αυτό είναι που ενδιαφέρει όλους τους δανειστές.

Για τους ίδιους λόγους οι Αγορές (οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι που δανείζουν λεφτά σε κυβερνήσεις σαν τη δική μας αγοράζοντας τα ομόλογά τους), επίσης δεν εντυπωσιάζονται και δεν δείχνουν καμιά προθυμία να μειώσουν πολύ τα επιτόκιά τους. Μετά μάλιστα από την τσιπρική γκλαμουριά της ανικανότητας να διαχειριστούν τις πυρκαγιές, τα αύξησαν και θα τα αυξήσουν κι άλλο αν οι τσιπριστές και οι διάδοχοί τους δεν αλλάξουν τροπάρι.

Η Ιθάκη “άλλα δεν έχει να [τους] δώσει πια”!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *