Έχουν μερικά σύγχρονα κατευθυνόμενα βαλλιστικά συστήματα μα όχι ικανά να πλήξουν και να βυθίσουν μεγάλα μεταφορικά πλοία και, οπωσδήποτε, όχι τα Δυτικά πολεμικά.
Οι Χούθι είναι φυλή της σέκτας Ζαϊντί που ανήκε στο σιϊτικό Ισλάμ, μα υπάρχουν και σουνίτες Χούθι. Αποτελούν το 25% της Υεμένης.
Οι διάφορες φυλές και σέκτες της Υεμένης αλληλοσκοτώνονται εδώ και αιώνες, όπως ήταν «κανονικό» στην αραβική χερσόνησο. Οι πόλεμοι ξανάρχισαν στη δεκαετία 1990. Μα δεν ήταν η μόνη αιτία για τον θάνατο πάνω από 300.000 Υεμένιων: υπήρξαν παράλληλα και επιδημίες και λιμοί. Η Δύση ουδέποτε είχε καλό έλεγχο αυτής της περιοχής της Αραβίας. Το 2011 έγινε καινούρια εξέγερση (Αραβική Άνοιξη) και ο επί 3 δεκαετίες κυβερνήτης της χώρας Αλί Αμπντάλα Σάλεχ παραιτήθηκε. Οι Χούθι αρνήθηκαν το σχέδιο ομοσπονδιακού καθεστώτος που προτάθηκε από ΗΠΑ. (Στον χάρτη οι Χούθι είναι πράσινο. ο κυβερνητικός έλεγχος κόκκινο, έλεγχος Εμιράτων καφε-κίτρινο, στο δε λευκό η Αλ Κάιντα.)
Το σιϊτικό Ιράν βοήθησε τους Χούθι και η Σαουδαραβία τη νέα κυβέρνηση του Μανσούρ Χάντι που διατηρεί τον έλεγχο της Ανατολικής χώρας, ενώ οι Χούθι ελέγχουν τη δυτική και την πρωτεύουσα Σαναά (2014). Έκτοτε κάνουν επιδρομές στη Σαουδαραβία. Έχουν τεχνική εκπαίδευση από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ (=Παλαιστίνιοι στον Λίβανο) για τα νεότερα όπλα. Τώρα υποστηρίζουν φυσικά τους Παλαιστίνιους τρομοκράτες Χαμάς (και Χεζμπολάχ).
Έχουν έναν πύραυλο Τουφάν με βεληνεκές ως 1900χλμ και με αυτό θα μπορούσαν να πλήξουν το Ισραήλ που απέχει 1580χλμ. Μα είναι αμφίβολο διότι συνήθως ο πύραυλος πιάνει 1500χλμ.
Στην πραγματικότητα το Ιράν τους έχει προμηθεύσει με περιορισμένο αριθμό βαλλιστικών πυραύλων και ντρόουν. Έχουν μερικά σύγχρονα κατευθυνόμενα βαλλιστικά συστήματα μα όχι ικανά να πλήξουν και να βυθίσουν μεγάλα μεταφορικά πλοία και, οπωσδήποτε, όχι τα Δυτικά πολεμικά.
Άγνωστοι ως το 2014, οι Χούθι έχουν τώρα περάσει στην πρωτοπορία των αντι-Αμερικανών και αντι-Ισραηλινών δυνάμεων της Μέσης Ανατολής. Και είναι πια πασίγνωστοι σε όλες τις ισλαμικές χώρες.
Από την άλλη, όμως, είναι μια όχι μεγάλη φυλή και μάλιστα διαιρεμένη σε μικρότερες φατρίες (και τις παρατάξεις σιιτών και σουνιτών) αν και αυτές δεν θα χωρίζονταν απέναντι στους Δυτικούς). Δεν θα μπορέσουν να επεκτείνουν την επίδρασή τους έξω από την Υεμένη και τα στενά της θάλασσάς τους. Μα έχουν αποκτήσει μια σχετικά ισχυρή φωνή και, δυστυχώς, απειλούν αισθητά τη ναυτιλία στη δική τους περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.
Έχουν πλέον γίνει γνωστοί ως Ανσάρ Αλλάχ «Παρτιζάνοι του Αλλάχ»!