Ψ242: Ο πλουσιότερος άνθρωπος

Ψ242: Ο πλουσιότερος άνθρωπος

- in Ψυχολογία
0

Αυτό το σύγχρονο παραμύθι το διάβασα στο Διαδίκτυο. Δεν μπόρεσα να ελέγξω αν είναι όντως ιστορικό γεγονός ή παραμύθι. Υποτίθεται πως την ιστορία την αφηγείται ο ίδιος σε φίλο του.

Ο Bill Gates ρωτήθηκε αν υπήρχε κάποιος πλουσιότερος από εκείνον και αν τον γνώριζε.

“Ναι,” είπε. “Υπάρχει κάποιος πλουσιότερος από μένα και τον γνωρίζω.” Και αφηγήθηκε την ιστοριούλα.

Ήταν την εποχή που ο ίδιος ο Γκέιτς δεν ήταν ούτε γνωστός ούτε πλούσιος. Μια μέρα ήταν στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης και πλησίασε ένα κιόσκι να αγοράσει μια εφημερίδα. Πήρε την εφημερίδα μα δεν είχε ψιλά και ο πωλητής δεν μπορούσε να του αλλάξει το μεγάλο χαρτονόμισμα. Έτσι επέστρεψε την εφημερίδα.

Ο πωλητής του είπε: “Κράτησε την. Τη χρειάζεσαι. Στη χαρίζω.”

Επειδή επέμενε, ο Γκέιτς κράτησε την εφημερίδα.

Μετά από μήνες ο Γκέιτς ξαναβρέθηκε στο αεροδρόμιο και ήθελε πάλι εφημερίδα. Και ο εφημεριδοπώλης ήταν πάλι εκεί στη θέση του. Και ο Γκέιτς κατά σύμπτωση πάλι δεν είχε ψιλά. Ο πωλητής πάλι του έδωσε δωρεάν την εφημερίδα λέγοντας – “Μη σε νοιάζει. Δεν θα χάσω. Έχω αρκετό κέρδος.”

Πέρασαν τα χρόνια. Ο Γκέιτς πλούτισε κι έγινε διάσημος. Ξαφνικά μια μέρα θυμήθηκε τον εφημεριδοπώλη. Τον έψαξε και μετά από ενάμισι μήνα τον βρήκε.

“Ξέρεις ποιος είμαι;” Τον ρώτησε.

“Βέβαια, είσαι ο Μπιλ Γκέιτς”, απάντησε ο άλλος.

“Θυμάσαι που μια φορά μου χάρισες την εφημερίδα γιατί δεν είχα ψιλά;”

“Ναι, βέβαια! Δυο φορές μάλιστα!”, είπε και γέλασε ο εφημεριδοπώλης.

“Θέλω τώρα να ξεπληρώσω τις χάρες που μου έκανες. Ό,τι χρειάζεσαι θα μπορέσω να στο χαρίσω.”

Ο άλλος τον ευχαρίστησε χαμογελώντας. “Κύριε Γκέιτς δεν έχω πολλές ανάγκες. Νομίζεις πως θα μπορέσεις να μου ξεπληρώσεις τις χάρες;”

“Πώς; Γιατί όχι;”

“Σε βοήθησα τότε. Φτωχός εσύ, φτωχός κι εγώ. Τώρα είσαι πάμπλουτος, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Οπότε η προσφορά σου δεν μπορεί να είναι ίδια με τη δική μου.”

Τότε ο Γκέιτς κατάλαβε πως ο εφημεριδοπώλης ήταν πιο πλούσιος από τον εαυτό του, διότι δεν περίμενε να πλουτίσει για να βοηθήσει άλλον.

Πλούσιοι πραγματικά, έλεγε, είναι όσοι έχουν πλούσια καρδιά που δίνει από όσα έχει και δεν σκέφτεται να περιμένει να πλουτίσει. Δεν είναι τα πολλά λεφτά που σε κάνουν πλούσιο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *