Ε1812: Εφηβική εγκληματικότητα

Ε1812: Εφηβική εγκληματικότητα

Το πρόβλημα όχι μόνο δεν λύνεται μα χειροτερεύει διότι κανείς επίσημος δεν καταλαβαίνει τις αιτίες ή θέλει να ασχοληθεί!

Η ΕΛ.ΑΣ ανακοινώνει πως έγιναν πάνω από 1300 συλλήψεις ανηλίκων τον Σεπτέμβριο, 2023. Δεν είναι και λίγες! Μα ούτε το υπουργείο Παιδείας ή το νεοσύστατο (κι εντελώς άχρηστο) υπουργείο Οικογένειας ούτε η κυβέρνηση ξέρει πως να αντιμετωπίσει αυτό το όλο και πιο απειλητικό φαινόμενο – όλοι χαμένοι στο “πολιτικά ορθό”, στην ψηφοθηρία και στις ψευδαισθήσεις τους.

Στην Κηφισιά τουλάχιστον μια μεγάλη ομάδα εθελοντών επιθεωρεί και περιφρουρεί την περιοχή ειδοποιώντας την Αστυνομία μόλις προσέξουν κάποια παραβατικότητα ή κάτι ύποπτο. Στη συνέχεια αντιγράφω από άρθρο της κας Ελβίρας Κριθάρη στην Καθημερινή, 20/11/23.

Εμπνευσμένη από τα παρατηρητήρια γειτονιών των ΗΠΑ –έναν θεσμό συνεργασίας των πολιτών με τις αστυνομικές αρχές για τη διατήρηση της τάξης, που χρονολογείται από το 1972– η ομάδα Kifisia Watch ιδρύθηκε ύστερα από μία απόπειρα κλοπής ανηλίκων από ανήλικους, υπό την απειλή μαχαιριού, τον περασμένο Απρίλιο. Από τον Μάιο του 2023 μέχρι σήμερα, η πρωτοβουλία του Κύρου Ασφή, ενός επαγγελματία του ψηφιακού μάρκετινγκ που ουδεμία σχέση έχει με την πάταξη του εγκλήματος, αριθμεί 2.600 μέλη στην κλειστή ομάδα του Facebook, το ψηφιακό «κέντρο επιχειρήσεων», όπου οργανώνονται όλες οι δράσεις.(….)  Κάθε Σαββατοκύριακο, με αποκορύφωμα τα βράδια του Σαββάτου, καμιά δεκαριά μέλη της ομάδας περιπολούν πεζή το κέντρο της Κηφισιάς, από το άλσος δίπλα στον σταθμό του τρένου, μέχρι το άλσος στο Κεφαλάρι και πάλι πίσω. Στόχος τους είναι να προλάβουν να ενημερώσουν την αστυνομία για ξυλοδαρμούς και κλοπές, με θύτες τους ανήλικους που σουλατσάρουν στην Κηφισιά, μοιάζοντας να μην έχουν κάπου συγκεκριμένα να πάνε.(….)

Το πιο σύνηθες πια, εξηγεί ο κ. Ασφής, που είναι και ο ίδιος πατέρας εφήβων, είναι τα «ραντεβού για ξύλο». «Θεωρώ ότι οφείλεται στην περίοδο του εγκλεισμού των παιδιών λόγω Covid, αλλά και στα social media. Κάνουν ένα σκηνικό μόνο και μόνο για να το ανεβάσουν εκεί και να πάρουν likes», λέει. Διασχίζοντας οκτώ χιλιόμετρα σε δύο ώρες, σύμφωνα με την εφαρμογή στο κινητό του που μετράει τα βήματά του, «οι εξορμήσεις επιτήρησης έχουν πολλαπλάσια οφέλη», λέει ο κ. Ασφής τονίζοντας ότι βρίσκεται συχνά μπροστά σε περιστατικά που θα μπορούσαν να εξελιχθούν άσχημα. «Το προηγούμενο Σάββατο σαράντα άτομα κυνηγούσαν τέσσερα», περιγράφει. «Ειδοποιήσαμε την αστυνομία και ήρθαν διάφορες ομάδες: ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ και Δράση. Προφανώς διαλύθηκαν και εξαφανίστηκαν».  Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν αυτό αποτελεί ένα διευρυμένο φαινόμενο ή την εξαίρεση. «Δεν υπερβάλλουμε», λέει ο κ. Ασφής. «Αυτό που πρέπει να σου παρέχει το κράτος είναι το αίσθημα της ασφάλειας και εδώ δεν το πετυχαίνει. Οπότε αυτό που κάνουμε είναι να συμβάλλουμε επικουρικά στο έργο της αστυνομίας και βεβαίως να ενεργοποιήσουμε και τους μηχανισμούς».

Το κράτος δεν μπορεί να παράσχει το αίσθημα ασφάλειας διότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πρώτιστα για επανεκλογή και προσπαθεί να κρατά ικανοποιημένους τους πάντες – ακόμα και παραβάτες! Εξ άλλου δεν ξέρουν πως να δημιουργήσουν αίσθημα ασφάλειας.

Ο δε κ. Κύρος Ασφής δεν αποδίδει καθόλου ορθά τα αίτια για την αυξανόμενη εγκληματικότητα των ανήλικων κι εφήβων μας. Δεν φταίει καθόλου το λοκντάουν του κορονοϊού. Η αυξανόμενη εγκληματικότητα υπήρχε και νωρίτερα.

Φταίνε η κάκιστη ανατροφή που έχουν τα παιδιά από γονείς, οι οποίοι κοιτούν πρώτιστα την καλοπέραση και η τρισχειρότερη παιδεία στα διάφορα εκπαιδευτικά Ιδρύματα, που διέπονται από συνδικαλισμό.

Πουθενά κανείς δεν καθοδηγεί τα νήπια να γίνουν καλοί, έντιμοι άνθρωποι και υπεύθυνοι πολίτες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *