Η φωτογραφία είναι από εφημερίδα του 1912 (Τετάρτη 14 Αυγούστου) και το κομμάτι δηλώνει πως η κατανάλωση άνθρακα επηρεάζει το κλίμα. Δύο δισ. τόνοι αναλώθηκαν τους προηγούμενους μήνες εκείνου του έτους προσθέτοντας (αφού αναμίχθηκαν με οξυγόνο) 7 δισ. τόνους διοξειδίου άνθρακα ετησίως στην ατμόσφαιρα δημιουργώντας ένα σκέπασμα αέρινο που ανεβάζει τη θερμοκρασία του πλανήτη. «Σε λίγους αιώνες η επίδραση θα είναι πολύ μεγάλη!».
Το αποτέλεσμα ήρθε σε λίγες δεκαετίες καθώς επιστήμονες σαν τον James Lovelock, S. Rowland, A. Watson και πολλοί άλλοι επισήμαναν τους κινδύνους για την επιδείνωση των φιλικών προς τον άνθρωπο συνθηκών στον πλανήτη. Αλλά, ως φαίνεται, η ιδέα του θερμοκηπίου με αυξανόμενη θερμοκρασία ήταν γνωστή από το 1912!
Όμως κανένας δεν φρόντισε να παρθούν μέτρα που θα αναχαίτιζαν την απειλή. Και τώρα, οι πολιτικάντηδες φλυαρούν πάλι, και παίρνουν ημίμετρα, πάντα υπολογίζοντας «το πολιτικό κόστος» κι έτσι επιτρέπουν κι άλλη επιδείνωση.
Στην πραγματικότητα, η ιδέα της ευρύτερης ρύπανσης του περιβάλλοντος αναφέρεται στα κείμενα του Ερμή Τρισμέγιστου από τα τέλη του 1ου αιώνα κ.ε.
Ακόμα νωρίτερα, ο Πλάτων στο έργο του Νόμοι (843Β-845Ε) προτείνει μέτρα με τα οποία κάθε πολίτης θα φροντίσει να μην ενοχλεί τους γείτονές του με τις δραστηριότητές του. Επίσης να μη βλάπτει με κανένα τρόπο γειτονικά εδάφη και γενικότερα το περιβάλλον. Έτσι δεν θα κάψει τίποτα απρόσεκτα, δεν θα φυτέψει όπου δεν πρέπει, δεν θα μολύνει τα νερά!
Λίγη λογική δείχνει τι μέτρα πρέπει να θεσμοθετούνται για την προστασία του περιβάλλοντος. Όχι για να προστατευθεί ο πλανήτης που δεν χρειάζεται τη δική μας προστασία, μα για να διατηρούνται οι συνθήκες που είναι φιλικές προς τον άνθρωπο και τη διαβίωσή του.
Μα αν δεν επιμορφωθεί ο πολίτης ώστε να χωνέψει αυτές τις απλές αλήθειες, η καταστροφή του φιλικού προς τον άνθρωπο περιβάλλοντος θα έρθει πιο γρήγορα από ό,τι αναμένεται!