Η αδικία στον Χρυσοχοΐδη

Η αδικία στον Χρυσοχοΐδη

Νότης Παπαδόπουλος  

Οι καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού, που αφάνισαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, έκαναν καπνό περιουσίες και επιδείνωσαν την καθημερινότητα όλων μας, είναι ασφαλώς ένα πλήγμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη που είχε την ευθύνη για την κατάσβεσή τους. Το να χρεωθούν, όμως, από τον πρωθυπουργό σε έναν άνθρωπο –τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη– η εμφανής αδυναμία του κρατικού μηχανισμού και ο κακός συντονισμός των υπηρεσιών κατάσβεσης (μια ευθύνη που είχε άλλωστε περάσει στην Πολιτική Προστασία) ήταν μια άδικη απόφαση – φορτισμένη, προφανώς, από τις δυσμενείς εντυπώσεις που προκάλεσαν οι κυβερνητικές επιδόσεις.

Η υπουργοποίηση Χρυσοχοΐδη ήταν μια γενναία και έξυπνη πολιτικά πράξη του Μητσοτάκη. Ηταν ένα γενναίο άνοιγμα του πρωθυπουργού στην Κεντροαριστερά και μια μετακίνηση της Ν.Δ. στον κεντρώο χώρο. Ορθή πολιτική επιλογή, διότι αφενός ικανοποιούσε όλους τους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ / Κινήματος Αλλαγής που υπερψήφισαν στις τελευταίες εκλογές τη Ν.Δ., αφετέρου περνούσε ένα μήνυμα σοβαρότητας και επαγγελματισμού, αφού ο Χρυσοχοΐδης είναι ο επιτυχημένος υπουργός στον συγκεκριμένο τομέα. Είναι ο άνθρωπος που επί των ημερών του συνελήφθη και εξαρθρώθηκε η 17Ν, αλλά και εκείνος που αναδιάρθρωσε την Πυροσβεστική. Με την ανάθεση της ευθύνης στον «δεξιό» Παναγιώτη Φούρλα κατάφερε να μειώσει θεαματικά τις φωτιές ήδη από το 1999, αφού έως τότε η Ελλάδα δεν χρειαζόταν την κλιματική αλλαγή για να καίγεται κάθε καλοκαίρι…

Μάλιστα, παρά κάποια λάθη και υπερβολές, ο Χρυσοχοΐδης δικαίωσε την επιλογή Μητσοτάκη και συνέχισε την επιτυχημένη πορεία του στο Προστασίας του Πολίτη. Κατάφερε να απομακρύνει τους αναρχοαυτόνομους και τους μπαχαλάκηδες από τα Εξάρχεια και να παραδώσει την περιοχή ξανά πίσω στους κατοίκους της. Κράτησε τον πάντα ενεργό «χώρο» της τρομοκρατίας υπό ασφυκτική επιτήρηση. Πέτυχε να αποκρούσει την επιθετική εισβολή των χιλιάδων μεταναστών στον Εβρο, που έγινε με τουρκική παρότρυνση και οργάνωση. Εδωσε μάχη για πανεπιστήμια χωρίς «προστασία» από τους γνωστούς αγνώστους της μεταπολίτευσης. Μείωσε την εγκληματικότητα στους δρόμους, βγάζοντας τους αστυνομικούς από τα γραφεία και αυξάνοντας τις καθημερινές περιπολίες.

Η χθεσινή αρνητική τροπή που πήρε ο ανασχηματισμός –λόγω του είπα ξείπα Αποστολάκη– δεν πρέπει να ανακόψει την προσπάθεια της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις με τόλμη και για αλλαγές στα κακώς κείμενα της χώρας. Και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν κι άλλες ευκαιρίες για να διορθωθεί η κατάφωρη αδικία που υπέστη ο Χρυσοχοΐδης.

Πηγή: Καθημερινή

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *