1. Ασφαλώς όλοι/όλες είδατε τις εικόνες του χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Και τις εικόνες της απόγνωσης και πανικού καθώς οι Αφγανοί σκαρφαλώνουν στα αεροπλάνα ή στριμώχνονται, 600 άτομα με γυναικόπαιδα και γέρους στην κοιλιά του κήτους για να φύγουν. Όσοι είναι μέσα είναι τυχεροί. Είναι και οι άτυχοι, απερίσκεπτοι που κόλλησαν στα φτερά του σκάφους και απογειώθηκαν για να βρουν το οικτρό τέλος της πτώσης στο κενό.
Ναι, σχεδόν όλες οι μονάδες του επίσημου στρατού παραδόθηκαν αμαχητί γιατί δεν έβλεπαν λίγο να πολεμήσουν όταν οι αξιωματικοί τους δεν πολεμούσαν και οι πολιτικοί ηγέτες τους έφευγαν από τη χώρα με τα λεφτά που έπαιρναν από τους Αμερικάνους.
2. Μα υπάρχει κι ένα μικρό μα υπολογίσιμο μέρος του στρατού που δεν παραδόθηκε: (ανα)συντάχθηκε στην κοιλάδα Panjshir (κεντρική φωτο) για να αντισταθεί στους Ταλιμπάν.
Εδώ σε αυτήν την όμορφη κοιλάδα οργανώνεται η πραγματική αντίσταση κατά των Ταλιμπάν, το τελευταίο ανοχύρωτο οχυρό. Μπορεί να αντέξουν, μπορεί όχι. Η κοιλάδα βρίσκεται 150 χλμ. βορειοανατολικά της Καμπούλ. Κι εδώ έχουν καταφύγει ορισμένα ανώτερα στελέχη της πρώην κυβέρνησης που πιστεύουν ακόμα σε δημοκρατικούς θεσμούς, όπως ο Αντι-πρόεδρος Amrullah Saleh και ο υπουργός Άμυνας Bismillah Mohammadi. Ο Σάλεχ ανακήρυξε εαυτόν προσωρινό Πρόεδρο όταν ο άλλος έφυγε. «Ποτέ δεν θα υποκύψω στους τρομοκράτες Ταλιμπάν» έγραψε στο τουίτερ. «Ποτέ δεν θα προδώσω την κληρονομιά του ήρωά μας Ahmad Shah ‘Massoud’, τον θρυλικό ηγέτη μας».
3. Αριστερά, η περιοχή (με κόκκινο) στο Αφγανιστάν:
Η κοιλάδα Panjshir έπαιξε και στο παρελθόν όμοιο ρόλο καθώς η γεωμορφία της την απομονώνει και οχυρώνει. Υπάρχει μόνο ένα στενότατο πέρασμα σκαλισμένο από τον ποταμό Panjshir και αυτό μπορεί να προστατευθεί εύκολα με λίγο στρατό. Στον εμφύλιο του 1990 η κοιλάδα δεν έπεσε στους Ταλιμπάν ούτε και στους Σοβιετικούς την προηγουμένη δεκαετία. Και στη περίοδο 2001-2021 ζητούσε περισσότερη αυτονομία ή ανεξαρτησία από την κεντρική κυβέρνηση.
Η ιστορία της κοιλάδας στις πρόσφατες δεκαετίες συνδέεται στενά με τον Ahmad Shah ‘Massoud’ (=ευλογημένος, τυχερός), τον πιο γνωστό πολέμιο των Ταλιμπάν που δολοφονήθηκε το 2001. Γεννημένος στην κοιλάδα, όπου η πλειονότητα των 150.000 κατοίκων είναι Tajik (ενώ οι Ταλιμπάν είναι κυρίως Pashtun). Ξεκίνησε την πολεμική του καριέρα ως πολέμιος των Σοβιετικών το 1979 κι έγινε ένας από τους πιο σημαντικούς διοικητές mujahedeen.
Για να δούμε αν η παράδοση θα συνεχιστεί.