1. “Τοις πάσιν ο χρόνος” γράφει ο γλαφυρός αλλά και παραγνωρισμένος προφήτης της Παλαιάς Διαθήκης, ο Εκκλησιαστής, στο 3ο του κεφάλαιο, “Και καιρός τω παντί πράγματι υπό τον ουρανόν”.
Όλα έχουν τον “χρόνο” τους, δηλαδή τη διάρκεια της ύπαρξης ή ζωής τους. Ο χρόνος ενός ανθρώπου είναι 70 ή 80 ή 100 έτη: τόσο ζει περίπου. Ο σκύλος έχει 12 ή 14 δικά μας έτη. Μια μύγα το πολύ 48 ώρες.
Μέσα σε αυτόν τον χρόνο, τη διάρκεια της ύπαρξης, υπάρχουν οι “καιροί”. Όπως το θέτει ο προφήτης – “καιρός του τεκείν [= γέννησης] και καιρός του αποθανείν, καιρός του φυτεύσαι και καιρός του εκτίλαι το πεφυτευμένον [να ξεριζωθεί αυτό που φυτεύτηκε]”: δηλαδή, όπως εμείς θα λέγαμε, η ώρα, ή στιγμή, να φυτεύσουμε και να ξεριζώσουμε. “Καιρός του φυλάξαι [=να κρατήσεις] και καιρός του εκβαλείν [=να πετάξεις]” συνεχίζει το κείμενο, “Καιρός του ρήξαι [=να (δια-)κόψεις] και καιρός του ράψαι [=να ράψεις, να συνενώσεις], καιρός του σιγάν και καιρός του λαλείν”.
Με άλλα λόγια υπάρχει μια κατάλληλη στιγμή, ώρα, εποχή, για κάθε πράξη ή ενέργεια μας.
Και όταν λέμε “έχει ο καιρός γυρίσματα” συχνά εννοούμε “έχει ο χρόνος γυρίσματα”.
2. Οι αγρότες σπέρνουν εναν μήνα και θερίζουν άλλον. Μούρα, μούσμουλα, φράουλες βγαίνουν αρχές Ιουνίου. Κεράσια λίγο αργότερα, μήλα το φθινόπωρο και μανταρίνια τον Νοέμβριο. ‘Κάθε πράγμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο’.
Στη χώρα μας δεν βγαίνουν μανταρίνια μέσα στο καλοκαίρι, ούτε μούσμουλα το φθινόπωρο. Θα πρέπει να είσαι παρανοϊκός να περιμένεις κάτι τέτοιο. Και δυστυχώς μερικοί το περιμένουν και γκρινιάζουν και βρίζουν τη Φύση που δεν τους δίνει αυτό που σε λάθος καιρό θέλουν.
Το τρένο, το καράβι, το αεροπλάνο φεύγει μια συγκεκριμένη ώρα. Αν δεν φθάσεις εκεί έγκαιρα, το έχασες! Κι εδώ πάλι μερικοί βρίζουν γιατί το όχημα δεν τους περίμενε.
Αυτούς τους “καιρούς” τους ξέρουμε – από παραδοσιακή γνώση και γενική πληροφόρηση.
Γνωρίζουμε όμως τον κατάλληλο καιρό να παντρευτούμε, να κάνουμε παιδί, να αγοράσουμε ή να πουλήσουμε κάποιο σπίτι και άλλες ενέργειες για τις οποίες δεν νιώθουμε να έχουμε πρόσβαση στην αναγκαία πληροφόρηση;… Πως θα δράσουμε τότε;
Αλλά, πράγματι δεν ξέρουμε, ή μήπως ο νους μας είναι περιτυλιγμένος με παμπάλαιες, σαθρές αντιλήψεις (παρωπίδες τις λένε συχνά), έτσι που δεν θέλουμε και γι’ αυτό δεν μπορούμε να τις απομακρύνουμε και να δούμε μια άλλη άποψη;
3. Ο κ Τσίπρας και τα τσιράκια του καταφανώς δεν ήξεραν τι είναι οι Εταίροι μας, δηλ. οι πολιτισμένες χώρες της Ευρωζώνης κάπως μακριά από τα Βαλκάνια. Μπορεί τα ολισθήματά τους τις πρώτες βδομάδες της εξουσίας τους να αποδοθούν στην άγνοια και στην απειρία ους. Αλλά όταν σχεδόν 5 μήνες αργότερα, μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις και διαβουλεύσεις, δεν μοιάζουν να καταλαβαίνουν πως η ΕΕ έχει κανόνες και 18 άλλες κυβερνήσεις, δημοκρατικά εκλεγμένες από τους δικούς τους κυρίαρχους λαούς οι οποίοι σέβονται γενικά τους κανόνες, σε αντίθεση με μας που σαν κακομαθημένα μυξιάρικα θέμε να γίνει με παρακάλια ή απειλές το δικό μας, τότε υποθέτουμε πως έχουν εγκεφαλική βλάβη.
Δεν μπορούν να καταλάβουν αυτοί οι τυχάρπαστοι αναρχοκομμουνιστές πως οι Εταίροι δεν πρόκειται να κάνουν πόντο πίσω. Θα μας δώσουν χρήματα μόνο εφόσον εφαρμόσουμε – όχι απλώς υπογράψουμε μια συμφωνία για – δημοσιονομικά μετρα και μεταρρυθμίσεις που μειώνουν κι έτσι βελτιώνουν το ανοικονόμητο και αδηφάγο, διεφθαρμένο Δημόσιο.
Υπήρξαν εξαγγελίες πριν και μετά τις εκλογές 25/1/15 για τέτοιες ενέργειες.
Οι τσαρλατάνοι όμως δεν έχουν κάνει τίποτε απολύτως σε αυτή την κατεύθυνση. Απεναντίας, εφάρμοσαν αντίθετα μέτρα με (επανα-)προσλήψεις και νεκραναστάσεις δημόσιων οργανισμών (όπως της ΕΡΤ), ετοιμάζουν μισθολογικές αυξήσεις διάφορες και απορρίπτουν τις προτάσεις των Θεσμών για την εξυγείανση του καρκινογόνου υπέρβαρου κράτους που αργοσκοτώνει το έθνος.
Αν, αντί κομμουμιστικών αντιλήψεων και φοβερών φιλοδοξιών στο μυαλό τους , όντως κοιτούσαν τους Εταίρους και άκουαν τι τους τους έλεγαν, θα γνώριζαν έγκαιρα πότε ήταν καιρός να πάψουν τα παλαβά “παίγνια” του κάθε αμπελοφιλόσοφου Μπαρουφάκη και τα διπρόσωπα επικοινωνιακά (άλλα στον Γιούνκερ και στη Μέρκελ και άλλα στην ελληνικό Κοινοβούλιο και το λαϊκό του ακροατήριο, ένα οργουελιανό newspeak ή μάλλον doublespeak) του λεβέντη Τσίπρα, και τότε θα έκλεινε η συμφωνία με πολύ ευνοϊκότερους όρους από αυτούς που δίνονται τώρα – γιατί θα υπήρχε τότε περισσότερος χρόνος να εφαρμοστούν τά μέτρα και να μαζευτούν τα απαραίτητα χρήματα από φόρους. Αλλά με τις μεγαλοστομίες για “έντιμο και αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό” οι τσαρλατάνοι εννοούσαν πως οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα έπρεπε να τους δίνουν λεφτά για να διογκώσουν ακόμα περισσότερο το Δημόσιο σε πλήρη κομμουνιστική καθυποταγή και για να δίνουν μεγαλύτερες αμοιβές και πρόωρες συντάξεις από τα κράτη που παρέχουν αυτά τα χρήματα!
Δυστυχώς, μερικοί Ευρωπαίοι πίστεψαν πως ο Σύριζα νοιάζεται για τον λαό. Άργησαν και αυτοί να σφίξουν τα λουριά για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Αμφιβάλλω αν έχουν κατανοήσει πλήρως την ανεντιμότητα και ανικανότητα των τσαρλατάνων που κυβενούν την Ελλάδα.
4. Τοις πάσιν ο χρόνος και καιρός τω παντί πράγματι υπό τον ουρανόν.
Φτάνει ο νους να είναι ξύπνιος, ανοιχτός, ευέλικτος. Τέτοια ποιότητα του νου σήμερα είναι φανερή μόνο δια της απουσίας της.