Λίγοι και σπάνια σκέφτονται πως σε πολλές περιπτώσεις το αρνητικό εκφράζει κάτι θετικό ή πως μια θετική διατύπωση είναι πρακτικά αρνητική, δηλαδή αναφέρεται αρνητικά σε μια υφιστάμενη (κι επομένως θετική) κατάσταση που όμως είναι ουσιαστικά αρνητική, δηλαδή επιβλαβής.
Το δεύτερο φαίνεται εκ πρώτης όψεως κάπως μπερδεμένο ή περίπλοκο μα είναι απλό. Π.χ. η τάξη θεωρείται κάτι θετικό. Συγχρόνως είναι αρνητική της α-ταξίας ή του χάους. Έτσι, από τη δεύτερη άποψη, ενώ είναι αρνητική έννοια (= μη-χάος), είναι καλή διότι απορρίπτει ή αποκλείει κάτι που δεν είναι πολύ καλό για αρμονική συμβίωση – ή την ίδια την ύπαρξη.
Στην καθημερινότητα, η προσπάθειά μας, ή ένα μεγάλο μέρος των προσπάθειών μας, είναι να βάλουμε τάξη στη χαοτική ρευστότητα των γεγονότων γύρω μας που είναι η «ζωή» ή ο «κόσμος». Ο σκοπός των δραστηριοτήτων μας είναι να ευτυχήσουμε, να νιώθουμε ικανοποίηση κι ευχαρίστηση και να συνεχίσουμε να ζούμε σε τέτοια κατάσταση όσο είναι δυνατό. Οι συνθήκες που συναντάμε είναι συχνά αντίξοες και γεμάτες μικρές ή μεγάλες δυσκολίες που δημιουργούν την αίσθηση δυσαρμονίας και χάους από τις πολλές και ποικίλες διαδοχές γεγονότων και φαινομένων που ξετυλίγονται γύρω μας. Κι εμείς προσπαθούμε να βάλουμε «τάξη»!
Στην καθημερινή ζωή, στο περιβάλλον, σχεδόν όλη την ώρα συναντάμε, ή νομίζουμε πως συναντάμε, άρνηση, αντίθεση, εχθρότητα, εμπόδια, πίεση, σύγκρουση και παρόμοια. Θα προτιμούσαμε να επικρατεί αρμονία, ευγένεια, ομόνοια, τάξη και παρόμοια.
Και όλοι αναζητούμε αυτές τις δεύτερες ιδιότητες και παρόμοιες. Μερικοί πολύ περισσότερο από άλλους. Ακόμα και όσοι παθιάζονται με τη δράση και τρέχουν κυριολεκτικά και μεταφορικά όλη την ώρα, ακόμα κι αυτοί επιθυμούν διακοπές, αλλαγή δράσης, ξεκούραση, γαλήνη – για λίγο έστω. Αλλιώς ο νους και ο σωματικός οργανισμός τρίζουν και κλατάρουν.
Όλες οι ποιότητες ή ιδιότητες που αναζητούμε υποδηλώνουν άρνηση των ιδιοτήτων που συναντάμε στην καθημερινότητα της ζωής.
Ησυχία: άρνηση της ανησυχίας, εμπλοκής, κινητικότητας.
Σιγή: άρνηση θορύβων, κακοφωνίας, φλυαρίας.
Γαλήνη (ειρήνη): άρνηση ταραχής, σύγκρουσης, επίθεσης.
Καθαρότητα: άρνηση σύγχυσης, θολούρας, ακαθαρσιών.
Ελευθερία: άρνηση υποδούλωσης, αιχμαλωσίας, καταπίεσης, καταναγκασμού.
Προσοχή: άρνηση απροσεξίας, αμέλειας, αφηρημάδας, ονειροπόλησης.
Ικανοποίηση: άρνηση ενοχλήσεων, επιθυμιών.
Ευδαιμονία: άρνηση πίεσης, δυσάρεστων, αρνητικών συναισθημάτων.
Είναι πολύ παράξενο. Μερικές αρχαίες διδασκαλίες δηλώνουν πως αυτές οι περιζήτητες ιδιότητες υπάρχουν όλη την ώρα στη φύση των ανθρώπων, στη φύση των πραγμάτων. Όμως, σπάνια και καθόλου εύκολα, ή για πολύ, μπορούμε να απολαύσουμε αυτές τις ποιότητες. Ακόμα και σε εξαιρετικές συνθήκες, σε ωραία απομόνωση, όπου εξωτερικά, δυσάρεστα ερεθίσματα έχουν πάψει, μαζί κι όλες αυτές οι αρνητικές καταστάσεις της κοινής καθημερινότητας, υπάρχουν κινήσεις στον νου μας και δεν μας αφήνουν να αναπαυθούμε πλήρως.