Δεν είναι καν Μαυρογιαλούρος!

Δεν είναι καν Μαυρογιαλούρος!

Σάκης Μουμτζής

Όσοι εκπλαγήκατε με την υπόσχεση του Τσίπρα να καταργήσει αναδρομικά τις βάσεις εισαγωγής αν γίνει πρωθυπουργός, φαίνεται πως δεν έχετε καταλάβει ακόμα τι εστί Τσίπρας. Πιστεύετε πως η άσκηση της εξουσίας και τα παθήματα του θα τον έκαναν κατά τι σοφότερο. Πως κάτι θα καταλάβαινε για το ποιες είναι οι απαιτήσεις της ψηφιακής κοινωνίας.

Δεν κατάλαβε τίποτα, γιατί δεν μπορεί να καταλάβει τίποτα. Έρχεται από το πουθενά της κοινωνίας, από τις καταλήψεις και τα κομματικά αχτίφ, με μηδαμινές προσλαμβάνουσες παραστάσεις από τη ζωή ενός κανονικού ανθρώπου και ως εκ τούτου τα εργαλεία με τα οποία προσεγγίζει και αναλύει την πραγματικότητα είναι ξεπερασμένα. Στην εποχή του λέιζερ, αυτός χρησιμοποιεί μεζούρα.

Σχεδόν όλοι οι ηγέτες που κυβέρνησαν, βγήκαν καλύτεροι από αυτή τη διαδρομή τους. Απέκτησαν εμπειρίες, είδαν πώς παίζεται το παιχνίδι στα ρετιρέ της εξουσίας, διδάχτηκαν από τα λάθη τους. Τρανταχτή απόδειξη ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετά το 1974 και ο Ανδρέας Παπανδρέου του 1994.

Ο Τσίπρας και η παρέα του απειλούν πως αν επιστρέψουν θα είναι διαφορετικοί από την πρώτη φορά, όχι προς την κατεύθυνση της μετριοπάθειας και της συναίνεσης, αλλά θα επιχειρήσουν να ελέγξουν «όλους τους αρμούς της εξουσίας», όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν. Ουσιαστικά απειλούν πως θα είναι πιο τρομεροί και πιο αμείλικτοι με αυτούς που θεωρούν εχθρούς τους. Και πιστεύουν πως με απειλές και φοβέρες θα επιστρέψουν στην εξουσία.

Ο Τσίπρας εκτιμά πως αν ακολουθήσει την ίδια μέθοδο με αυτήν που τον έφερε στην εξουσία το 2015, θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Θα ξανακυβερνήσει. Τότε υποσχόταν πως θα σκίσει τα μνημόνια και θα αναγκάσει τις αγορές να στήσουν χορό, σήμερα υποσχέθηκε πως θα καταργήσει τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και μάλιστα αναδρομικά. Και αν οι εκλογές θα διεξαχθούν -όπως όλα δείχνουν- μετά από δύο χρόνια, αυτή η υπόσχεση προφανώς θα αφορά και τους αποτυχόντες στις εξετάσεις των ετών 2022 και 2023. Παίζει με την αποτυχία χιλιάδων νέων παιδιών και με τις αγωνίες των γονέων τους. Αναμενόμενο, καθώς αυτό βρίσκεται μέσα στις προδιαγραφές της προσωπικότητας του.

Αν αυτά τα υποσχόταν το 2014 σίγουρα θα γινόταν πιστευτός, όπως και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Σήμερα, αυτή η εξαγγελία του προκαλεί μόνον γέλωτες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται ένα πάρτι με τα ειρωνικά σχόλια.

Και να μην έχετε την αυταπάτη πως θα σταματήσει εδώ. Θα συνεχίσει απτόητος να αυτογελοιοποιείται, υποσχόμενος τα πάντα στους πάντες. Έτσι είναι πολιτικό λάθος να προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τον Τσίπρα με επιχειρήματα. Αυτά που λέει μόνον με χιούμορ και με ειρωνεία αντιμετωπίζονται. Δηλαδή, θα συζητήσεις μαζί του πώς θα ισχύσει η αναδρομική αναβαθμολόγηση; Θα σου πει κάτι εξίσου γελοίο με την υπόσχεση του. Και το κυριότερο δεν πρόκειται ποτέ να πειστεί ότι λέει ανοησίες.

Ο ηρωικός Μαυρογιαλούρος, μια τραγική φυσιογνωμία μιας κωμωδίας, κάποια στιγμή, όταν ήρθε σε προσωπική επαφή με τον πολίτη, συνειδητοποίησε τραυματικά την πραγματικότητα και φασκέλωσε τον εαυτό του. Η ύψιστη σκηνή της ταινίας. Μην περιμένετε ποτέ να συμβεί αυτό στον Τσίπρα. Μακάρι να ήταν ένας Μαυρογιαλούρος.

Πηγή: Liberal

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *