1. Από την Πέμπτη, 27 Σεπτ., ουρές στις τράπεζες και στις εφορίες – για να πληρωθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, που μπορεί και να είναι λάθος φουσκωμένη από τους φωστήρες κάπου σε μια βαθμίδα του υπ. Οικονομικών. Κι έτσι πάλι καταταλαιπωρούνται οι πολίτες – αλλά οι φωστήρες σταθεροί στην αναλγησία τους.
Κατά τ’ άλλα βγαίνουμε στις αγορές!…
Το θεόπνευστο υπ. Οικονομικών με αρχηγό τώρα τον συμπαθή καθηγητή Χαρδούβελη δεν στέλνει ταχυδρομική ενημέρωση στους πολίτες, όπως έκανε παλιά δια των οργάνων του στις εφορίες, για το πληρωτέο ποσό. Έχοντας εκσυγχρονιστεί μας ειδοποιεί μέσω ηλεκτρονικού Taxis. Κι ο κάθε μπάρμπα Κώστας και η κάθε κυρά Κατίνα στα 70 τους πρέπει να αποκτήσουν και να μάθουν πώς να χειρίζονται το λάπτοπ. Λίγη πρόσθετη επιμόρφωση οπωσδήποτε δεν βλάπτει. Αν δεν μπορούν, τότε να πάνε στην ουρά στην εφορία τους να αποδείξουν πως δεν μπορούν και θα πάρουν την απαραίτητη πληροφόρηση.
Κατά τ’ άλλα βγαίνουμε στις αγορές!…
Αλλά οι φιλόπονοι δημόσιοι υπάλληλοί μας, που αρνούνται αξιολογήσεις κι εμμένουν στα πλαστά πιστοποιητικά τους, ζητούν για άλλες συναλλαγές να προσκομίσεις πιστοποιητικό γέννησης, ληξιαρχική πράξη γέννησης, τα ίδια για τον γάμο, αν είσαι έγγαμος, τα ίδια για οικογενειακή κατάσταση, φωτοαντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας, αριθμό ΑΜΚΑ, αριθμό Φορολογικού Μητρώου, εκκαθαριστικά δύο ετών κλπ κλπ. Διότι όντας τόσο απασχολημένοι με τις στοίβες πιστοποιητικών κλπ, δεν μπορούν να πατήσουν 5-6 πλήκτρα στον υπολογιστή τους και να βρουν όλες αυτές τις πληροφορίες από τις συνάδελφες αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες.
Αλλά το Taxis – τάξις!…
Και βέβαια τώρα ως σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος βγαίνουμε στις Αγορές!…
Αναρωτιέσαι αν ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος κυβέρνησης και ο υπουργός Οικονομικών έχουν τα μυαλά τους στις πατούσες τους – ή αν έχουν καθόλου μυαλά πέρα από φιλοδοξία, απληστία για εξουσία.
2. Επειδή μερικοί αναγνώστες ίσως δεν ξέρουν τι σημαίνει περίπου αυτό το νέο καύχημα του κ. Σαμαρά, ο οποίος κοντεύει να μας τρελάνει με τις μεταρρυθμίσεις και φοροελαφρύνσεις του, ας πούμε λίγα λόγια για το θέμα.
Οι “αγορές” δεν είναι σαν τις λαϊκές όπου μικρο-μανάβηδες, δηλαδή έμποροι και παραγωγοί φρουτο-λαχανικών, πουλούν τις πραμάτειες τους, φθηνά υποτίθεται.
Οι αγορές στις οποίες αναφέρονται οι κυβερνήσεις έχουν να κάνουν με χρήματα μόνο. Είναι διάφορες τράπεζες και χρηματοπιστωτικές εταιρίες με τεράστια κεφάλαια που δανείζουν χρήματα έναντι τόκων – διεθνώς.
Αλλά δεν πάει ο πρωθυπουργός ή κάποιος εκπρόσωπος εκεί για να συνάψει ένα δάνειο. Αυτό γίνεται κάποτε, ειδικά ανάμεσα σε κράτη. Συνήθως όμως μια κυβέρνηση εκδίδει ομόλογα (πενταετή, δεκαετή κλπ) με ελκυστικά επιτόκια. Αυτά τα επιτόκια είναι ψηλότερα συνήθως από αυτά που δίνουν οι τράπεζες και καθορίζονται από τη δανειοληπτικότητα του συγκεκριμένου κράτους που και αυτή καθορίζεται από διεθνείς οίκους αξιολόγησης οι οποίοι παρακολουθούν επισταμένα την οικονομία των κρατών (χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν κάνουν λάθη και κάποτε χοντρά μάλιστα).
Η χώρα μας αυτή τη στιγμή δεν θα μπορέσει να εκδώσει ομόλογα αν δεν προσφέρει τόκο τουλάχιστον 4% και μάλλον 6% και βάλε. Αυτά είναι τα spreads τα οποία, μαθαίνω, ανεβαίνουν διότι τα Ελληνικά ομόλογα θεωρούνται «σκουπίδια».. Αυτό σημαίνει ψηλότερα επιτόκια!
Με άλλα λόγια, για πενταετή ομόλογα, η χώρα μας θα πρέπει να τα αγοράσει πίσω, δηλαδή να πληρώσει όχι μόνο την αξία τους αλλά και 6% (αν όχι παραπάνω) σε τοκοχρεολύσια. Αν δηλαδή η ονομαστική αξία των ομολόγων είναι, ας πούμε, 100 εκμ., θα πληρώσουμε 106 εκμ (αν όχι παραπάνω).
(Να σημειωθεί πως και το ΔΝΤ και η Ευρώπη μας δίνουν δάνεια με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο, μα για να έχουν κάποια σιγουριά πως θα πάρουν (κάποια από) τα λεφτά τους πίσω, θέτουν ορισμένους όρους, όπως ότι δηλαδή θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις μειώνοντας τον αδηφάγο δημόσιο τομέα, θα ανοίξουμε κλειστά επαγγέλματα, θα γίνονται αξιολογήσεις, θα περιορίσουμε τη θρασύτατη δύναμη των συντεχνιών και παρόμοια, δηλαδή τα μισητά Μνημόνια, που δεν αρέσουν στους Συριζαίους, Κομμουνιστές, Ανέλληνες και Χρυσαυγίτες. Και φυσικά θέλουν να υπάρχει κάποια επιτήρηση.)
3. Τώρα γιατί θριαμβολογεί και κομπάζει ο κ. Σαμαράς;
Διότι ζει στον δικό του νεφελώδη κόσμο όπου μόνο η επανεκλογή του στον θώκο της εξουσίας τον ενδιαφέρει: αφιλόξενη φιλοδοξία. Έτσι, παρουσιάζει ως επίτευγμα κάθε σεισμική συμφορά.
Διότι ένας εχέφρων πολίτης θα συλλογιστεί: αυτή τη στιγμή χρωστάμε τα μαλλιοκέφαλά μας σε Ευρωπαϊκά κράτη και στο ΔΝΤ και αλλού. Παρά τις περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων κλπ και παρά τη βάρβαρη φορολόγηση που έκλεισε χιλιάδες επιχειρήσεις και οδήγησε σε ανεργία πάνω από 1 εκμ. κόσμο, εξακολουθούμε να χρωστάμε (τα λεφτά υπάρχουν μόνο εδώ, στο χρέος!).
Εντούτοις, παρά το χρέος αυτό, βγαίνουμε στις αγορές θριαμβευτικά με προεκλογικές τυμπανοκρουσίες και αλαλαγμούς, όχι βέβαια για να εξοφλήσουμε το χρέος μας, αλλά για να δημιουργήσουμε πρόσθετο χρέος!
Ας το πούμε αλλιώς. Είμαστε ανίκανοι να παράγουμε αρκετό πλούτο, και κυρίως προϊόντα που επιθυμούν άλλες χώρες, κι έτσι αναγκαζόμαστε πάλι να δανειζόμαστε με επαχθείς όρους! Ξοδέυουμε πολύ παραπάνω από το ισχνό εισόδειμά μας.
Αυτό παρουσιάζεται ως επίτευγμα. Αλλά τι να περιμένουμε από έναν πρωθυπουργό που, πανικόβλητος αλλά θρασύδειλος, απαγορεύει (προφανώς γιατί, παρά τις μεγαλοστομίες του περί ανεξάρτητης Ραδιοτηλεόρασης, μπορεί να παρεμβαίνει αυταρχικά) από τα κρατικά κανάλια, και τηλεφωνεί στα ιδιωτικά να μην προχωρήσουν με, τη μετάδοση της συνέντευξης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης… Έτσι στρώνεται το έδαφος για δικτατορίες.
4. Αντί να μειώσει την γραφειοκρατία και τη διαφθορά μαζί με το αχόρταγο Δημόσιο και τις άλλες αμαρτωλές πτυχές του πελατειακού κράτους (φοροδιαφυγή, παρασιτισμός, διορισμοί με πλαστά πτυχία κλπ) και να ενθαρρύνει την παραγωγική εργασία, ο κ. Σαμαράς βγαίνει στις αγορές. (Βγαίνουμε δε κάθε λίγο από το 2011!)
Ακριβώς όπως ο κ. Τσίπρας (και κάθε άλλος κομματάρχης που καλοπερνά), παραμυθιάζει τους αδαείς πολίτες με ανύπαρκτα επιτεύγματα. Ακριβώς όπως ο κ. Τσίπρας (και κάθε άλλος κομματάχης), δεν λέει πού θα βρεθούν τα λεφτά για την αποπληρωμή των νέων δανείων!
Αλλά γιατί αναρωτιέμαι τόσο ασυλλόγιστα;… Τα λεφτά θα βρεθούν ακριβώς εκεί που βρέθηκαν και τα προηγούμενα – στις αγορές!