You Can’t Be Serious

You Can’t Be Serious

Ο Αμερικανός ειδικός στα χρηματοπιστωτικά John Maudlin περιγράφει αναλυτικά και με πολύ χιούμορ το πρόβλημα των κυπριακών τραπεζών που χάρη στα βιαστικά και βλακώδη μέτρα (κούρεμα καταθέσεων) προκάλεσαν μια έντονη πανευρωπαϊκή κρίση σπρώχνοντας την ισοτιμία του Ευρώ στα πολύ χαμηλά.

α) Οι μανδαρίνοι των Βρυξελλών ήσαν ανέτοιμοι παρότι το πρόβλημα υπήρχε πολλά έτη. Τις λεπτομέρειες που ο Maudlin δίνει με χιούμορ τις γνωρίζουμε.

β) Το Ευρώ δεν είναι πλέον το ενιαίο ισχυρό νόμισμα σε όλη την Ευρωζώνη. Σε χώρες όπως η Κύπρος – με το κούρεμα –έχει μικρότερη αξία.

γ) Πουθενά οι τράπεζες δεν είναι απόλυτα υγιείς, όπως υπαινίσσονται οι μανδαρίνοι. Ακόμα κι αν οριοθετηθεί απόλυτα το ποσό των €100 000 ως σεβαστό και απείραχτο, κανείς καταθέτης δεν θα είναι ήσυχος. Οπωσδήποτε όλοι οι τραπεζίτες με καταθέσεις πιάνω από €100 000 (σε Λουξεμβούργο, Γαλλία, ακόμα και Γερμανία) δεν θα κοιμούνται ήσυχα.

δ) Ο J. Dijsselbloem (Ντάισελμπλουμ) είναι νέος στη δουλειά, ως επικεφαλής του Γιούρογκρουπ και δεν ξέρει πώς λειτουργούν οι αγορές (οπότε γιατί τοποθετήθηκε;). Έκανε γκάφα που μίλησε για νέο μοντέλο και μεγαλύτερη όταν προσπάθησε να ανασκευάσει τα λόγια του.

Το νέο μοντέλο είναι μια αντίφαση στην πολιτική να χρησιμοποιούνται ESM αποθέματα που προτάθηκε μόλις πριν ένα χρόνο.

Καταθέτες (μισθωτοί, συνταξιούχοι και επιχειρηματίες) με καταθέσεις άνω των €100 000  δεν είναι επενδυτές investors όπως τους ονόμασε ο Dijsselbloem.

ε) Πρέπει να υπάρξει πλήρης νομισματική και δημοσιονομική ένωση αν η Ευρωζώνη είναι να επιβιώσει.

ζ) Οι μανδαρίνοι τύπου Dijsselbloem είναι απλά ανίκανοι: επειδή δεν ξέρουν πώς λειτουργούν οι χρηματαγορές, δεν πήραν μέτρα κι έτσι εκατομμύρια έφυγαν από τα υποκαταστήματα στο Λονδίνο (και στη Μόσχα)! Στην Αμερική, προτού ληφθούν αποφάσεις, ο αρμόδιος υπουργός συσκέπτεται με τους μεγάλους τραπεζίτες.

η) Το ευρωπαϊκό (=Γερμανικό) μοντέλο της τραπεζικής λειτουργίας θα διαβρωθεί και μάλλον θα ακολουθήσουν κρατικοποιήσεις τραπεζών.

Και άλλα τερπνά και ωφέλιμα!

Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *