30. Διεθνή: Αμερική και Κίνα (2)

30. Διεθνή: Αμερική και Κίνα (2)

- in Διεθνή
4

1. Σίγουρα θα γράψω κι άλλα για τις δυο χώρες – και περισσότερα για την Κίνα, αφού ακμάζει καλπάζοντας.

Στα μικράτα μου θαύμαζα την Αμερική. Εκεί δρούσε ο Σούπερμαν και άλλοι ήρωες που επέβαλλαν δικαιοσύνη κι έσωζαν την Ανθρωπότητα. Άλλωστε οι Αμερικανοί βοήθησαν αποφασιστικά να νικηθούν οι κακοί Γερμανοί στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετά πήγα στην Αγγλία όπου σπούδασα κι έζησα αρκετά έτη. Ήταν οι τελευταίες αναλαμπές μιας ένδοξης ζωντανής παράδοσης για το Κράτος Δικαίου, μιας Αυτοκρατορίας που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια καρποφόρα Κοινοπολιτεία.

Το Βιετνάμ και ο Νίξον ήταν μεγάλη απογοήτευση. Το Σουέζ και αργότερα ο Έντουαρντ Χηθ επίσης…

Και σκάνδαλο, σκάνδαλο, σκάνδαλο – στην Προεδρία και την πολιτική, στη Βασιλική Οικογένεια και την (αντι-)κατασκοπεία! Μεγάλη απογοήτευση.

2. Είναι η Κίνα καλύτερη, η Ρωσία, κάποια άλλη χώρα; Αμφιβάλλω. Ζούμε στο Kaliyuga (ή τη Σιδερένια Εποχή του Ησιόδου) όπου η αρετή έχει μειωθεί στο ελάχιστο και ο εγωισμός κυριαρχεί. Μερικοί άνθρωποι εδώ κι εκεί οπωσδήποτε ξεφεύγουν από την παγκόσμια παρακμή. Μα τέτοια διαφυγή είναι αδύνατη για μια ολόκληρη χώρα.

Κάθε χώρα φροντίζει για τα συμφέροντά της. Δεν είναι δυνατό να υπάρχει φιλία μεταξύ χωρών. Η φιλία είναι μεταξύ ατόμων. Συμφωνίες και συνθήκες μεταξύ χωρών συνάπτονται από κυβερνήσεις που ενδιαφέρονται να μείνουν και να επανέλθουν στην εξουσία πρώτιστα και μετά για την προκοπή του έθνους που υποτίθεται αντιπροσωπεύουν.

Φιλικές σχέσεις δημιουργούνται και διαλύονται ανάλογα με τα συμφέροντα και τη διεθνή κατάσταση.

3. Στις αρχές της χρονιάς 2020 ο Διευθυντής του FBI έκανε μια ομιλία που έτυχε πλατιάς δημοσιότητας – ότι Κινέζοι πράκτορες απειλούσαν Κινέζους στην Αμερική και τους πίεζαν να γυρίσουν στην Κίνα!

Είναι δυνατόν κι αυτό και η κατασκοπεία και η κλοπή πατέντων και παρόμοιες εγκληματικές πράξεις εκ μέρους της κινέζικης κυβέρνησης για τις οποίες κατηγορείται κατά καιρούς. Για τα άλλα δεν αμφιβάλλω. Μα τι να τους κάνουν 50 ή 100 ή 1.000 πρόσθετους Κινέζους; Στην Κίνα θέλουν μείωση του πληθυσμού αφενός και ούτως ή άλλως σε αντίθεση με Ινδούς ή Έλληνες φοιτητές που σε πάρα πολλές περιπτώσεις μένουν στην Αμερική (ή άλλη χώρα), οι Κινέζοι φοιτητές επιστρέφουν στη χώρα τους με τα πτυχία τους.

Οπότε αυτή τουλάχιστον η κατηγορία μου φάνηκε άστοχη. Μα δεν αποκλείω το ότι θα μπορούσε να ισχύει για ορισμένες περιπτώσεις – ίσως κακοποιούς, κατασκόπους, κακόβουλους ακτιβιστές κ.λπ.

4. Τέλη Νοεμβρίου ακριβώς, διάβασα στις ειδήσεις (ΒΗΜΑ και Καθημερινή) πως οι Αμερικανοί δημοσίευσαν απόρρητα έγγραφα από τις κρατικές υπηρεσίες της Κίνας που δείχνουν πως η κυβέρνηση φέρθηκε με μεγάλη αμέλεια ίσως κι εγκληματικά στο θέμα του κορωνοϊού. Παρουσίαζε ψευδή στοιχεία και άφησε τον ιό να εξελιχθεί σε επιδημία και μετά να περάσει σε άλλες χώρες και να γίνει πανδημία με ταξιδιώτες.

Τα έγγραφα, που προέρχονται, υποτίθεται, από την Επαρχεία Χουμπέι, με πρωτεύουσα τη Γουχάν από όπου ξεκίνησε, όπως εικάζεται, η COVID-19, δημοσιοποιήθηκαν από το αμερικανικό δίκτυο CNN. Αυτά ελέγχθηκαν από 6 ειδικούς. Οπότε, σίγουρη κατηγορία!

5. Και αυτό μπορεί κάλλιστα να συμβεί. Έχουν αρκετή πανουργία οι Κινέζοι.

Υπάρχουν όμως μερικά γεγονότα που με κάνουν να αμφιβάλλω χωρίς να αποκλείω. Όσο και αν προσπαθήσει το CNN δεν πρόκειται να γίνει το νέο BBC, όταν εκείνο ήταν στην αδιαμφισβήτητη αμεροληψία του για έτη (πριν το 1990).

Οι ΗΠΑ ειδοποίησαν το Ισραήλ (κατά Ισραηλινούς) πως οι Υπηρεσίες τους Πληροφοριών βρήκαν ξέσπασμα επιδημίας στην Κίνα τον Νοέμβριο 2019, προτού οι ίδιοι οι Κινέζοι το αντιληφθούν!

Ένας Μουσουλμάνος, ο Ridzwan Abdul Rahman έγραφε (8/8/20) στο Διαδίκτυο πως τον Μάρτιο μια Ομάδα Ευρωπαίων πανεπιστημιακών βρήκαν πως η επιδημία ξεκίνησε ή στη Ευρώπη ή στις ΗΠΑ, μεταδόθηκε στην Κίνα και από κει ξανα-μεταδόθηκε στις ΗΠΑ κι Ευρώπη. (www.pnas.org/content/pnas/early/2020/04/07/2004999117.full.pdf).

Το Fort Detrick στρατιωτικό εργαστήριο, Maryland ΗΠΑ, για επιδημίες, έκλεισε τον Ιούλιο 2019. Γιατί, άραγε;

Στο ίδιο άρθρο ο Abdul Rahman παραθέτει στοιχεία για κρούσματα και θανάτους από κορωνοϊό στις ΗΠΑ από τον Νοέμβριο 2019. Επίσης 5 Αμερικανοί αθλητές πήγαν στη Γουχάν τον Οκτώβριο 2019 (για κάποιους αγώνες) και βρέθηκαν με «μαλάρια», που δεν υπάρχει στην Κίνα, μα οι Αμερικανοί αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν τα ιστορικά των 5 αθλητών.

Τέλος, ενώ 100 περίπου χώρες (και η Κίνα) υπέγραψαν μια συμφωνία να διερευνηθούν παγκοσμίως και, κυρίως, οι χώρες που μπλέκονται περισσότερο στην εξάπλωση του ιού, οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να υπογράψουν και δεν δέχονται διερεύνηση.

Υπάρχουν και άλλα άρθρα και από Αμερικανούς που εκφράζουν υποψίες πως η επιδημία μπορεί να ξεκίνησε από τις ΗΠΑ.

Έτσι μένουμε όλοι ουσιαστικά με τις υποψίες και αμφιβολίες μας.

4 Comments

  1. Ιορδάνης Παρασκευάς

    ΚΙΝΕΖΙΚΗ "ΑΛΜΑΤΩΔΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ" !
    Επιτέλους πλησιάζετε λίγο-λίγο : "κατασκοπεία και η κλοπή πατέντων και παρόμοιες εγκληματικές πράξεις εκ μέρους της κινέζικης κυβέρνησης για τις οποίες κατηγορείται κατά καιρούς." Η κολοσσιαία κλοπή προϊόντων πνευματικής ιδιοκτησίας των κινέζων – δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη στην γνωστή Ιστορία- είναι η αιτία και η απληστία των καταναλωτών του δυτικού κόσμου για "φτηνά" υλικά αγαθά είναι το μέσο!
    1) Δεκαετία '90 : Κινέζοι "τουρίστες" περιδιάβαιναν μπροστά από τις βιτρίνες της Ιταλίας και Γαλλίας και αντέγραφαν τα σχέδια και τις τάσεις της μόδας ρουχισμού και υπόδησης. Όλο αυτό γίνεται πριν τις εποχιακές προσφορές που ξέρουμε (Π.χ. τον χειμώνα βγαίνουν τα σχέδια του … καλοκαιριού!) Με ψηφιακές κάμερες έστελναν (μέσω Internet) τις ψηφιακές φωτογραφίες πίσω στην χώρα τους και … αστραπιαία κατακλυζόταν η διεθνής αγορά με κλεψίτυπα (κακής ποιότητας τότε, όχι τόσο σήμερα!) αντίγραφα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και με ελάχιστα έξοδα σε σχέδια, μισθούς, ασφαλίσεις, φόρους κ.τ.λ.! Και συνεχίζεται…
    (Κάτι μου θυμίζει αυτή η "τουριστική αδυναμία" των κινέζων σε σχέση με την περσινή 2ος του 2020, εξάπλωση της πανδημίας στην Ιταλία, μα το αντιπαρέρχομαι.)
    Τούτο είναι και προσωπική εμπειρία: 1)από το εργοστάσιο υποδημάτων του κουνιάδου μου, 2) την καλή αλυσίδα ποιοτικών υποδημάτων "Βαβουλάς" 3) πολλών άλλων του κλάδου που χρεοκόπησαν ή βρίσκονται στα πρόθυρα. Πώς να τους ανταγωνιστείς; (Η αλήθεια είναι ότι και αυτοί το ίδιο έκαναν καθώς συναντιόντουσαν στα ξενοδοχεία της Ιταλίας με ομόφρονες κινέζους "τουρίστες"(!)
    Η πρακτική αυτή δεν είναι μεμονωμένη και περιστασιακή!
    2) Δεκαετία 2.000 : Παρόμοιο φαινόμενο με μηχανολογικά σχέδια και λογισμικό από την Γερμανική και Ιαπωνική Βιομηχανία (και από τους … προαιώνιους εχθρούς κλέβουν: π.χ. εξωλέμβια μηχανή σκάφους, κινέζικη YAMABISI T30 BML.Τιμή: 600 ευρώ ενώ επακριβές αντίγραφο και σε όλα τα ανταλλακτικά : YAMAHA F30BEHDL (Mακρύς Άξονας) 30hp. Τιμή : 7.868,52 € ! Με ενδιαφέρει, μα πώς να τους εμπιστευθείς;) Και συνεχίζεται …
    3) Εκεί όμως που "υπερέβαλαν εαυτούς" : Τρομακτική πειρατεία στην αμερικανική βιομηχανία ψηφιακού-ηλεκτρονικού λογισμικού και άϋλων ψηφιακών προϊόντων πνευματικής ιδιοκτησίας προγραμματιστών και λοιπών παραγωγών. Λειτουργικά συστήματα, επαγγελματικά και μη προγράμματα υπολογιστών, βάσεις δεδομένων και ισχυρές μηχανές αναζήτησης τις οποίες "μεταγλώττισαν" στα κινεζικά -( π.χ. η μηχανή τους "Baidu" που είναι αντίγραφο της μηχανής αναζήτησης Google στα κινεζικά). Κυριολεκτικά έχουν καταληστέψει τις γνωστές εταιρείες που πρωτοπόρησαν στην επανάσταση της Πληροφορικής! (Microsoft, Apple, Google, Adobe κ.α.)

  2. Ιορδάνης Παρασκευάς

    β' μέρος : Κλεψίτυπα αντίγραφα πολλών ΤΡΙΣ (μερικοί τα υπολογίζουν 75 τρις, μεγαλύτερη κι από το παγκόσμιο ΑΕΠ) δολαρίων! Και συνεχίζεται …
    Παραθέτω τον πίνακα με την "ζηλευτή" θέση της Κίνας (82%) στην παγκόσμια λίστα πειρατείας και κλοπής προγραμμάτων:
    https://www.nationmaster.com/country-info/stats/Crime/Software-piracy-rate
    Άλλες έρευνες βέβαια την τοποθετούν στο 92% πίσω απ' το Βιετνάμ 94% !
    https://www.bsa.org/files/reports/Global_Piracy_Study_2002.pdf
    Αν υπολογίσουμε τον πληθικό αριθμό των κινέζων και την εγγενή αδυναμία των προϊόντων πληροφορικής στο "κόπι-πάστε" καθώς και την υψηλή προστιθέμενη αξία αυτών μπορούμε να κατανοήσουμε πολλά. Βέβαια για τους κινέζους (όπως και για τον «δικό μας» καταληψία πρώην πρωθ/ργό) η κλοπή πατεντών μπορεί να είναι απλή-σοσιαλιστική απαλλοτρίωση κοινόκτητων παγκόσμιων αγαθών των καπιταλιστών και το σαθρό ή ανύπαρκτο ή συμφεροντολογικό Νομικό τους καθεστώς να την δικαιολογεί, μα είναι έτσι; Τι άλλο να περιμένει άραγε κανείς από ανελεύθερο και ολοκληρωτικό κομμουν. καθεστώς;
    "Μα τι να τους κάνουν 50 ή 100 ή 1.000 πρόσθετους Κινέζους;" Σοβαρά τώρα; Στην εποχή της τηλεπληροφορικής πιστεύετε ότι στην κολοσσιαία αυτή κλοπή χρειάζονται 1.000 ή 1.000.000 κινέζοι φοιτητές ή πράκτορες να μένουν στην Αμερική;
    Γκουγκλάρετέ τα (αν θέλετε και δεν βαριέστε) και θα ανακαλύψετε κι άλλα πολλά αφανή "κινέζικα θαύματα" σ' αυτό το θέμα!
    Ζητώ συγνώμη αν σας κούρασα, μα έκρινα σημαντική αυτή την επικοινωνία (για πολλούς λόγους και να μην την αμελήσω 🙂 σχετική με την απίστευτη αυτή κλοπή!
    Με εκτίμηση
    Ιορδάνης Παρασκευάς

  3. Ιορδάνης Παρασκευάς

    γ' μέρος: σημερινό 3 Μαρτίου 2021 (και "πόλεμος" συνεχίζεται … )
    https://www.naftemporiki.gr/story/1698719/h-microsoft-kataggellei-kubernoepitheseis-apo-xaker-tis-kinas

  4. Ιορδάνης Παρασκευάς

    δ’ μέρος : κλείνοντας να τονίσω ότι άλλες χώρες (φιλελεύθερες και δημοκρατικές σε αντίθεση με την Κίνα) επιτρέπουν στους πολίτες τους να προκόψουν, να αριστεύσουν και να αναρριχηθούν στα ανώτατα κλιμάκια γιγαντιαίων διεθνών εταιρειών πληροφορικής (και όχι μόνο) με την αξία τους βεβαίως (δεν γίνεται και αλλιώς)και να προσφέρουν πολλά στην τεχνολογική πρόοδο και ευημερία της ανθρωπότητας! Είναι κανένας κινέζος, όχι ! Με μόνη ίσως εξαίρεση τον Ντανιέλ Τσανγκ της Alibaba.com (κινέζικο αντίγραφο της Amazon.com = παγκόσμιο e-shop) ο οποίος βέβαια διώκεται από τις κινεζικές αρχές που τόλμησε να πρωτοτυπήσει και να μη σταθεί στην ουρά ανέλιξης (!) της κομμουν. νομενκλατούρας. Δείτε παρακαλώ :
    https://www.scoopwhoop.com/news/top-indian-origin-ceos-in-the-world/
    Ευχαριστώ για την υπομονή, καλημέρα σας .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *