78. Διεθνή: Πόροι Ουκρανίας

78. Διεθνή: Πόροι Ουκρανίας

- in Διεθνή
0

Ναι, η Ουκρανία είναι εδώ και αιώνες ο σιτοβολώνας της Ευρώπης – μαζί με την όμορη περιοχή της Ρωσίας. Απέραντες εύφορες πεδιάδες με μπόλικα νερά από βροχόπτωση και ποτάμια.

Πιο πρόσφατα βρέθηκαν μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και, κυρίως, φυσικού αερίου (τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) δυτικά, στην περιοχή Λβιβ και ανατολικά στο Ντονμπάς και στη δική της θαλάσσια ζώνη στη Μαύρη Θάλασσα, αρκετά κοντά στη στεριά. Θα μπορούσαν αυτά να τροφοδοτούν ολόκληρη την Ευρώπη.

Στην περιοχή Ντονμπάς βρίσκεται το 4ο μεγαλύτερο ανθρακωρυχείο στην Ευρώπη με 10 δις τόνους κάρβουνου. Στα ανατολικά συνορεύει με την Περιφέρεια Ροστόφ της Ρωσίας. Στα νότια ακουμπά τη Θάλασσα Αζόφ. Αυτό τροφοδοτούσε όλη τη βιομηχανία στη νότια Ρωσία. Σύμφωνα με τις στατιστικές 2013 το Ντονμπάς που καλύπτει το 5% της χώρας συνεισέφερε το 16% του ΑΕΠ της Ουκρανίας.

Μα πέρα από τους φυσικούς πόρους της γης, υπάρχουν οι ανθρώπινοι πόροι. Αυτοί αναφάνηκαν από τον Μεσαίωνα καθώς το Κίεβο αναπτύχθηκε σε κέντρο εμπορίου και πολιτισμού νωρίς. Πάντα, ακόμα και όταν η περιοχή γινόταν επαρχία μεγαλύτερων κατακτητικών δυνάμεων, Λιθουανίας, Πολωνίας, Ρωσίας, κατόρθωνε να παραμένει κέντρο κουλτούρας. Εκτός από τα 70 έτη που ήταν σκλαβωμένη στην κομμουνιστική ΕΣΣΔ, από το 1921 ως το 1992. Μα ακόμα και τότε, πολλή βιομηχανία και τεχνολογία της ΕΣΣΔ εκεί αναπτύχθηκε.

Επί Σοβιετίας εκεί ναυπηγήθηκαν τα περισσότερα σοβιετικά πολεμικά πλοία και κατασκευάστηκαν τα μισά τεθωρακισμένα τους.

Αποδείχθηκαν εξαιρετικοί τεχνίτες για μικρά πυροβόλα και μετά για πυραύλους. Είναι γνωστό τώρα πως οι πύραυλοί τους Ποσειδών (Neptune) βύθισαν τη ναυαρχίδα Μοσκβά του ρωσικού στόλου και πολλά άλλα μικρά και μεγάλα πλοία.

Δεν είναι γνωστό πως ανασχεδίασαν τη δομή ενός ρωσικού πυραύλου κι έφτιαξαν τους δικούς τους Stugna–P που, ως αντι–τάνκ βλήματα είναι εξίσου καλά με τα γνωστά Νατοϊκά Javelin. Έχουν επίσης κατασκευάσει το δικό τους αυτοκινούμενο βαρύ πυροβόλο Howitzer των 155 μμ που είναι ισάξιο με εκείνα του ΝΑΤΟ.

Η βιομηχανία τους στην αεροδυναμική και διαστημική τεχνολογία είναι από τις καλύτερες στον κόσμο. Το σύστημα προσάραξης και σύνδεσης των (αρχικά σοβιετικών και τώρα ρωσικών) Soyuz με τον δορυφόρο ISS το έφτιαξαν οι Ουκρανοί. Ως το 2014 αυτοί κατασκεύαζαν τις περισσότερες μηχανές στα (σοβιετικά και) ρωσικά στρατιωτικά οχήματα! (Μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε την εξάρτηση των Ρώσων και τη τσαντίλα τους όταν έχασαν τη συνεργασία και φιλία των Ουκρανών.)

Αυτοί κατασκεύασαν τα γνωστά Αντόνοφ μεταφορικά αεροσκάφη και το μεγαλύτερο του κόσμου, το οποίο κατέστρεψαν οι Ρώσοι εισβολείς παρκαρισμένο στο αεροδρόμιο, βόρεια του Κιέβου.

Στην Ουκρανία υπάρχει μια μεγάλη και αναπτυσσόμενη βιομηχανία της Νοημοσύνης Τεχνολογίας. Σε αντίθεση με τη Ρωσία, εδώ μπορεί να γίνεται εισαγωγή στρατιωτικών ηλεκτρονικών για τη συνεχιζόμενη παραγωγή. Και συνεχώς παράγουν όχι μόνο πολεμικά προϊόντα μα και καινούρια σχέδια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *