Δ100: Κίνα και Ρωσία

Δ100: Κίνα και Ρωσία

- in Διεθνή
0

Σε μια φωτογραφία φιλικά ο Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ τα τσουγκρίζουν.

Η αλήθεια είναι πως τα τσούγκρισαν και με διαφορετικό τρόπο. Ο Πούτιν περίμενε άλλα – περισσότερη βοήθεια από την Κίνα την οποία θεωρούσε ως πιο αξιόπιστη και σταθερή φίλη. Μα ο Πούτιν δεν πήρε αυτό που ήθελε καθόλου. Ναι, όπως είπε και ο Σι, μπορείς να επιλέγεις φίλους, όχι όμως γείτονες. Και τα κοινά σύνορα Ρωσίας και Κίνας είναι πολλά πολλά χιλιόμετρα. Κι έτσι διατηρείς καλές σχέσεις με τον γείτονα – μα δεν του δίνεις όλα όσα θέλει.

Μόλις άρχισε η αισχρή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (που ήταν συγχρόνως και πόλεμος κατά της Δύσης) αμέσως, σε τρεις μέρες, έγινε φανερό πως η στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας ήταν πολύ πιο αδύναμη από όσο πιστευόταν ως τότε (24/2/22). Δεν ήταν η 2η μετά τις ΗΠΑ στον κόσμο. Ήταν μια περιφερειακή δύναμη πλέον σαν την Ινδία και το Πακιστάν.

Η Κίνα έδειξε πως απομακρυνόταν. Δεν καταδίκασε τη Ρωσία μα ούτε μίλησε ξεκάθαρα υπέρ της, όπως η Βόρειος Κορέα. Και αργότερα φέρθηκε περιφρονητικά στον Πούτιν.

Όταν τα Δυτικά συστήματα πληρωμών έφυγαν από τη Ρωσία και η χώρα δεν μπορούσε πια να τα χρησιμοποιήσει στο εξωτερικό, το Κρεμλίνο είπε πως θα τα αντικαθιστούσε με το Κινέζικο και για λίγο διάστημα φαινόταν πως ίσως να γινόταν αυτό. Μα οι Κινέζοι αρνήθηκαν. Πολλές κινέζικες εταιρίες αρνήθηκαν να μεταφερθούν και να αντικαταστήσουν τις Δυτικές που βιάζονταν να φύγουν από τη Ρωσία.

Είναι πιθανό μερικά εργοστάσια στην Κίνα να πουλούν όπλα στη Ρωσία. Επισήμως, όμως, η Κίνα έχει αρνηθεί να προμηθεύσει στρατιωτικό υλικό στη Ρωσία από την έναρξη της εισβολής. Δεν προμηθεύει επισήμως ούτε την τεχνολογία για τα εργοστάσια παραγωγής στρατιωτικού υλικού – τεχνολογίες που η Ρωσία προμηθευόταν από τη Δύση ωσότου επιβλήθηκαν οι κυρώσεις των ΗΠΑ και ΕΕ. Η Ρωσία τώρα δεν έχει ούτε καν τα γεωργικά μηχανήματα και τα ανταλλακτικά τους που προμηθευόταν από τη Δύση. Η γεωργία της συνεπώς υποφέρει και τα αγροτικά προϊόντα έχουν ακριβύνει πολύ περισσότερο από ότι στην Ευρώπη λόγω κρίσης.

Τα καύσιμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο, οι Κινέζοι τα αγοράζουν τώρα μόνο με έκπτωση 30%. (Το ίδιο και η Ινδία.)

Και βέβαια οι Κινέζοι δεν έχουν υποστηρίξει τη Ρωσική εισβολή ούτε στον ΟΗΕ ούτε πουθενά αλλού και ας επικρίνουν το ΝΑΤΟ! Τον Σεπτέμβριο στη Σαμαρκάνδη ξανά η Κίνα φέρθηκε ταπεινωτικά και μερικές άλλες ασιατικές χώρες τη μιμήθηκαν – ενώ η Αρμενία προτιμά τώρα να αρμενίζει προς … Αμερική!

Οι Κινέζοι δρουν εξολοκλήρου προς όφελος της Κίνας και καθόλου έτσι όπως περίμενε ο Πούτιν!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *