Τέλη Μαΐου και κυκλοφορούν φήμες πως οι αντιφρονούντες αυξάνονται σε αριθμό και δύναμη ενάντια στον Πούτιν.
Ο πιο επιφανής (και γνωστός) είναι ως τώρα ο Πριγκοζίν, ο διοικητής και ιδιοκτήτης των μισθοφόρων Βάγκνερ που πολέμησαν τους Ουκρανούς πιο αποτελεσματικά από οποιαδήποτε άλλη ρωσική μονάδα στρατού. Μα και αυτοί, παρότι προχώρησαν στην κατάληψη της πόλης Μπαχμούτ που έχει πια ερειπωθεί έχασαν πάνω από τους μισούς στρατιώτες συντρόφους τους και, βέβαια, σχεδόν όλους τους φυλακισμένους που χρησιμοποιήθηκαν ως δολώματα για τη φανέρωση των ουκρανικών θέσεων.
Ο Πριγκοζίν δεν πρόκειται να γίνει εκπρόσωπος του λαού ή όσων δεν θέλουν τον πόλεμο, μα σίγουρα είναι φιλόδοξος και δεν έχει φοβηθεί να μιλήσει ενάντια στο καθεστώς, στο Κρεμλίνο, στο υπ. Άμυνας και κατά του ίδιου του Πούτιν. Είπε πως οι στυλοβάτες του πουτινικού καθεστώτος άρχισαν να εκδηλώνουν την εναντίωσή τους και αυτοί θα ανατρέψουν την παρούσα εξουσία.
Άλλοι θερμοί υποστηρικτές του Πούτιν εκφράζουν όμοιες απόψεις καθώς περιμένουν την εντατικοποίηση της ουκρανικής αντεπίθεσης με την πληθώρα νέων Δυτικών όπλων και την αυξανόμενη λιποψυχία των ρωσικών στρατευμάτων.
Ο Ρώσος δημοσιογράφος Roman Anin που ζει στο εξωτερικό τώρα, μετά τις κατηγορίες εναντίον του πως είναι “ξένος πράκτορας”, διατήρησε πηγές πληροφόρησης και στον λαό και στον δημοσιογραφικό κύκλο και στο ίδιο το Κρεμλίνο. Λέει τώρα πως από καιρό διάφορες σπείρες στην ευρύτερη πουτινική αυλή αλληλομάχονται για την κατάληψη του θρόνου. Ο πολύπειρος δημοσιογράφος διευκρινίζει πως δεν πρόκειται κατ’ ανάγκη οι διάφορες φατρίες να ανατρέψουν τον ίδιο τον Πούτιν διότι νιώθουν πως στα 70+ και με κλονισμένη την υγεία του, σύντομα ή θα πεθάνει ή θα παραιτηθεί ή θα αφήσει άλλους να κυβερνούν μένοντας ο ίδιος εντελώς τυπικά στην εξουσία.
Δίνει παραδείγματα.
Ο Zolotov, Διοικητής της Εθνικής Άμυνας και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, μισεί ολόψυχα τον Διοικητή της FSB (Μυστικής Αστυνομίας) Aleksandr Bortnikov όπως αυτός μισεί τον Ζολότοφ. Αυτοί, που κάποτε ήταν πολύ κοντά στον Πούτιν, δύσκολα θα συμφωνήσουν για διάδοχο.
Από την άλλη, παραδέχεται (ο Anin) πως ο Πριγκοζίν γίνεται όλο και πιο δημοφιλής καθώς υποδείχνει την ανικανότητα του υπ. Άμυνας μα και το γεγονός πως όλοι αυτοί οι αυλικοί εξασφαλίζουν άσυλο για την οικογένεια και τους γιούς τους, ενώ στέλνουν στην κρατομηχανή του πολέμου τα παιδιά των κοινών πολιτών.
Πιο πίσω στέκεται ή κάθεται ο Πατρούσεφ, ο Διοικητής της Εθνικής Ασφάλειας, η Γκρίζα Εξοχότης, που κουνά και δένει νήματα….
Αλλά μην ξεχνάμε πως οι Δυτικοί λένε ότι μόνος ο Πριγκοζίν κατάφερε κάποιες νίκες στην Ουκρανία. Οι Ουκρανοί επίσης λένε το ίδιο και το ίδιο πιστεύουν και λένε όσοι Ρώσοι πιστεύουν στο πόλεμο (και είναι πολλοί) …