364. Ιστορικά: Αυτόχθονες Αυστραλοί

364. Ιστορικά: Αυτόχθονες Αυστραλοί

- in Ιστορικά
0

1.  Οι Αυτόχθονες Αυστραλοί, οι Αβορίγινες (Aborigines) όπως έχουν πια γίνει γνωστοί στον κόσμο, είναι ο αρχαιότερος λαός του πλανήτη και ο πολιτισμός τους είναι ο παλαιότερος συνεχιζόμενος πολιτισμός – ή τουλάχιστον ό,τι έχει απομείνει, διότι είναι φανερό πως πολλά στοιχεία έχουν χαθεί.

Οι Βρετανοί διέπραξαν μεγάλο έγκλημα που αγγίζει τη γενοκτονία, όταν κατέλαβαν την Αυστραλία και τη χρησιμοποίησαν για εποίκιση με Βρετανούς ελεύθερους πολίτες, μα και κατάδικους, αγνοώντας την ύπαρξη των αυτόχθονων και κηρύσσοντας τη χώρα terra nullius ‘δίχως κατοίκους, που δεν ανήκει σε κανένα’ (sic)!!!

Πρώτα ο υποπλοίαρχος James Cook (και ο επιστήμων συνοδός του Banks), το 1770 και αργότερα (1788) ο Captain Phillip και η αρμάδα του από 11 πλοία με αποίκους (περίπου 500), λίγους στρατιώτες και κατάδικους (περίπου 750), εισέβαλαν κι αποίκισαν την περιοχή, εκεί που σήμερα βρίσκεται η μεγαλούπολη Sydney.

2.  Η Αυστραλία δεν ήταν terra nullius και το γεγονός ήταν αρκετά γνωστό από τις αρχές του 17ου αιώνα, όταν πρώτα οι Ολλανδοί θαλασσοπόροι εξερεύνησαν τις δυτικές και νότιες ακτές (Janszoon 1606) και μετά το 1620 προχώρησαν και στις βόρειες ακτές. Μα οι Βρετανοί (ή τότε Άγγλοι) είχαν κάνει το ίδιο και στην Αμερική στις περιοχές της σημερινής Βόρειας Καρολίνας: είχαν αγνοήσει τους ιθαγενείς που κατοικούσαν εκεί για περίπου 10.000 έτη! Στην Αυστραλία οι ιθαγενείς ζούσαν εκεί για τουλάχιστον 50.000 έτη!

Oι πρώτοι σύγχρονοι «σοφοί» άνθρωποι (homo sapiens sapiens) έφυγαν από την Αφρική, κατά την επικρατέστερη πανεπιστημιακή θεωρία, περίπου πριν από 72.000 χρόνια. Ένα κύμα εμιγκρέδων ξεχώρισαν περίπου 58.000 ππ. (προ του παρόντος, Μάιος 2023) κι έφθασαν στην Αυστραλία περίπου 50.000 ππ. (χάρτης).

Έχουν διατυπωθεί διάφορες γνώμες και ισχυρισμοί για την άφιξη των πρώτων ανθρώπων πολύ νωρίτερα, ως και 65.000 ππ. Αυτές είναι εικασίες όχι όμως δίχως κάποι στήριξη.

Το 2019 δημοσιεύτηκε μια μελέτη από το πανεπιστήμιο Cambridge (Βρετανία) που παρουσιάζει τα ευρήματα μιας μεγάλης ομάδας ερευνητών οι οποίοι εξέτασαν το DNA των κατοίκων Παπούα και Αβορίγινων.

3. Τουλάχιστον 50.000 έτη ππ. οι πρώτοι άνθρωποι έφθασαν στη μεγάλη ήπειρο Sahul που αποτελούνταν από τις σημερινές ξεχωριστές χώρες Νέα Γουινέα, Αυστραλία και Τασμανία (και μερικά άλλα παρακείμενα μικρότερα νησιά).

Η γεωγραφία της περιοχής πήρε τη σημερινή μορφή της με τις μικρές και μεγάλες μάζες γης ξεχωριστές γύρω στο 10.000 ππ. με το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Έκτοτε και ως τον 17ο αιώνα οι αυτόχθονες απομονώθηκαν. Οι Αυτόχθονες Αυστραλοί απομονώθηκαν πριν 31.000 έτη και, παρότι εισήλθαν θαλασσοπόροι έμποροι από την Ινδονησία και την Κίνα στα βόρεια παράλια, οι αυτόχθονες δεν δέχθηκαν νέα σημαντική εισροή χρωμοσωμάτων ως τη σύγχρονη εποχή της Βρετανικής αποικιοκρατίας –όπως και οι Ινδοί γύρω στα 600 πκε.

Μα το πιο παράξενο γεγονός είναι πως υπήρξε μεγάλη διαφοροποίηση και η εδραίωσή της μεταξύ διαφορετικών ομάδων, κοινωνιών, εθνών ή φυλών που προχώρησαν κι εγκαταστάθηκαν ανατολικά και νότια, δυτικά και νότια ή σε κεντρικές περιοχές της αφιλόξενης μεγάλης ερήμου. Δυστυχώς οι Βρετανοί θεώρησαν τους ιθαγενείς άγριους πρωτόγονους, κατώτερα πλάσματα.

4. Εκτός από τον γενετικό κώδικα που διαφοροποιήθηκε στις διάφορες περιοχές (βορειοανατολικά, νότια, δυτικά, κέντρο και κεντροανατολικά κλπ.), η γλώσσα επίσης και η κουλτούρα διαμορφώθηκε ξεχωριστά και παρά τα πολλά κοινά πολιτισμικά, θρησκευτικά στοιχεία, παρουσιάστηκαν μεγάλες αποκλίσεις και διαφορές.

Όταν ήρθαν οι Βρετανοί το 1788 υπήρχαν 250 έθνη με τη δική τους ξεχωριστή γλώσσα το καθένα. Κάθε έθνος απαρτιζόταν από τουλάχιστον 5 ως 40 φυλές και κάθε γλώσσα είχε τις δικές της διαλέκτους.

Μερικοί γλωσσολόγοι αποφάσισαν πως οι γλώσσες του 90% των Αβορίγινων είναι σχετικά νέες, ηλικίας περίπου 4.000 ετών, ενώ οι άλλες του 10% είναι πολύ παλαιότερες. Αυτό σημαίνει πως κάποιο κύμα αγνώστων επισκέφθηκε την Αυστραλία, εκεί γύρω στο 2.000 πκε. και (άγνωστο πώς) έδωσε τη δική του γλώσσα. Μα το έκανε αυτό δίχως να αφήσει κάποιο ίχνος στον παλαιό αυτόχθονα γενετικό κώδικα!

Από την άλλη, οι Irina Pugach και Mark Stoneking του Max Planck Ινστιτούτου για την Εξελικτική Ανθρωπολογία, βρήκαν (2012) πως γύρω στο 4.200 πκε. υπήρξε εισροή DNA από την Ινδία στην Αυστραλία. Αυτό έχει όμως αμφισβητηθεί από άλλους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

381. Ιστορικά: Heather Penney και Ουκρανία

Γεννημένη 18 Σεπτ. 1974, είναι πρώην ταγματάρχης της