Δ193: Ιρανοί εγκαταλείπουν το Ισλάμ (2)

Δ193: Ιρανοί εγκαταλείπουν το Ισλάμ (2)

- in Διεθνή
0

1. Τώρα με τον θάνατο του Ebrahim Raisi, προέδρου του Ιράν (19 Μαΐου) πολλά μπορεί να αλλάξουν.

Από το 2023 παρατηρήθηκε μεγάλη πτώση πιστών στα τζαμιά και αυξάνεται ο αριθμός όσων εγκαταλείπουν το Ισλάμ. Είναι οδυνηρά ανησυχητικό γεγονός, σχολίασε εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης.

Ούτε ενήλικες πιστοί πάνε στα τζαμιά για να προσευχηθούν ή να ακούσουν κάποιον ιμάμη να εκθειάζει τη βούληση κι ευσπλαχνία του Αλλάχ, ούτε παιδιά κι έφηβοι πάνε σε σεμινάρια (madrassa) να εκπαιδευτούν στην τέλεια και μοναδική θρησκεία.

Όπως έγραψα νωρίτερα Δ180: Ιρανοί εγκαταλείπουν το Ισλάμ, ένας ανώτερος κληρικός, ο Mohammad Abolghassem Doulabi, καθώς είναι σύνδεσμος μεταξύ της κυβέρνησης του Ebrahim Raisi και του πανεθνικού συστήματος σεμιναρίων madrassa, εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την πτώση και τις επιπτώσεις σ’ ένα κράτος που στηρίζεται στις ορθόδοξες ισλαμικές αρχές. Δήλωσε (αρχές Ιουνίου) πως 50.000 από τα 75.000 τζαμιά έχουν κλείσει. Οι πολίτες δεν προσέρχονται για προσευχή και οι νεαροί δεν προσέρχονται για θρησκευτικά σεμινάρια.

2. Σε μια ομιλία του στη διάρκεια του Ραμαζανιού έδειξε να συμφωνεί με τα αίτια που πολλοί Ιρανοί δίνουν για την απομάκρυνση τους από το Ισλάμ. Τόνισε τρία αίτια.

α) Ο λαός ταπεινώνεται κι εξευτελίζεται από το απολυταρχικό καθεστώς εν ονόματι της θρησκείας.

β) Η κατήχηση είναι γεμάτη στρεβλώσεις και ψεύδη που δεν σχετίζονται με την πραγματικότητα του 21ου αιώνα μα χρησιμοποιούνται για να τιμωρούν αντιφρονούντες ώστε να διαιωνίζεται η εξουσία των μουλάδων και κυβερνώντων.

γ) Υπάρχει διαφθορά και κατάχρηση δημόσιου χρήματος που οδηγεί στον πλουτισμό της άρχουσας τάξης των κληρικών και στη φτώχεια των κατώτερων στρωμάτων.

3. Η απλή αλήθεια είναι πως το 90% των νέων έξω από τα θρησκευτικά κέντρα Qum, Isfahan, Tabriz, έχουν γυρίσει την πλάτη στην επίσημη θρησκεία. Όλοι θέλουν να ζήσουν και ν’ απολαύσουν τα αγαθά που προσφέρει η ζωή με την αρωγή της επιστήμης και τεχνολογίας. Οι περισσότεροι πολίτες και κυρίως οι γυναίκες νιώθουν ασφυκτική καταπίεση. Δεν βλέπουν γιατί πρέπει αυτές να υφίστανται καταπιεστικούς κι επώδυνους περιορισμούς ενώ είναι οι πιστοί ισλαμιστές που έχουν βρόμικες φαντασιώσεις.

Ακόμη και το καλοκαίρι με την έντονη ζέστη οι γυναίκες πρέπει να καλύπτονται από την κορφή του κεφαλιού ως τα δάχτυλα των ποδιών με τη μπούρκα επειδή οι ιμάμηδες θωρούν τη γυναίκα αμαρτωλό πειρασμό μα δεν τις προστατεύουν από την αισχρή λαγνεία των αντρών – που θα έπρεπε αυτοί να τιμωρούνται ανάλογα.

Μετά είναι η πολυγαμία όπου ο άντρας μπορεί να έχει 4 συζύγους. Κι εδώ ο νόμος τιμωρεί τη γυναίκα κι ενθαρρύνει την αντρική λαγνεία.

Οι νέοι πάλι δέχονται μια κατήχηση που τους προετοιμάζει για τον ιερό πόλεμο jihad.

Οι φανατικοί ισλαμιστές είναι ευχαριστημένοι, φυσικά, μα όλο και περισσότεροι πολίτες και ιδίως νέοι και γυναίκες εναντιώνονται, παρά τις εκτελέσεις και άλλες αυστηρές τιμωρίες που επιβάλλονται σε όσους διαμαρτύρονται δημόσια.

4. Πολλοί μετριοπαθείς ισλαμιστές άρχισαν να μιλούν ανοικτά για μεταρρυθμίσεις υποδείχνοντας:-

α) Πολλές χώρες τώρα παίρνουν αυστηρά μέτρα κατά ισλαμιστών και δεν δέχονται νέους μετανάστες.

β) Το 95% των τρομοκρατών στον κόσμο είναι μουσουλμάνοι.

γ) Η μεγαλύτερη αγραμματοσύνη στον κόσμο είναι σε ισλαμικές κοινωνίες.

δ) Οι πιο φτωχές κοινωνίες στον κόσμο είναι μουσουλμανικές.

Αυτά όλα δίνουν ένα πολύ κακό όνομα στο Ισλάμ. Πολλοί Ιρανοί που ταξιδεύουν στο εξωτερικό ντρέπονται να ομολογήσουν πως είναι μουσουλμάνοι.

Όλο και πιο έντονα το Ισλάμ γίνεται σύμβολο βίας, μίσους, τρόμου, φτώχειας και αναλφαβητισμού.

Η Σαουδαραβία άρχισε σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Μπορεί ν’ ακολουθήσει και το Ιράν μετά τον θάνατο του προέδρου της χώρας, γνωστού και ως “Χασάπης της Τεχεράνης”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *