Στις 20 Φεβ. 2014 έφτασε στο Κίεβο μια αποστολή Ρώσων με επικεφαλής τον στενό συνεργάτη του Πούτιν, Vladislav Surkov. Μαζί τους ήταν ο Sergey Beseda, στρατηγός, διευθυντής της 5ης Υπηρεσίας της FSB (=Εθνική Ασφάλεια). Αυτοί δεν ήρθαν για διαπραγματεύσεις με την ουκρανική κυβέρνηση. Υπήρχαν άλλοι Ρώσοι διπλωμάτες που έκαναν διαπραγματεύσεις με Πολωνούς, Γερμανούς και Γάλλους.
Ήταν οι μέρες της εξέγερσης Μεϊντάν (Πλατεία Ανεξαρτησίας, κέντρο Κιέβου). Εδώ κρυμμένοι σκοπευτές πυροβόλησαν και σκότωσαν περίπου 100 από τις χιλιάδες διαδηλωτών στην Πλατεία, μερικοί εκ των οποίων ήταν αστυνομικοί. (Αυτά τα επεισόδια τα εξέτασα στα Ε1435: Γέννηση μιας χώρας και E1439: Γένεση μιας χώρας (2).
Μερικοί θεωρούν πως ο Μπεσέντα συνδεόταν με τους πυροβολισμούς.
Στις 11 Μαρτίου 2022 ο ρεπόρτερ Andrei Soldatov δημοσίευσε την είδηση πως ο Μπεσέντα και ο αναπληρωτής του Anatoly Bolyukh τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό λόγω δυσαρέσκειας του Πούτιν με τις ανακριβείς πληροφορίες που η 5η Υπηρεσία (που επόπτευε τις γενικές συνθήκες στις ημιαυτόνομες Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ, όπως η Ουκρανία) του είχε δώσει για την Ουκρανία. Στις 11 Απριλίου η Times του Λονδίνου έγραψε πως ο Μπεσέντα μεταφέρθηκε στις διαβόητες φυλακές Lefortovo (όπου γινόταν παλιά οι σταλινικές εκτελέσεις).
Τώρα έχει πια επιβεβαιωθεί πως ο Μπεσέντα είχε παραπλανήσει τον Πούτιν σε τεράστιο βαθμό. Τον είχε κυριολεκτικά εξαπατήσει με μυθεύματα πως είχε οργανωθεί μια αποτελεσματική επαναστατική κίνηση μέσα στην Ουκρανία και ο ίδιος αποτραβούσε μεγάλα ποσά για την ενίσχυση αυτής της εξέγερσης ενώ τα χρήματα πήγαιναν σε προσωπικούς του λογαριασμούς. Ο Πούτιν δεν μπορούσε να φανταστεί πως ένας συνάδελφος (και οι δυο είχαν υπηρετήσει στην KGB στο σοβιετικό καθεστώς) θα τον εξαπατούσε τόσο χοντρά.
Η σκευωρία ξεκίνησε όταν ο Μπεσέντα επέστρεψε στην Μόσχα μετά την επίσκεψή του στο Κίεβο για να εκτιμήσει ακριβώς τις δυνατότητες εξέγερσης αφού ο ρωσόφιλος πρόεδρος Yanukovych αποδείχθηκε ανίκανος, καθαιρέθηκε από το ουκρανικό κοινοβούλιο κι εγκατέλειψε τη χώρα!
Υπήρχαν διάφορες ομάδες σε διαφορετικές πόλεις, υποτίθεται με όπλα, πυρομαχικά και τρόφιμα διαρκείας, αποθηκευμένα σε κατάλληλα σημεία, όλα πληρωμένα με χρήματα από τα μυστικά κονδύλια της 5ης Υπηρεσίας. Και ετοιμάζονταν να στασιάσουν όπως έγινε στην Κριμαία το 2014-15, οπότε ο ρωσικός στρατός φορώντας στολές δίχως ρωσικά διακριτικά(!) κατέλαβε αναίμακτα την περιοχή!
Καθώς περνούσαν οι μήνες ο Μπεσέντα και οι πράκτορές του στην 5η Υπηρεσία παρουσίαζαν νέες πειστικές αναφορές. Ο Πούτιν τις πίστευε, διότι ήθελε να τις πιστεύει, διότι αυτά ήθελε να ακούσει. Προφανώς δεν είχε διαβάσει το μυθιστόρημα The Tailor of Panama του John Le Carré και το Our Man in Havana του Graham Greene (και τα δυο γυρίστηκαν ταινίες), στα οποία πράκτορες διογκώνουν δυνητικές ξένες απειλές κι εξασφαλίζουν ολοένα περισσότερα κονδύλια για να περνούν καλύτερα!
Εικάζεται πως ο Μπεσέντα και οι συνεργάτες του δεν σκέφτηκαν πως ο Πούτιν θα προχωρούσε σε εισβολή λόγω των δικών τους αναφορών. Μα, από την άλλη, ο Μπεσέντα γνώριζε πολύ καλά πως ήταν έντονη επιθυμία του Πούτιν να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία και να την ενσωματώσει στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Πιστεύεται πολύ σοβαρά πλέον πως αυτή η σκευωρία του Μπεσέντα δημιούργησε την πεποίθηση πως οι Ουκρανοί περίμεναν με ανοιχτές αγκαλιές τους Ρώσους και πως σε λίγες μέρες η “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” θα είχε πετύχει τον σκοπό της.
Στην περιοχή Χοστόμελ (αεροδρόμιο Αντόνοφ), την πρώτη μέρα της εισβολής, οι Ρώσοι ελίτ αερομεταφερόμενοι στρατιώτες VDV έτρεχαν πάνω κάτω φωνάζοντας “Τι γίνεται; Που είναι το καλωσόρισμα; Πού είναι οι φίλοι μας παρτιζάνοι; Τι, εμείς θα καταλάβουμε μόνοι την περιοχή;”
Γι’ αυτό και τα λογιστικά, οι μεταφορές καυσίμων και τροφής, είχαν οργανωθεί τόσο επιπόλαια. Το επιτελείο πίστευε προφανώς πως ό,τι χρειαζόταν ήταν ήδη εκεί και τους περίμενε.
Γι’ αυτό, επίσης, σε ορισμένα φορτηγά βρέθηκαν οι επίσημες στολές των αξιωματικών και φαντάρων που θα έκαναν παρελάσεις με φανφάρες!
150 αξιωματικοί της 5ης Υπηρεσίας φυλακίστηκαν, επίσης, και η σύνολη Υπηρεσία έχει πλέον συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό.
Αλλά η Κλεπτοκρατία δεν μειώθηκε καθόλου.