Οι Ουκρανοί ετοιμάζονται για αντεπίθεση. Οι Ρώσοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα εδάφη που κέρδισαν και ολόκληρο το Ντονμπάς, τη βιομηχανική περιοχή με τα ορυχεία και με τους υπόγειους φυσικούς πόρους καυσίμων, τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Μα τα οπλικά τους συστήματα και οι στρατιώτες εξαντλούνται ραγδαία. Αναγκάζονται να χρησιμοποιούν παρωχημένα τανκς και βλήματα που δεν έχουν ακρίβεια και να επιστρατεύουν άντρες (με μισθό περίπου 2.000$ μηνιαία) από τις νοτιοανατολικές και καυκάσιες φυλές, αφού ακόμα και οι Τσετσένοι λιγοστεύουν.
Οι Ουκρανοί σχεδιάζουν να εισδύσουν παντού στο Ντονμπάς και στην Κριμαία και να διώξουν τους Ρώσους. Αυτόν τον στόχο διακήρυξε ο Ζελένσκι και βαθμιαία θέλουν να αυξήσουν τους μάχιμους σε 700.000 με 1.000.000!
Στο μεταξύ έχουν περίπου 10.000 να εκπαιδεύονται από Βρετανούς αξιωματικούς στα τελευταία συστήματα των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων (και αυτό μάλλον θα γίνεται κάθε μήνα) και αυξάνουν το οπλοστάσιό τους με τα τελευταία όπλα των Νατοϊκών χωρών.
Έχουν τώρα όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενα άρθρα τα ακατανίκητα HIMARS (Πυροβόλο Σύστημα Ρουκετών με Υψηλή Ταχύτητα: Αμερικανικό). Δεν έχουν πολλά μα αρκετά ώστε να κάνουν Ρώσους διοικητές να παραπονιούνται ανοιχτά! Έχουν επίσης τα MLRS (αμερικανικό Σύστημα Πολλαπλής Εκτόξευσης Ρουκετών).
Η εμβέλειά τους είναι 32-70 χλμ., ενώ των HIMAR φθάνει τα 300 χλμ.!
Από τον Ιούνιο λαμβάνουν τα Caesar από την Γαλλία και Spartan από ΗΒ. Μα τα Caesar αν και θεωρούνται καταπληκτικά είναι για την ώρα σε ελάχιστη ποσότητα λόγω μικρής παραγωγής. Τα βρετανικά Spartan (δεξιά) είναι περισσότερα.
Έχουν επίσης πολλά όπλα και τανκς από Γερμανία και τα Panzerhowbitze 2000 (από αρχές Ιουλίου, στη φωτο) που είναι αυτοκινούμενα κανόνια και μπορούν να ρίξουν 10 ως 13 βλήματα το λεπτό με εμβέλεια 30-36 χλμ.! (Μα συλλογιστείτε 10 βλήματα το λεπτό για 12 λεπτά.)
Υπάρχουν και άλλα μα αυτά φτάνουν.
Τα Himar πλήττουν κάθε τύπου ρωσικό οπλικό σύστημα και αποθήκες πολύ πιο πίσω από την πρώτη γραμμή και τα ρωσικά S-400 δεν μπορούν να τα καταρρίψουν διότι είναι πάρα πολύ γρήγορα. Γιαυτό οι Ρώσοι διοικητές βρίσκονται σε δύσκολη θέση.
Οι Ρώσοι είναι καλά χαρακωμένοι σε ισχυρές αμυντικές θέσεις προστατευμένες με τσιμέντο και ατσάλι. Μα βέβαια τα ουκρανικά (Νατοϊκά) πυροβόλα δεν θα αργήσουν να διαλύσουν τη θωράκισή τους. Επιπλέον η ρωσική άμυνα εκτείνεται περίπου 1.000 χλμ. στην κρίσιμη περιοχή Ντονμπάς.
Εδώ υπάρχουν αδυναμίες και κενά σε πολλά σημεία και οι Ουκρανοί σίγουρα τα γνωρίζουν και αδημονούν να επιτεθούν. Και αυτή είναι η πιο κατάλληλη εποχή ως τον Σεπτέμβριο πριν τις φθινοπωρινές βροχές.
Προφανώς περιμένουν να έχουν τους νέο-εκπαιδευμένους μάχιμους και όσο το δυνατόν μεγαλύτερους αριθμούς για να μπορέσουν να προελάσουν 100-150 χλμ. ενάντια στην καλύτερη ρωσική αντίσταση σε μια βδομάδα το πολύ.
Έχουν τώρα, προς το τέλος Ιουλίου, ανακτήσει αρκετά εδάφη στον νότο και προχωρούν προσεκτικά προς τη Χερσώνα.