Ε1523: Μέθοδος Πούτιν

Ε1523: Μέθοδος Πούτιν

Η απειλή εισβολής στη Λιθουανία είναι το πιο πρόσφατο χαρτί στο παιχνίδι του Πούτιν. Είναι μια μέθοδος εκβιασμού. Μα είναι και μπλόφα. Χρησιμοποίησε τον ίδιο εκβιασμό με την απειλή χρήσης πυρηνικών στην αρχή της βάρβαρης εισβολής του στην Ουκρανία. Πολλοί τρομοκρατήθηκαν κι έγινε λόγος για 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο με πυρηνικά! Ήταν μπλόφα!

Ο πρώην Καγκεμπίτης κατάσκοπος έκανε λάθος υπολογισμούς, έχοντας ξεγελάσει τον εαυτό του με την ευκολία που είχε ξεγελάσει τη κα Μέρκελ και τον αφελή Ομπάμα και, βέβαια, τον τραμπούκο Τραμπ. Νόμιζε πως

• Η Ρωσία ήταν ισχυρή, όχι περιφερειακή δύναμη μόνο.

• Η Δύση ήταν αδύναμη, υποχωρητική.

• Η Δύση δεν θα αντιδρούσε μέσω του ΝΑΤΟ.

• Η Δύση θα επέβαλλε κυρώσεις μαλακές όπως μετά την εισβολή και κατάληψη της Κριμαίας (2014).

• Οι Ουκρανοί θα υποδέχονταν τους Ρώσους ή τουλάχιστον δεν θα προέβαλαν τέτοια σθεναρή αντίσταση.

• Οι Δυτικοί δεν θα πάγωναν τις ρωσικές αποταμιεύσεις σε δολάρια σε διάφορες τράπεζες και δεν θα σφράγιζαν τα ακίνητά τους στο εξωτερικό!

Τώρα ο “αιώνιος πρόεδρος” απειλεί τη Λιθουανία. Διότι στις 18 Ιουνίου οι Λιθουανοί απαγόρευσαν τη μεταφορά προς και από το Kaliningrad, πρώην πρωσικό Koeningsberg, χάλυβα και άλλων μετάλλων ή αγαθών, που τα περιέχουν, σύμφωνα με τις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. Δεν ήταν λιθουανική μονομερής απόφαση μα ευρωπαϊκή. Αλλά το μέτρο προκάλεσε μεγάλη αντίδραση στο Κρεμλίνο, διότι αφήνει εντελώς εκτεθειμένο το μικρό, δυτικό, ξεχωριστό τμήμα της Ρωσίας. Τώρα, οι απαγορεύσεις έχουν επεκταθεί σε πολύ περισσότερα προϊόντα.

Εκτός όμως από την εισβολή, το Κρεμλίνο δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο. Το μόνο άλλο δραστικό μέτρο θα ήταν να πάψει να εφοδιάζει με φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα τη Λιθουανία. Αυτό έγινε πριν από καιρό!

Η τακτική του Πούτιν στο πλαίσιο της μεγαλομανίας του να επαναφέρει τη Ρωσική Αυτοκρατορία ως υπερδύναμη είναι, ως φαίνεται, να δημιουργεί ένα νέο πρόβλημα με νέα απειλή εκεί που το παλιό δεν έχει λυθεί.

Όταν η Δύση αρνήθηκε να αποδεχθεί την κατάληψη της Κριμαίας και του επέβαλε (μάλλον ελαφρές) κυρώσεις, υποδαύλισε τις αποσχιστικές τάσεις στο Ντονμπάς στην (Ανατολική και Νότια) Ουκρανία, ξεκινώντας έναν εμφύλιο μεταξύ ρωσόφωνων ρωσόφιλων και Ουκρανών (2015), εκδίωξε μάλιστα Ουκρανούς κι έφερε Ρώσους ως αντικαταστάτες κατοίκους! Συγχρόνως επιτέθηκε στη Συρία και ισοπέδωσε το Χαλέπι κλπ. Με την κίνηση εκείνη έλεγε στους Δυτικούς να δεχθούν τη ρωσική κατάληψη της Κριμαίας και να ακυρώσουν τις κυρώσεις και οι Ρώσοι θα έφευγαν από τη Συρία. Όταν αργότερα (24 Φεβρουαρίου 2022) επιτέθηκε στην Ουκρανία και άρχισε ο πόλεμος, απείλησε με πυρηνικά!

Τώρα δοκιμάζει το ίδιο κόλπο με απειλές προς τη Λιθουανία.

Είναι και αυτή μπλόφα και δεν θα πιάσει. Και η Σουηδία και η Φιλανδία είναι πλέον στο ΝΑΤΟ. Οι απειλές του τώρα στρέφονται μπούμερανγκ για την ίδια τη Ρωσία. Και σύντομα θα του έρθει άλλο μπούμερανγκ καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει πλήρη απεξάρτηση από ρωσικά καύσιμα!

Οι δημοσιογραφικές, ίσως και πολιτικές, κραυγές αγωνίας για τον επόμενο χειμώνα αγνοούν τη σύγχρονη τεχνολογία που βρίσκει νέες λύσεις πολύ γοργότερα από παλαιότερες εποχές – όπως έκανε με την πανδημία Covid-19 οπότε σε λιγότερο από 2 χρόνια εξασφάλισε προστατευτικά όπλα με εμβόλια και φάρμακα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *