Έγραψα για τη γιορτή του Ρωσικού Ναυτικού (Κυριακή 31/8/22) και τις γκάφες των εορταζόντων. Το αεροπλανοφόρο Κουζνέτσοφ ή αναπαύεται σε κάποια προκυμαία ή πλέει συρόμενο από κάποιο ρυμουλκό δείχνοντας πως μπορεί να ταξιδέψει. Μα είναι στην ίδια σκουριασμένη του κατάσταση όπως πάντα.
Το ρυμουλκό είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο κάθε εθνικού πολεμικού ναυτικού. Διότι ενίοτε χρειάζεται να ρυμουλκήσει ένα πλοίο που έπαθε βλάβη. Στη Ρωσία είναι συστατικό σχεδόν σε κάθε ταξίδι ομάδας πολεμικών.
Το 2014 η Αυστραλία φιλοξένησε τη διάσκεψη των G-20 στο Brisbane. Πήγε και ο Πούτιν, παρότι μετά την κατάρριψη του Μαλαισιανού αεροπλάνου ΜΗ-17 κοντά στη Μαύρη Θάλασσα και τον θάνατο 38 Αυστραλών στους επιβάτες (όλοι πέθαναν!), οι σχέσεις μεταξύ Αυστραλίας και Ρωσίας ήταν τεταμένες. Πήγε και μια συνοδεία ρωσικών πολεμικών στην Θάλασσα των Κοραλλίων (ανατολικά της Αυστραλίας) κι έκαναν ασκήσεις στα διεθνή ύδατα – όπως είχαν κάθε δικαίωμα. (Οι Αυστραλοί θύμωσαν διότι η Θάλασσα αυτή είναι για τους ίδιους όπως ο κόλπος Μεξικού για τις ΗΠΑ). Ηγετικό πλοίο ήταν ένα καταδρομικό Slava τάξης.
Ναι, σας θυμίζει το καταποντισμένο Μοσκβά! Είναι ίδιας κατηγορίας – Varyag. Υπήρχε κι ένα αντιτορπιλικό Udalay κι ένα για παροχή καυσίμων. Υπήρχε όμως κι ένα ωκεάνιο ρυμουλκό!
Γιατί; Διότι από τότε και από πολύ νωρίτερα το Ναυτικό δεν είχε πολλή εμπιστοσύνη στα πολεμικά που κληρονόμησε από τη Σοβιετική Ένωση. Οι ναύαρχοι δεν έχουν εμπιστοσύνη στις ναυαρχίδες (ούτε στα άλλα) και γιαυτό πάντα έχουν μαζί τους κι ένα ρυμουλκό. Το Βλαδιβοστόκ από όπου η πολεμική μονάδα είχε αποπλεύσει είναι πολύ μακριά από τη Θάλασσα των Κοραλλίων. Βλέπετε και το 2016, όταν το αεροπλανοφόρο Κουζνέτσοφ έπλευσε στη Μεσόγειο, συνοδευόταν από ρυμουλκό! Για τους Ρώσους είναι βασική προϋπόθεση.
Οι Βρετανοί και οι Αυστραλοί ουδέποτε έχουν συνοδεία ρυμουλκού και ας στείλουν μοίρες του στόλου στην άλλη πλευρά του πλανήτη. Να μια μοίρα του Βρετανικού Ναυτικού.
Ατυχήματα συμβαίνουν κάποτε ακόμα και σε αυτούς τους εξαιρετικούς στόλους που έχουν παράδοση αιώνων. Μα τα καταφέρνουν. Εδώ τώρα βλέπετε αμερικανική μοίρα, ένα αεροπλανοφόρο με 6 συνοδευτικά – ναρκαλιευτικό, αντιτορπιλικό, καταδρομικό κλπ. Μα δεν έχει ρυμουλκό.
Οι Σοβιετικοί ξόδευαν το 1988 $350 δις για την άμυνά τους. Το 1998 έπεσαν στα $20 δις. Σήμερα ανέβασαν το κονδύλι στα $65 δις!
Όλα τους τα πολεμικά πλοία κατασκευάστηκαν (από Ουκρανούς κυρίως) τις δεκαετίες 1970 και 1980. Τα τελευταία ήταν το Κουζνέτσοφ 1985 και το Neustrashimyy 1993!
Δυστυχώς ο εθισμός στην Κλεπτοκρατία δεν θα επιτρέψει πολύ μεγαλύτερα κονδύλια για στρατιωτικές και ναυτικές δαπάνες.