Φιλ272: Το Δέντρο της Καμπάλα

Φιλ272: Το Δέντρο της Καμπάλα

- in Φιλοσοφία
0

1. Η Καμπάλα λέγεται και Καμπαλά ή Καββαλά (Qabbalah, Kabalah). Δεν έχει πολλή σχέση με την Παλαιά Διαθήκη. Δεν αληθεύει πως, όπως ισχυρίζονται μερικοί καμπαλιστές και αποκρυφιστές, ο σύγχρονος δυτικός εσωτερισμός βασίζεται σημαντικά επάνω της.

Ο όρος Καμπάλα σημαίνει “να αποδέχεσαι”.

Οπωσδήποτε πολλά ρεύματα του Δυτικού αποκρυφισμού επηρεάστηκαν ή και δανείστηκαν εκτεταμένα από την Καμπάλα, όπως Τεκτονισμός, Ροδοσταυρισμός, Θεοσοφία της Μπλαβάτσκυ κ.λπ. Μα ο αληθινός εσωτερισμός δεν έχει πολλή σχέση με την Καμπάλα ή αυτά τα ρεύματα.

Ο αληθινός εσωτερισμός δεν είναι καθόλου ευδιάκριτος στην Ανατολή και στη Δύση, δεν διαφημίζεται ως τέτοιος και αναγνωρίζεται – όχι πάντα εύκολα – μόνο μετά από πολλά χρόνια.

2. Η Καμπάλα είναι μια σκόρπια Παράδοση με πολλά ρεύματα. Μερικά από αυτά έχουν μόνο μια χυδαία τάση εύκολου αποκρυφισμού με βασικό κίνητρο το χρηματικό κέρδος.

Τη δεκαετία 1980 εμφανίστηκε στο Λος Άντζελες ένας ραβίνος 65 ετών, ο Φίλιπ Μπεργκ, και ίδρυσε το πνευματικό του κέντρο Kabbalah Center, μια κίνηση Νέας Εποχής για αυτοβελτίωση (όπως πολλές άλλες New Age της Αμερικής), στο οποίο εγγράφτηκαν πολλοί επώνυμοι της μόδας και του Χόλιγουντ: Naomi Campbell, Paris Hilton, Madonna, Michael Jackson, Nicole Richie, Ashton Kutcher, Demi Moore, Lindsey Lohan κ.λπ κ.λπ. Όλοι αυτοί έχουν δώσει εκατομμύρια δολάρια στο Κέντρο μα στη ζωή τους, με τα σκάνδαλα, τις συχνές αλλαγές συντρόφων κ.λπ, δεν καταδείχνουν καμιά πνευματικότητα.

Το Κέντρο ισχυρίζεται πως σοφοί καμπαλιστές στην αρχαιότητα επινόησαν μια “ισχυρή τεχνολογία” για προστασία. Ένα μέσο είναι το Κόκκινο Βραχιολάκι από μαλλί (κόστος 26$) που φοριέται γύρω στον αριστερό καρπό. (Ας σημειωθεί πως αυτό ήταν μια πρακτική και ορισμένων σεχτών του Ινδουισμού!). Υπάρχει επίσης το ιαματικό νερό “καμπάλα” και πολλά άλλα σκευάσματα και πανάκριβα βιβλία!

3. Η Καμπάλα πρωτοεμφανίστηκε σε οργανωμένη μορφή στην Ισπανία τον 13ο αιώνα και, μετά την εκδίωξη των Ιουδαίων το 1392, απλώθηκε σε πολλά μέρη της Ευρώπης όπου υπήρχαν Ιουδαίοι, μα και στη Μέση Ανατολή.

Ξεκίνησε ως έρευνα και μελέτη, βλασταίνοντας μέσα από τα μυστικιστικά και θεοσοφικά ρεύματα των Ιουδαίων, περίπου την ίδια εποχή που παρουσιάστηκε ο Χριστιανισμός.

Πνευματικός Πατέρας της Παράδοσης θεωρείται ο ραβίνος Σιμόν Μπαρ Γιοχάι, ένας μυστικιστικής του Ταλμούδ στον 2ο αιώνα κχ, που κατέγραψε τα σχετικά κείμενα στο Ζοχάρ (Βίβλος Λαμπρότητας). Μα η μυστικιστική τάση είχε ξεκινήσει τουλάχιστον έναν αιώνα νωρίτερα με τη Merkavah που εστίαζε στον θρόνο-άρμα και τη δόξα του Θεού και απορρόφησε μετά και τον ελληνικό φιλοσοφικό μυστικισμό που έφερε ο εξελληνισμένος Ιουδαίος Φίλων ο Αλεξανδρεύς στο πρώτο μισό του 1ου αιώνα κχ.

4. Η ίδια η Καμπάλα θεωρείται “Δέντρο της Ζωής” με 10 κύριες διακλαδώσεις που είναι τα 10 σεφιρότ, σφαίρες ή περιοχές με την παρουσία του Θεού σε κάποια μορφή γνώσης ή μονοπάτια προς τον Θεό (και 22 υποδεέστερες).

Ο άνθρωπος πρέπει να αντιμετωπίσει τον πνευματικό του εχθρό, τον εγωισμό που εκδηλώνεται (κατά έναν μεγάλο καμπαλιστή δάσκαλο του 16ου αιώνα, τον Ελιγιάου Μπεν Μοσέ Ντε Βίντας) ως υπεροψία, πείσμα, θυμός.

Αλλά η έμφαση στους διαλογισμούς και τις πνευματικές ασκήσεις της Καμπάλα δεν συγκεντρώνεται σε αυτά τα αρνητικά χαρακτηριστικά, αλλά στην ενατένιση του Απείρου. Ο αρχικός και τελικός στόχος της όλης πνευματικής ανάπτυξης είναι η συνειδητοποίηση πως δεν υπάρχει τίποτε άλλο παρά μόνο το Άπειρο, το Έιν Σοφ!

Τότε μόνο ο άνθρωπος αφυπνίζεται κι επιστρέφει στον Θεό!

Θα επανέλθω.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *