Φιλ257: Το Ουράνιο-Τόξο Ερπετό (2)

Φιλ257: Το Ουράνιο-Τόξο Ερπετό (2)

- in Φιλοσοφία
0

Νικόδημος

1. Στο προηγούμενο 256. Φιλοσοφία: Το Ουράνιο-Τόξο Ερπετό, το Ερπετό ήταν γένους ουδέτερου στη μετάφρασή μου, μα στο πρωτότυπο ήταν θηλυκό. Σήμερα στον μύθο που ακολουθεί το Ουράνιο-Τόξο Ερπετό είναι αρσενικό. Η αφήγηση προέρχεται από σελ 6, Flinders Ranges Dreaming της Dorothy Tunbridge, Aboriginal Studies Press 1988 και ανήκει στους Αβορίγινες γύρω από τη λίμνη Frome, νότια Αυστραλία.

2. O Akurra ζούσε πολύ παλιά πάνω στην οροσειρά Φλίντερς. Δίψασε και πήγε να πιει στη λίμνη Frome. Ήπιε όλο το νερό αφήνοντάς την στεγνή!



Η κοιλιά του φούσκωσε και βάρυνε. Σύρθηκε προς το άντρο του ψηλά και η βαριά κοιλιά του χάραξε ένα μεγάλο φαράγγι. Καθώς ανέβαινε άφηνε κι έναν νερόλακκο όπου αναπαυόταν στο εκτεινόμενο φαράγγι.



Ο πρώτος είναι ο Akurrula Awi. Ο Όφις συνέχισε να σέρνεται ψηλότερα και στη Nuldanuldanha αναπαύθηκε κι έκανε τον δεύτερο. Μετά, έκανε και τρίτο και τέταρτο νερόλακκο στη Valivalinha και στην Adlyu Vundhu Awi.



Μετά προχώρησε στον σημερινό Mainwater Pound και στη συνέχεια έφθασε στον Yaki Awi όπου σταμάτησε. Εκεί αποφάσισε να μείνει για την υπόλοιπη ζωή του κι εκεί βρίσκεται ακόμα και τώρα.



Συχνά βγαίνει έξω από τον Yaki αφήνοντας σφυριχτά μουγκρητά. Μένει ξαπλωμένος και λιάζεται – και ακούγεται από μακριά το υπόκωφο μουγκρητό της κοιλιάς του.



3. Στην περιοχή των Yolngu (= “αβορίγινες”, στη γλώσσα τους) που ονομάζονταν παλαιότερα Murngin, στη δυτική περιοχή Άρνχεμ, βρέθηκαν αρχαία ίσως και 50.000 ετών!

Οι περισσότεροι Yolngu ζουν σε δικές τους πόλεις και τείνουν προς τον Χριστιανισμό, μα 3.500 περίπου ζουν με τον παραδοσιακό τρόπο.

Στη δική τους γλώσσα το Ερπετό λέγεται Yurlungur, αρσενικό.

Κάποτε δυο γυναίκες, οι αδερφές Wawalag, ζήτησαν καταφύγιο σε μια μεγάλη σπηλιά. Εκεί βρισκόταν το Yurlungur σε ύπνο βαθύ πολλών ετών. Η οσμή του αίματος από την περίοδο μιας από τις γυναίκες τον ξύπνησε.

Το μεγάλο Ερπετό, που θεωρούνταν και Μεγάλος Πατέρας, κατάπιε τις δυο αδερφές και έχυσε τόσα νερά που προκάλεσε καταποντισμό της περιοχής.

Αργότερα, σε μια σύναξη ερπετών αυτός κατηγορήθηκε πως έφαγε δικά του πλάσματα και, αφού το παραδέχθηκε, του ζητήθηκε να εκβράσει τις δυο γυναίκες.

4. Στην τελετή μύησης των Yolngu το ξέβρασμα των γυναικών συμβολίζει το πέρασμα του εφήβου στην ενηλικίωση.

Ο Yurhungur είναι η βάση της λατρείας της γονιμότητας, ο Μεγάλος Πατέρας που εκδηλώνεται και στο Ουράνιο Τόξο.

Είναι το Ερπετό Ουράνιο-Τόξο διότι το νερό στον μεγάλο νερόλακκο όπου αναπαύεται ιριδίζει σαν το ουράνιο τόξο μετά τη βροχή.

(Warmer L: A Black Civilization: A Social Study of an Australian Tribe, NY. Harper & Bros 1937/1952 (reviseded).

Brendt NM & Brendt CH: Arnhem Land: Its History & Its People, Merlbourne, Chesire 1954).

5. Είναι δυο από δεκάδες όμοιες ιστορίες για τον Μεγάλο Ουράνιο Όφη που σέρνεται από άκρη σε άκρη σε όλη την Αυστραλία σκάβοντας βαθιά φαράγγια και νερόλακκους – που είναι όλα ιερά μέρη από την αρχαία δημιουργική φάση του Ονειροχρόνου (alchera, altjura, djugurba κλπ).H J.Isaacs επίσης παρουσιάζει μερικούς μύθους για το Ερπετό στο Australia Dreaming: 40.000 years of Aboriginal History, New Holland Publs, 1980/2006.

Οι Dalabon το λένε Borlung, η αρσενική δύναμη γονιμότητας. Όταν κάποιος πεθάνει το πνεύμα του θα συγχωνευθεί πίσω στο πνεύμα του Borlung και θα περιμένει μια γυναίκα που θα είναι έτοιμη για να εισέλθει μέσα της και να ενσωματωθεί πάλι ως έμβρυο.

Ο Borlung επίσης είναι στο Ουράνιο Τόξο και λατρεύεται και στην περιοχή Arnhem και στην Goregun (Βόρεια Περιφέρεια).

Για τους Gunwinggu, το Ερπετό είναι η Ngalyod, η μεγάλη δημιουργική Μητέρα που γέννησε τους πρώτους ανθρώπους από τον Ονειρόχρονο. Αυτή φέρνει μετά την Εποχή της Ξηρασίας την Εποχή των Βροχών, που αναζωογονεί τη γη με νέα βλάστηση και αφθονία ζώων. Και τότε στο τέλος της βροχής ορθώνεται στην ουρά της φθάνοντας ψηλά στον ουρανό – το Ουράνιο Τόξο. Μα είναι και σκληρή, τιμωρώντας αυστηρά όσους δεν τηρούν τους νόμους της ή δεν ακολουθούν τις τελετουργίες που σχετίζονται με τους Άγιους Τόπους.

Κι εδώ βλέπουμε μια εξήγηση για την ονομασία «Ερπετό Ουράνιο-Τόξο». Το φυσικό φαινόμενο συνδυάζοντας γη, ουρανό και νερό, συμβολίζει πλήρως τη συμπαντική δύναμη της γονιμότητας. Είναι αρσενική με τη βροχή ως σπέρμα, μα και θηλυκή καθώς παράγει περίσσεια….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *