1. Η μέθοδος διαλογισμού με μάν-τρα (= μια σύντομη λέξη ή φράση) δεν ενέχει καμιά δυσκολία ως μέθοδος, καθώς οι μάν-τρες που χρησιμοποιούνται έχουν δοκιμαστεί εδώ και χιλιετίες. Η μόνη δυσκολία είναι η αρχή, το ξεκίνημα. Δηλαδή να βρεις έναν δάσκαλο, μια σχολή, που θα σου δώσει τον κατάλληλο μάν-τρα. (Η λέξη δεν προφέρεται όπως η ελληνική «μαντρί», μα όπως «Σαν Τροπέ» ή «τον τρόπο».)
Οι δυσκολίες και κίνδυνοι εγείρονται στις άλλες μεθόδους διότι ο νους είναι ασταθής, αεικίνητος και ταραχώδης. Δεν ησυχάζει καθόλου εύκολα: του αρέσει να τρέχει, να καταπιάνεται και να παίζει με τούτο και με κείνο, υπαρκτό ή φαντασιακό.
Επιπλέον, ο νους έχει τη δύναμη να προβάλλει καταστάσεις, θεάματα, εντυπώσεις ή και ολόκληρες εμπειρίες. Το κάνει με τα όνειρα όταν κοιμόμαστε (όχι βαθιά) και με ονειροπολήσεις στον ξύπνιο. Κάποτε, είναι τόσο αληθοφανής η κατάσταση, που νομίζουμε πως είναι η πραγματικότητα – και ξυπνάμε νιώθοντας χαρά, φόβο ή ό,τι άλλο και η καρδιά μας χτυπά πιο δυνατά.
2. Στη βάση κρύβεται μια επιθυμία. Μπορεί να νομίζουμε πως η επιθυμία για «φώτιση» και «αυτογνωσία» είναι «πνευματική» κι επομένως κάτι πολύ ανώτερο. Στην πραγματικότητα, συχνότατα, είναι μια επιθυμία εξίσου χοντρή και χυδαία, όπως η επιθυμία για εξουσία, πλούτο, φήμη! Και συχνά πολλοί άνθρωποι φιλοδοξούν να έχουν «πνευματικές δυνάμεις ή χάρες» ακριβώς για να αποκτήσουν εξουσία, πλούτο και φήμη.
Ένας Ινδός πνευματικός δάσκαλος του περασμένου (20ου) αιώνα φρόντιζε να δουν οι μαθητές του πια πραγματικά ήταν τα πραγματικά κίνητρά τους για τον διαλογισμό, για την αναζήτηση της φώτισης, σοφίας ή αυτοσυνειδησίας. Τους έλεγε να παρατήσουν την αντίληψη πως έπρεπε να βρουν φώτιση κ.λπ.: «Ψάξτε μέσα στον νου σας. Δείτε ποιος είν’ αυτός που θέλει φώτιση».
Αυτοί έψαχναν, μα έβρισκαν μόνο έναν ίσκιο που ένιωθε ή έλεγε «εγώ» και, μόλις τον έβλεπαν, αυτός διαλυόταν, εξαφανιζόταν.
Τότε, τους έλεγε να μείνουν σε κείνη την κατάσταση κενού, σιωπής.
3. Ο νους έχει ισχυρή δύναμη δημιουργίας ή προβολής. Προβάλλει ονειροπολήσεις στον ξύπνιο μας – αναπολώντας το παρελθόν ή εικονίζοντας το μέλλον. Προβάλλει όνειρα ευχάριστα ή εφιαλτικά (ανάλογα με τις επιθυμίες και διαθέσεις μας) στον ύπνο.
Το ίδιο μπορεί να κάνει και στον διαλογισμό – ιδίως με τη μέθοδο της απλής ανάπαυσης δίχως βοηθητικό σημείο επικέντρωσης ή με τη μέθοδο της θέασης ωραίου τοπίου, προσώπου, εικόνας θεότητας ή αγίου, ή λουλουδιού.
Δημιουργεί μια εικόνα παραδείσια, έναν φωτεινό ουρανό ή ολάνθιστο κήπο, με αγγέλους, νεράιδες, ξωτικά, πνεύματα κ.λπ. Μπορεί να δει τον θρόνο του θεού να ακτινοβολεί και να ακούσει τη φωνή του να δίνει εντολές.
Αυτό παθαίνουν ορισμένοι ψυχοπαθείς. Διαπράττουν αποτρόπαια, φρικτά εγκλήματα, μα επικαλούνται εντολές του Θεού.
Αυτός είναι πολύ σοβαρός κίνδυνος και γι’ αυτό χρειάζεται κάποιος έμπειρος δάσκαλος!
2 Comments
ΑΔΑΜ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΙ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ! ΟΝΕΙΡΩΔΗ ΘΑ ΤΟΛΜΟΥΣΑ ΝΑ ΠΩ!!!
Νικόδημος
Καλά κάνατε και τολμήσατε.