Ε1690: Ουκρανική στρατηγική

Ε1690: Ουκρανική στρατηγική

Είναι πολύ εύκολο (και το έχω κάνει αρκετές φορές) να επικεντρώνεται ο αρθρογράφος στα ελαττώματα και τις τραγικές γκάφες των Ρώσων και να παραγνωρίζει την εξαιρετική στρατηγική των Ουκρανών.

Οι Ουκρανοί στην πλειοψηφία τους είναι έξυπνοι. Οι Ρώσοι, αντίθετα, στην πλειοψηφία τους φαίνονται να είναι βλάκες.

Από το 2014, όταν οι Ρώσοι ποδοπατώντας τις συμφωνίες που υπέγραψαν στη δεκαετία 1990 αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία και ακεραιότητα της Ουκρανίας, κατέλαβαν την Κριμαία και τις μεγάλες Επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, οι Ουκρανοί άρχισαν να ετοιμάζονται για πολεμική σύγκρουση κι επιδόθηκαν σε αψιμαχίες με τους κατακτητές. Ο πρόεδρος Ποροσένκο, παρά τη διαφθορά για την οποία κατηγορήθηκε (και ίσως σε ορισμένες περιπτώσεις δίκαια), άρχισε την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων απολύοντας Ρώσους και φιλορώσους από θέσεις κλειδιά – και στον κρατικό τομέα και στον Στρατό.

Έτσι τα ουκρανικά στρατεύματα έγιναν ετοιμοπόλεμα και μπόρεσαν να παρουσιάσουν μια αξιοθαύμαστη αμυντική προσπάθεια ενάντια σε μια δύναμη πολύ μεγαλύτερη. Σε αυτή συνέβαλαν φυσικά τα όπλα και άλλα εφόδια που πήραν σύντομα μετά τη ρωσική εισβολή 24/2/22, από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση – και γενικά Νατοϊκά κράτη.

Συνέβαλαν επίσης οι επισκέπτες στρατιωτικοί εκπαιδευτές από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία και άλλες Νατοϊκές χώρες, ιδίως βοήθεια από Πολωνία.

Οι Ρώσοι δεν έχουν επιχειρησιακό βάθος σε αυτόν τον πόλεμο. Πρέπει να καταλάβουν πόλεις και λιμάνια για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τους ντόπιους σιδηροδρόμους μα και τους αυτοκινητόδρομους–αρτηρίες.

Στη Ρωσία έχουν εξαιρετικό σιδηροδρομικό δίκτυο και, φυσικά, αεροδρόμια. Έτσι πολύ γρήγορα μπόρεσαν να μεταφέρουν ως τα σύνορα δυνάμεις κι εφόδια. Μα από εκεί και πέρα έπρεπε να βασιστούν στα ντόπια δίκτυα αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων. Έτσι θα έπρεπε να αποκτήσουν έλεγχο των δικτύων Μα σε αυτό απέτυχαν παταγωδώς.

Οι Ουκρανοί γνώριζαν σε ποια σημεία θα γινόταν η αισχρή εισβολή, ποια αεροδρόμια και ποιοι σιδηροδρομικοί σταθμοί στη Ρωσία είναι κοντά στα δικά τους σύνορα, όπου και θα έφθαναν τα στρατιωτικά υλικά των Ρώσων. Αυτά μετά θα φορτώνονταν σε φορτηγά για μεταφορά μέσω των αυτοκινητοδρόμων μέσα στην Ουκρανία.

Συνεπώς οι Ουκρανοί κατέστρεψαν όλες τις γέφυρες και όλες τις σιδηροδρομικές γραμμές που ήταν συνέχεια των ρωσικών σιδηροδρόμων. Γι’ αυτό οι ρωσικές προμήθειες στα ρωσικά φορτηγά πάνω στους ουκρανικούς δρόμους δεν μπορούσαν να φθάσουν γοργά στα ρωσικά στρατεύματα: ούτε τρόφιμα, ούτε πυρομαχικά (σφαίρες, οβίδες κλπ.), ούτε, το κυριότερο, καύσιμα.

Γι’ αυτό εμφανίστηκαν οι ατελείωτες φάλαγγες τανκς, τεθωρακισμένων και φορτηγών που δεν προχωρούσαν. Όλα τα οχήματα έμεναν από καύσιμα!

Με τη βοήθεια των δικών τους υπηρεσιών πληροφοριών και των Νατοϊκών συμμάχων τους, οι Ουκρανοί γνώριζαν τις πιθανές διαδρομές των ρωσικών τεθωρακισμένων και είχαν έγκαιρα τοποθετήσει φράγματα στους δρόμους μα και τα αντι-αρματικά όπλα τους σε δάση, κοντά σε οδικά σημεία συμφόρησης (στροφές και σταυροδρόμια). Γνώριζαν επίσης να μην επιτεθούν αμέσως μα να περιμένουν ωσότου οι ρωσικές γραμμές είχαν επεκταθεί και ήταν πια ευάλωτες. Έτσι εξόντωναν τα ρωσικά άρματα κατά εκατοντάδες.

Οι Ρώσοι έπεσαν σε όλες τις παγίδες.

Οι Ουκρανοί συνέχισαν να έχουν φρέσκιες πληροφορίες όχι μόνο από αμερικανικούς δορυφόρους (και άλλων Νατοϊκών κρατών) μα και από τους δικούς τους κατοίκους που παρακολουθούσαν τους ηλίθιους, βάρβαρους εισβολείς.

Υπάρχουν πολλά αξιοπρόσεκτα σημεία στη στρατηγική τους. Μα δυο θα πρέπει να αρκέσουν για την ώρα.

Οι Ουκρανοί προστάτευσαν όσο καλύτερα μπορούσαν τις μεγάλες πόλεις τους και κυρίως την πρωτεύουσα και τα λιμάνια τους νότια. Φρούρησαν πολύ αποτελεσματικά το αεροδρόμιο Αντόνοφ (ή Hostomel) όπου αποδεκάτισαν τις ελίτ αερομεταφερόμενες μονάδες των Ρώσων.

Σε αντίθεση με τους Ρώσους, οι Ουκρανοί έβαζαν στην πρώτη γραμμή τις ελαφρότερα εκπαιδευμένες μονάδες και φύλασσαν σε εφεδρεία τους επαγγελματίες στρατιώτες. Έτσι αν και όταν οι Ρώσοι δημιουργούσαν άνοιγμα κι έσπαζαν την πρώτη γραμμή άμυνας, αμέσως έσπευδαν οι επαγγελματίες να καλύψουν το χάσμα.

Το δεύτερο σημείο είναι η εξαίρετη αεράμυνά τους που εμπόδισε με ντρόουν και αντι-αεροπορικά την εδραίωση της ρωσικής κυριαρχίας στους αιθέρες!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *