1. Όλοι θέλουμε ν’ αλλάξουμε προς κάτι ανώτερο, κάτι καλύτερο. Μα ο τρόπος με τον οποίο εικονίζουμε τέτοια αλλαγή διαφέρει πολύ από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Πάρτε οποιονδήποτε αθλητή ταχυτήτων, ή στο ύψος ή μήκος, στην άρση βαρών κλπ. Θέλει να τρέξει (ή κολυμπήσει) πιο γρήγορα, να πηδήξει ψηλότερα ή μακρύτερα, να σηκώσει μεγαλύτερα βάρη κλπ., να κάνει νέο ρεκόρ. Οπωσδήποτε είναι μια αλλαγή προς κάτι καλύτερο. Μα ο ίδιος (ή ίδια) παραμένει στο ίδιο επίπεδο ανθρώπου με την ίδια φιλοδοξία, προσπάθεια και ικανοποίηση για φήμη, πλούτο, δύναμη.
Ή πάρτε ένα ζώο στο τσίρκο, άλογο, ελέφαντα ή λιοντάρι, το οποίο ο θηριοδαμαστής το κάνει να βαδίζει πιο κομψά, να τρέχει πιο γρήγορα, να περνά μέσα από ένα στεφάνι και παρόμοια. Και αυτό αλλάζει προς το καλύτερο, μα μένει ίδιο με ίδιες προσπάθειες, κινήσεις, επιτεύξεις.
2. Ή επιστρέφοντας στον αθλητή μας, από φοιτητής στο πανεπιστήμιο τελειώνει και γίνεται ακαδημαϊκός ή γιατρός ή επιχειρηματίας ή μηχανικός. Αλλάζει πεδίο δράσης μα μένει ίδιος (ίδια) με την ίδια φιλοδοξία να ανέλθει στην κοινωνία σε φήμη, πλούτο, δύναμη.
Δεν γίνεται ουσιαστική αλλαγή, μετουσίωση. Η οντότητα μένει ίδια.
Σε κάθε περίπτωση το ταλέντο αναπτύσσεται, η μια ικανότητα επεκτείνεται. Ο κύκλος με το περιεχόμενό του (για να αλλάξουμε σύμβολο) μεγαλώνει – απόδοση στη δράση, γνώσεις εξειδίκευσης, αναρρίχηση στην κοινωνία και παρόμοια. Ταυτόχρονα η περιφέρεια του κύκλου έχει μεγαλώσει με τον περίγυρο να επεκτείνεται ακόμα πιο πέρα, με νέο ακατάκτητο χώρο γνώσεων, υλικού πλούτου, φήμης.
3. Αν στραφείς στην πνευματική διάσταση κι επιδοθείς σε προσευχές, λατρεία, διαλογισμό, γιόγκα και παρόμοια με κάποιον πνευματικό, σε κάποια θρησκεία ή άλλη φιλοσοφική αναζήτηση με όμοια φιλοδοξία για επιτυχία, πάλι δεν θα αλλάξει ουσιαστικά η οντότητα. Ο ίδιος φιλόδοξος εαυτούλης που θέλει νέο ρεκόρ, αυξημένα κέρδη, ευρύτερη φήμη, μεγαλύτερη δύναμη κι εξουσία, θέλει τώρα ‘πνευματική φώτιση’ η Αυτοσυνειδησία ή ένωση με το Θείο.
Με τις ασκήσεις, τις πρακτικές, θα επιτύχεις να έχεις κάποια γαλήνη, να συγκρατείς ζήλειες και οργές, να χαμογελάς περισσότερο, να μιλάς ηπιότερα, να κάνεις και αγαθοεργίες. Μπορεί να δεις και να ακούσεις αγγέλους ή παλιούς αγίους ή την ίδια την Παναγία και να δεχθείς, όπως σου φαίνεται τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος.
Και θα φουσκώνεις με αυταρέσκεια και αυτοθαυμασμό και θα θες οι άλλοι να σε αναγνωρίζουν και να σε θαυμάζουν. Και αν δεν συμβεί αυτό, θα νιώθεις να σε καίει ο θυμός και η επιθυμία!
Στην αληθινή πνευματική διάσταση, όμως, αυξάνεται η σιωπή, μειώνεται η φιλοδοξία με τις ακόρεστες επιθυμίες κι εξαφανίζεται ο εγωισμός.
4. Ω ναι, θα κάνεις όλα όσα κάνεις – τις προσευχές και τους διαλογισμούς, τις ασκήσεις και πρακτικές σου, μα τώρα δίχως προσωπική φιλοδοξία, δίχως επιθυμία γι’ αποτελέσματα, για να ξεπεράσεις τους άλλους σε ικανότητα, καλοσύνη, φώτιση.
Μαθαίνεις να παρατάς την προσωπική επιθυμία και όταν νιώθεις να φουσκώνεις με ικανοποίηση για επιτυχίες ή νέες ‘πνευματικές’ εμπειρίες, θυμάσαι να ησυχάζεις και να ξεφουσκώνεις.
Δεν θες την Θεία Χάρη, την επίσκεψη αγγέλων ή άλλων Όντων ή οράματα και μυστικές φωνές. Δεν θες την ένωση με το Θείο ή Νιρβάνα, τη Φώτιση ή την Αυτογνωσία.
Ζεις όσο μπορείς, όσο σε βοηθά η θύμησή σου, σύμφωνα με τις βασικές ηθικές ρυθμίσεις ( να μη βλάπτεις κανένα, να λες την αλήθεια κλπ.), όχι για να προοδεύσεις πνευματικά, ή να επιτύχεις την Αυτοσυνειδησία ή τη Φώτιση, μα γιατί αυτός είναι ο σωστός τρόπος ζωής.
Και απολαμβάνεις και τις χαρές και τις δυσκολίες της ζωής στην κοινή καθημερινότητα.