1. Στη φωτό είναι ένας τεράστιος βράχος, ο Kummakivi (= «παράξενος βράχος»), σε δάσος δυτικά της περιοχής Ruokalahti, Φινλανδία. Έχει μήκος 7 μέτρα και βλέπετε στα δεξιά έναν άνθρωπο για σύγκριση. Ο βράχος στηρίζεται πάνω σ’ ένα ύψωμα με μικρότερη του βράχου βάση: αυτό είναι σκληρό και δεν μπορεί να μετακινηθεί με σκέτη ανθρώπινη δύναμη. Είναι προστατευμένη περιοχή και πάνω στον βράχο ξεφύτρωσε ένα πεύκο! Οι ντόπιοι αρέσκονται να λένε πως είναι δουλειά παλαιών γιγάντων!
2. Το επόμενο είναι σίγουρα έργο ανθρώπων, ένα παιχνίδι μάλλον σε μίμηση της Φύσης. Υπάρχουν πολλά τέτοια σε πολλές τοποθεσίες.
3. Η Bουτυρόμπαλα του Shri Krishna στο Mahabalipuram, στην Ινδία, φυσικά. Και αυτή η γιγάντια πέτρα στηρίζεται στην κοιλιά της – και μαντεύεις το μέγεθος βλέποντας τον άνθρωπο να τη φωτογραφίζει. Εδώ οι ντόπιοι λένε πως ήταν ο παιχνιδότοπος του παιδιού-Θεού Κρίσνα. Η περιοχή έχει πολλές άλλες ομορφιές.
4. Έχουμε κι εμείς τους παράξενους βράχους, τα Μετέωρα, που ξεπηδούν από τη γη σαν κυκλώπεια δάχτυλα. Μόνο που σε παλαιές εποχές ευσεβείς άνθρωποι που ήθελαν ησυχία για να προσευχηθούν και να προσεγγίσουν τον Θεό μέσα τους (κι έξω) έκτισαν μοναστήρια.
Ανέβαζαν ανθρώπους, τρόφιμα και άλλα υλικά που χρειάζονταν με σκοινιά, τροχαλίες και καλάθια ή δίχτυα. Είναι συνδυασμός της Φύσης κι εργασίας του ανθρώπου. Στη δική μας εποχή τα μοναστήρια έχουν καλόγηρους μα είναι περισσότερο τουριστικά αξιοθέατα.
5. Γίγαντες ή θεοί επισκέφθηκαν και την περιοχή Cuenca στην Ισπανία σχηματίζοντας τους παράξενους βράχους με τη λιγνή βάση και την πολύ χοντρότερη κορυφή. Κι εδώ το ύψος της κοπέλας δείχνει το τρομερό ύψος της άγαρμπης φυσικής κολόνας.
Αυτά όλα είναι αποτελέσματα διάβρωσης και στην περίπτωση της Φινλανδίας παγετού. Είναι πράγματι παιχνίδια γιγάντων, των μεγάλων στοιχείων της Φύσης – αέρα, ήλιου και βροχής ή και χιονιού.