Ε1742: Ανατίναξη φράγματος Kakhovka

Ε1742: Ανατίναξη φράγματος Kakhovka

Με την εδραιωμένη κυνική απανθρωπιά τους οι Ρώσοι ανατίναξαν την αυγή 6 Ιουνίου, ’23, το φράγμα Kakhovka καταστρέφοντας τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό και προκαλώντας τρομερές πλημμύρες στην αριστερή πλευρά του ποταμού Δνείπερου και σε όλη την περιοχή της Χερσώνας.

Αμέσως άρχισαν οι μετακινήσεις του ντόπιου Ουρανικού πληθυσμού. Οι πολλοί Ρώσοι είχαν ήδη φύγει φοβούμενοι την επέλαση των Ουκρανών με την αργή εαρινή τους αντεπίθεση που τώρα εντατικοποιούν.

Οι Ουκρανοί όντως αντεπιτίθενται, όχι φαντασμαγορικά μα ουσιαστικά, σε διάφορες περιοχές.

Στη Μπαχμούτ οι Ρώσοι είχαν καταλάβει το 90% της πόλης και το διατυμπάνιζαν εορταστικά οι Βαγκνέροι του Πριγκοζίν μόνο για να αποχωρήσουν και να αφήσουν τα κανονικά στρατεύματα να τη φυλάνε. Εκεί τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν προελάσει ως 1,5 χλμ. σε ορισμένα μέρη κι έχουν προχωρήσει στην ανακατάληψη των προαστίων βόρεια, δυτικά και νότια, έτσι εγκλωβίζοντας τις ρωσικές δυνάμεις.

Αυτός, υποθέτουν οι Ουκρανοί, που σοκαρίστηκαν από την καταστροφή του φράγματος και τις συνακόλουθες πλημμύρες, είναι ο λόγος που έβαλαν εκρηκτικά και ανατίναξαν την όλη κατασκευή και τον Σταθμό. Να εμποδίσουν την ουκρανική προέλαση στην περιοχή.

Δεύτερος λόγος είναι τιμωρητικός. Ανάγκασαν την εκκένωση κοινοτήτων καθώς καταστράφηκαν οι υπόνομοι και τα υδροδοτικά δίκτυα και πλημμύρισαν φάρμες και παραγωγές λαχανικών και ζαρζαβατικών. Επίσης μολύνθηκαν με τις πλημμύρες σπίτια, γραφεία, εργαστήρια και αποθήκες. Μέρος της Μαύρης Θάλασσας επίσης μολύνθηκε.

Το σχέδιο ανατίναξης που εκτελέστηκε από το πρώτο τάγμα της 205 μηχανοκίνητης μεραρχίας υπό τον διοικητή στρατηγό Oleg Makarevych είχε οργανωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο (2022), ακριβώς για την περίπτωση που οι Ουκρανοί θα περνούσαν στην αριστερή πλευρά.

Μια πρόσθετη επίπτωση είναι πως η πυρηνική Ζαποριζία, μπορεί να μείνει δίχως τη δυνατότητα νερού για να κρατά τις θερμοκρασίες χαμηλά.

Οι Ναζί επίσης ανατίναξαν το φράγμα στην υποχώρησή τους το 1943, στον 2ο ΠΠ. Τώρα οι Ρώσοι κάνουν το ίδιο και ισχυρίζονται πως είναι οι Ουκρανικές δυνάμεις που το ανατίναξαν.

Στο μεταξύ οι Ουκρανοί, μετά τους βομβαρδισμούς με ντρόουν στο Κρεμλίνο και τη Μόσχα, βομβάρδισαν δυο διυλιστήρια κοντά στις τερματικές εγκαταστάσεις των Ρώσων για εξαγωγή πετρελαίου στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Washington Post (Πέμπτη 8/5) ανακοίνωσε πως η αντεπίθεση σίγουρα έχει ξεκινήσει και ο κύριος στόχος είναι η Ζαποριζία και το πυρηνικό εργοστάσιο Enerhodar, το μεγαλύτερο της Ευρώπης. Με την ανακατάληψη της περιοχής, η Κριμαία θα αποκοπεί από τη Ρωσία και θα σταματήσει ο ανεφοδιασμός σε όλες τις νότιες περιοχές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *