Φιλ778: Υλισμός (2)

Φιλ778: Υλισμός (2)

- in Φιλοσοφία
0

Στο προηγούμενο 777. Φιλοσοφία: Υλισμός εξετάσαμε σύντομα τις βασικές αρχές και τη βασική ιστορία του υλισμού.

Ο υλισμός, αντι-ιδεαλισμός και αθεϊσμός αυξάνονται, καθώς ολοένα περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις παραδοσιακές θρησκείες και αξίες. Εντούτοις δεν αυξάνεται και η ευτυχία ή ικανοποίηση.

Πολλοί στρέφονται στον υλισμό καθώς δίνει ελευθερία από τις παραδοσιακές ηθικές εντολές κι επιδίδονται στην επιδίωξη της καλοπέρασης κι αισθητήριων απολαύσεων, με τη συγκέντρωση ακριβών υλικών αγαθών όπως αμάξια, ρούχα, έπιπλα, κουζινικά σκεύη κ.λπ., της πιο έγκυρης μάρκας ή καλύτερης ποιότητας.

Ωστόσο εκτεταμένες έρευνες έχουν δείξει πως αυτές οι υλιστικές επιδιώξεις δεν φέρνουν ευτυχία. (Βλ. Isaksen K. & Roper S 2012: “The commodification of self-esteem…” Psychol Mark. No,29, 117-135 και Richens M & Dawson S. 1992 “A consumer value orientation …” J. Consumer Res., 19, 303-316.)

Άλλες μελέτες έδειξαν πως πολλοί στρέφονται στον υλισμό όταν φτάνουν σε κατάσταση αμφιβολίας για τον εαυτό τους και παρατούν ηθική τάξη και κανονικότητα (Chang L & Arkin M 2002: “Materialism as an attempt to cope with Uncertainty”. Psychol & Mark 19, 389-406).

Αλλά τώρα ας δούμε τις αρχές του υλισμού σε εκλαϊκευμένη μορφή:

Η ζωή είναι μια σκέτη βιοχημική αποθήκευση ενέργειας, όπως περίπου μια ηλεκτρική μπαταρία.

Ο ηλεκτρισμός δεν πάει κάπου όταν η μπαταρία αδειάσει και πεθάνει.

Δεν υπάρχει μεταθανάτια ύπαρξη με το ξόδεμα της ζωής και τον θάνατο.

Κανένα Ον δεν δημιούργησε το σύμπαν με τους κόσμους, τα επίπεδα και τα φαινόμενά του ή το εποπτεύει.

Η ζωή και ύπαρξη και το σύμπαν δεν είχαν έμφυτο νόημα ή νόημα δοσμένο εξωτερικά άλλο από αυτό που κάθε άνθρωπος δίνει μόνος ή με βοήθεια από άλλους.

Το σύμπαν, η Φύση δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για κανέναν και για τίποτα, ούτε καν για τον εαυτό του. Ως σύνολο δεν έχει επίγνωση.

Η επιστημονική προσέγγιση που (και με συσκευές διάφορες) εξετάζει μόνο υλικά μετρήσιμα φαινόμενα, είναι η καλύτερη μέθοδος για την ανακάλυψη της αλήθειας ή πραγματικότητας, μα και αυτή είναι ανεπαρκής καθώς περιορίζεται από τις αισθήσεις και το μυαλό.

Μπορεί να επινοήσουμε συσκευές που θ’ αποφασίσουν πως δεν μας έχουν ανάγκη πια ή κάτι πέρα από δική μας κατανόηση.

Πολλά έμβια είδη έχουν εξαφανιστεί στη γνωστή μας ιστορία.

Μπορεί κι εμείς να βοηθήσουμε άθελά μας στην εξαφάνισή μας! Μερικοί ήδη το υποψιάζονται!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *