Πολλοί νευροχειρουργοί εδώ και δεκαετίες έχουν δηλώσει με βεβαιότητα πως η δύναμη Συνειδησίας είναι ξεχωριστή και δεν εγείρεται από τις διάφορες ηλεκτροχημικές διεργασίες του εγκεφάλου, όπως πιστεύουν πολλοί άλλοι, κυρίως απλουστευτικοί (reductionist) υλιστές.
Το προσωπικό της Καθημερινής στο News room δημοσίευσε σε άρθρο στο φύλλο της 15/9/23 χρησιμοποιώντας κυρίως στοιχεία από την επιστημονική επιθεώρηση Resuscitation – χωρίς ημερομηνία. Από περιπτώσεις 567 ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε καρδιο-πνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) λόγω καρδιακής ανακοπής σε 25 νοσοκομεία μόνο 52 επέζησαν. Από αυτούς οι ερευνητές για NDE (Near Death Experiences = Επιθανάτιες ή, πιο σωστά, κοντά σε θάνατο Εμπειρίες, ΚΘΕ) πήραν συνεντεύξεις και μαρτυρίες από 28.
Τον Δεκέμβριο 2020 κι ενώ οι χειρουργοί άνοιγαν το στήθος του 80χρονου Ομπρέι Όστιν μετά από ανακοπή, εκείνος ένιωσε να ξυπνά κι έβλεπε τη σκηνή μέσα στο χειρουργείο: “Κάνετε μου κι άλλη αναισθησία!” είπε. Μα τότε αντιλήφθηκε πως ο ίδιος, ή μάλλον το σώμα του ήταν ξαπλωμένο στο χειρουργικό κρεβάτι και οι γιατροί αφαιρούσαν την καρδιά του από τον πριονισμένο, ανοικτό θώρακά του… Στη συνέχεια, ένιωσε πως πέθαινε και ανέβαινε σε άλλο επίπεδο – μπροστά στο θεό που ήταν μια πανίσχυρη παρουσία με λαμπρό φως που όμως δεν τύφλωνε.
Οι ανώνυμοι αρθρογράφοι αναφέρουν επίσης τον Δρα Σαμ Πάρνια, αναπληρωματικό καθηγητή του NYU Langone Medical Centre, που ήταν ο επικεφαλής της έρευνας. Μα δεν αναφέρουν πώς ο Πάρνια είναι και Διευθυντής του Προγράμματος Ανθρώπινης Συνειδησίας Στο Πανεπιστήμιο του Southampton (Βρετανία), και τις εκτεταμένες έρευνες και μελέτες του σχετικά με ΚΑΡΠΑ και KΘE στη σειρά πειραμάτων AWARE (Aware during Resuscitation) που ξεκίνησαν το 2008. Επανειλημμένα ο Πάρνια δήλωσε πως ένας τρόπος να εξηγηθούν αυτές οι εμπειρίες είναι η ύπαρξη ενός νου που έχει ως μεσολαβητή του τον εγκέφαλο μα δεν παράγεται από τον εγκέφαλο. Σε άρθρο του στο επιστημονικό περιοδικό Annals of the New York Academy of Sciences: No 1330 (1) σελ.75-93, 11/1/2014, υποδείχνει πως το πεδίο της Συνειδησίας είναι αχαρτογράφητο και δεν μπορεί ν’ αγνοηθεί η δυνατότητα πως ο νους είναι ξεχωριστός από, αν και συνδεδεμένος με, τον εγκέφαλο.
Άλλοι νευροχειρουργοί και ψυχίατροι που συμμερίζονται τις απόψεις του Πάρνια είναι οι Bruce Greyson, Raymond Mοody, Pim van Lommel (Ολλανδός), Robert Lanzan κ.α.
Όλοι αυτοί έχουν δεχτεί επικρίσεις κι επιθέσεις, συχνά κακόβουλες, από συναδέλφους και δημοσιογράφους, οι οποίοι όμως δεν προσφέρουν άλλες ικανοποιητικές εξηγήσεις γι’ αυτά τα θέματα.