Φιλ830: Το Τάο, η Πρωταρχή

Φιλ830: Το Τάο, η Πρωταρχή

- in Φιλοσοφία
0

(Κατανοώντας τα Μυστήρια – Wen Tzu 1)

Υπάρχει κάτι, ένα απροσδιόριστο, αδιαφοροποίητο Σύνολο που είναι πριν τη γένεση του Ουρανού και της Γης. Δεν έχει μορφή, μόνο ακαθόριστη ύπαρξη. Σκοτεινό, βαθύ, σιωπηλό, απερινόητο – δεν το βλέπουμε, δεν το ακούμε. Δίνοντάς του ονομασία, το αποκαλώ «Τάο».

Το Τάο είναι απροσμέτρητα υψηλό, απύθμενα βαθύ. Συμπεριλαμβάνοντας Ουρανό και Γη, αντλώντας πάντα από το Άμορφο, παράγει ένα αόρατο ρεύμα ενέργειας που κυλά δίχως να ξεχειλίζει. Είναι αδιαπέραστο μα και διάφανο στην ησυχία του. Είναι άπειρο, δίχως μέρα ή νύχτα, πυκνότερο από το πιο πυκνό, μικρότερο από το πιο μικρό.

Είναι συγκρατημένο, μα διευρύνεται απεριόριστα. Είναι σκοτεινό, μα φωτίζει. Είναι ευλύγιστο, μα απόλυτα σταθερό. Απορροφά κάθε τι αρνητικό κι εκπέμπει κάθε τι θετικό ακτινοβολώντας το φως που γίνεται ήλιος, φεγγάρι κι άστρα.

Τα βουνά είναι ψηλά χάρη σ΄ Εκείνο. Χάρη σ΄ Εκείνο οι ωκεανοί έχουν βάθος, τα ζώα τρέχουν, τα πουλιά πετούν. Χάρη σ΄ Εκείνο άλογα και γελάδια βόσκουν, οι αετοί αιωρούνται ψηλά, τ’ άστρα μένουν στις θέσεις τους.

Εκείνο εξασφαλίζει επιβίωση μέσω καταστροφής, εξασφαλίζει ανωτερότητα μέσω ταπεινότητας και πρόοδο μέσω σύμπτυξης.

Στην αρχαιότητα οι Τρεις Άρχοντες είχαν την ενωτική δύναμη του Τάο και παρέμεναν πάντα στο κέντρο. Το πνεύμα τους διείσδυε σε όλη την Πλάση κι έτσι φρόντιζε τα πάντα σε όλες τις κατευθύνσεις.

Η Οδός του Τάο είναι άδεια και άυλη, ομαλή και άνετη, καθαρή και ήσυχη, υποχωρητική και σταθερή, απλή και ευθεία.

Η Οδός του Τάο κατευθύνει την κίνηση των ουράνιων σωμάτων και την ευστάθεια της γης: περιστρέφεται αδιάκοπα σαν τροχός, ρέοντας ασταμάτητα σαν το νερό. Είναι εκεί, στην απαρχή των πάντων και στο τέλος τους – καθώς σηκώνεται ο άνεμος, τα σύννεφα πυκνώνουν, η βροντή ξεκινά, η βροχή πέφτει, Εκείνο είναι μαζί τους σε ατέρμονη αρμονία.

Επιτρέπει την εμφάνιση του περίπλοκου και φανταχτερού για να το μετατρέψει σε απλότητα. Δεν χρησιμοποιεί επιτήδευση στις ενέργειές του, μα απλά σμίγει την κίνηση της ζωής και του θανάτου. Δεν χρησιμοποιεί επιτήδευση για τις εκδηλώσεις του, μα απλά εκφράζει την αρετή. Αποπνέει μια γαλήνια ευτυχία που δεν έχει έπαρση κι έτσι διατηρεί την αρμονία.

Με μύριους τρόπους και άπειρη ποικιλία το Τάο προάγει τη ζωή, εναρμονίζει φως και σκοτάδι, ρυθμίζει τις 4 εποχές κι ενεργοποιεί τις δυνάμεις της Φύσης. Δίνει χυμό στο φυτικό βασίλειο και ουσία στον ορυκτό κόσμο. Στο ζωικό βασίλειο τα ζώα μεγαλώνουν στο φυσικό τους μέγεθος με δέρμα ή γούνα γυαλιστερή. Τα έμβρυα δεν πεθαίνουν στη μήτρα, τα αυγά δεν σπάνε πριν την ώρα τους. Οι γονείς φροντίζουν τα μικρά, μα δεν θλίβονται αν αυτά χαθούν, ούτε τα παιδιά αν οι γονείς πεθαίνουν, ούτε αδέλφια αν χάσουν τα αδέλφια τους. Δεν βλέπουν καλούς ή κακούς οιωνούς στα ατμοσφαιρικά φαινόμενα.

Φυσικό και σταθερό, το Τάο με τον τρόπο του γεννά όντα, μα δεν τα καταπιέζει, παράγει εξέλιξη, μα δεν την περιορίζει.Όλα τα πλάσματα παράγονται από Εκείνο, κανένα όμως δεν το γνωρίζει και δεν το ευγνωμονεί. Δεν εμπλουτίζεται με συσσώρευση και αποθήκευση, ούτε φτωχαίνει με ξόδεμα και απόλαυση.

Το Τάο είναι τόσο άπιαστο, τόσο απερινόητο που ούτε νους ούτε φαντασία μπορεί να το συλλάβει. Μα παρότι παραμένει ασύλληπτο και απερινόητο, η λειτουργία του είναι αδιάκοπη.

Μυστηριώδες, αινιγματικό, άμορφο, προωθεί την εξέλιξη μέσω μορφών. Με αποτελεσματικότητα και ακρίβεια πάντα, δεν ενεργεί άστοχα, πετυχαίνοντας πάντα. Συσφίγγεται και ξεσφίγγεται ανοίγοντας με σταθερότητα κι ευλυγισία. Συστέλλεται και διευρύνεται με σκοτάδι και φως όπως πρέπει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *