Φιλ507: Αρετή

Φιλ507: Αρετή

- in Φιλοσοφία
0

Η αρετή πάντα είναι μία μα εκδηλώνεται ποικιλόμορφα ανάλογα με τον άνθρωπο και τις συνθήκες. Στα σπίτια, στα δημοτικά και στα γυμνάσια θα πρέπει να υπάρχει μία ώρα διδασκαλίας τουλάχιστον δύο μέρες την εβδομάδα οπότε θα διδάσκεται η αρετή.

Η αρχή πρέπει να γίνει όμως με τον/την πρωθυπουργό, τον/την υπουργό Παιδείας τον/την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν αυτά τα τρία πρόσωπα επιμορφωθούν, σίγουρα θα ακολουθήσουν ο/η Πρόεδρος του ΣτΕ, ο/η Αρχηγός της Αστυνομίας κλπ. κλπ.

Έχουμε αναρτήσει αρκετά κείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για τέτοια διδαχή. Ακολουθεί ακόμα ένα από το ταοϊκό έργο Wen Tju «Κατανοώντας τα Μυστήρια», § 74.

Όταν ο Wen Tju ρώτησε περί αρετής, ο Λάο Τζου απάντησε: Εντόπισέ την, καλλιέργησέ την ασκώντας την, φρόντισέ την ώστε να ωριμάσει. Συμπαντική ωφέλεια δίχως μεροληψία που ενώνεται με γη και ουρανό: να η Αρετή.

Όταν ο Wen Tju ρώτησε περί Ανθρωπισμού ο Λάο Τζου είπε: Αν είστε σε ανώτερη θέση, μην περηφανεύεστε για την επιτυχία σας. Αν είστε σε υποδεέστερή θέση, μην ντρέπεστε για την κατωτερότητά σας. Αν είστε πλούσιοι μη γίνεστε αλαζονικοί και αν είστε φτωχοί μην κλέβετε. Πάντα να εκφράζετε οικουμενική αγάπη αδιάπτωτα. Αυτός είναι ανθρωπισμός.

Όταν ο Wen Tju ρώτησε περί Δικαιοσύνης, ο Λάο Τζου είπε: Αν είστε σε ανώτερη θέση, να βοηθάτε τους αδύναμους και αν είστε σε κατώτερη, να έχετε έλεγχο στον εαυτό σας. Μην αφήνεστε στα καπρίτσια σας επειδή είστε πετυχημένοι και μην πανικοβάλλεστε όταν είστε σε δυσκολίες. Να ακολουθείτε τον Λογισμό ομοιόμορφα χωρίς να στρεβλώνετε τις εντολές του υποκειμενικά. Αυτή είναι η Δικαιοσύνη.

Όταν ο Wen Tju ρώτησε περί ευγένειας ο Λάο Τζου είπε: Όταν είστε σε ανώτερη θέση, να δείχνετε σεβασμό σε όλους μα να διατηρείτε αξιοπρέπεια ενώ σε κατώτερη να είστε ταπεινοί μα και σοβαροί. Να είστε σεβαστικοί κι ενδοτικοί, όπως το θηλυκό του κόσμου. Μένετε σταθεροί στις θέσεις σας μα δίχως απρέπεια και προωθήστε τις μα δίχως απαίτηση. Αυτή είναι η ευγένεια.

Ο Λάο Τζου συνέχισε μετά:

Συνεπώς αν ασκείτε την Αρετή, οι κατώτεροι σας θα υπακούουν σε εντολές. Αν ασκείτε τον Ανθρωπισμό, οι κατώτεροι σας δεν θα είναι εριστικοί. Αν εφαρμόζετε Δικαιοσύνη, τότε οι κατώτεροί σας θα είναι δίκαιοι και ορθοί. Αν εκδηλώνετε ευγένεια οι κατώτεροί σας θα σας σέβονται και θα σας τιμούν. Όταν εφαρμόζονται οι τέσσερις αυτές ιδιότητες τότε η κοινωνία είναι ασφαλής και ήσυχη.

Εκείνο που δίνει ζωή στους ανθρώπους είναι το Τάο. Εκείνο που τους κάνει ώριμους είναι η Αρετή. Εκείνο που τους κάνει να αγαπούν είναι ο Ανθρωπισμός. Εκείνο που τους κάνει έντιμους είναι η Δικαιοσύνη. Εκείνο που τους κάνει αξιοπρεπείς είναι η Ευγένεια. Δίχως προώθηση και φροντίδα δεν τρέφεις την ανάπτυξη. Δίχως καλοσύνη και αγάπη δεν επιφέρεις ωρίμανση. Δίχως δικαιοσύνη κι εντιμότητα δεν συντηρείς και δεν προεκτείνεις. Δίχως σεβασμό και προσοχή δεν αναπτύσσεις αξιολόγηση.

Η αρετή εκτιμάται από το λαό. Ο ανθρωπισμός εισέρχεται στην καρδιά τους. Η δικαιοσύνη τους εμπνέει δέος. Η ευγένεια εμπνέει σεβασμό. Αυτές οι τέσσερις ιδιότητες είναι σημάδια πολιτισμού και μέσα με τα οποία οι σοφοί κυβερνούν. 

Αν οι ηγέτες δεν έχουν αρετή, οι κοινές μάζες θα αγανακτούν. Αν δεν έχουν ανθρωπισμό οι κοινές μάζες θα εξεγερθούν. Αν δεν έχουν δικαιοσύνη, οι κοινές μάζες θα εγκληματούν. Αν δεν έχουν ευγένεια, οι κοινές μάζες θα προκαλούν ταραχές. Όταν λείπουν αυτές οι σταθερές, λείπει το Τάο. Όταν λείπει το Τάο ακολουθεί χαμός – και δεν υπάρχει καμία εξαίρεση σε αυτό.

—————————————-

Εδώ οι 4 ιδιότητες πάνε μαζί. Δεν μπορείς να εκφράζεις μόνο μια ή δυο. Είμαι σίγουρος πως πολλοί από τους ηγέτες στην πολιτική, θρησκεία, εκπαίδευση, δικαιοσύνη κλπ., νομίζουν πως είναι «ανθρωπιστές» ή δίκαιοι ή και τα δυο· μπορεί κι ευγενικοί. Μα η αρετή –«συμπαντική ωφέλεια δίχως μεροληψία»; Αυτή είναι δηλωτική της παρουσίας του Τάο στον άνθρωπο και τότε θα εκδηλώνονται και οι άλλες τρεις. Από μόνες τους θα είναι επιτηδευμένες και κάλπικες: θα είναι προσποιήσεις. Όσο για το Τάο – εκείνο είναι η Παρουσία του Παντοδύναμου, η Παρουσία της Πρώτης Αρχής, αόρατη μα ενεργή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *