Αν καείς στον χυλό, φυσάς και το γιαούρτι

Αν καείς στον χυλό, φυσάς και το γιαούρτι

- in Επιλογές από τον Τύπο
0

Νότης Παπαδόπουλος  

Οποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει. Το λαϊκό ρητό πάει γάντι με τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους εμβολιασμούς. Πριν από το καλοκαίρι, κυβερνητικές πηγές άφηναν να διαρρεύσει ότι από τον Σεπτέμβριο και με βάση την πρόοδο της ανοσίας είναι πολύ πιθανόν να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, πέραν των υγειονομικών, και σε επαγγέλματα που έχουν καθημερινή επαφή με τους πολίτες, π.χ. οδηγοί λεωφορείων, αστυνομικοί, οδηγοί ταξί, εργαζόμενοι στην εστίαση κ.ά.

Ο μισός Σεπτέμβριος πέρασε και ο ρυθμός των εμβολιασμών στη χώρα έχει μειωθεί επικίνδυνα. Η Ελλάδα πλέον έχει πολύ μικρότερο ποσοστό ενήλικων εμβολιασμένων (γύρω στο 62%) σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – πάνω από 70%. Ολα συνηγορούν υπέρ της λήψης πιο αποφασιστικών μέτρων για να προλάβουμε να υψώσουμε το τείχος ανοσίας πριν μπει ο χειμώνας.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, κινείται πλέον στην αντίθετη κατεύθυνση. Κυβερνητικές πηγές αποκλείουν τώρα την υποχρεωτικότητα. Και υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα βάλει με κάποιες επαγγελματικές ομάδες. Το κύριο πρόβλημα, λέει, συνίσταται στην ευπαθή ηλικιακή ομάδα 60+, με περίπου 600.000 ανεμβολίαστους, οι οποίοι όμως δεν ανταποκρίνονται στις πιέσεις που αφορούν συγκεκριμένα επαγγέλματα, αφού οι περισσότεροι είναι συνταξιούχοι.

Δυστυχώς, γίνεται κάθε μέρα πιο φανερό ότι η κυβέρνηση, μετά τις φωτιές του καλοκαιριού και την πτώση της δημοτικότητάς της, υπολογίζει πλέον πολύ σοβαρά το πολιτικό κόστος. Αν καείς στον χυλό, φυσάς και το γιαούρτι, που λένε.

Ενδεικτικό είναι ότι υπό την πίεση των επαγγελματιών της εστίασης έκανε τη Δευτέρα ένα ακόμη βήμα πίσω. Αποφάσισε πως στους κλειστούς χώρους εστίασης –που είχε ανακοινωθεί ότι είναι για πλήρως εμβολιασμένους– τώρα θα μπαίνουν και ανεμβολίαστοι νέοι/νέες 12-17 ετών με αρνητικό rapid test! Δηλαδή, σε ένα χώρο όπου οι εμβολιασμένοι πολίτες θα βγάζουν τη μάσκα τους για να φάνε, θα κινδυνεύουν να κολλήσουν από τα παιδιά του διπλανού τραπεζιού. Αλλά και από κάποιους ανεμβολίαστους σερβιτόρους, αφού κανείς δεν τολμάει να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα των εμβολίων στην εστίαση.

«Στους χώρους εργασίας δεν πρόκειται να εφαρμόζουμε ένα αυταρχικό πρωτόκολλο υγείας που θα οδηγήσει σε απολύσεις», είπε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Επικρατείας κ. Σκέρτσος. Δυστυχώς, πάμε ένα βήμα μπρος και δύο βήματα πίσω. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, οι ανεμβολίαστοι αποκτούν σιγά σιγά περισσότερα δικαιώματα από τους εμβολιασμένους.

Πηγή: Καθημερινή

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *