Φιλ84: Ο Νόμος του Επτά

Φιλ84: Ο Νόμος του Επτά

- in Φιλοσοφία
3

1. Ο Νόμος του 7 στον Εσωτερισμό λέγεται να είναι ο Νόμος της Διαδοχής Γεγονότων.

Επίσης λέγεται ο Νόμος της Οκτάβας, παραδόξως, διότι αναφέρεται στη μουσική διατονική κλίμακα με τις 7 απλές νότες (ντο, ρε, μι, κ.λπ.)

Με αυτόν τον Νόμο σχετίζεται η διαδικασία της δημιουργίας του κόσμου που περιγράφεται στην αρχή, στο βιβλίο Γένεσις, στην Παλαιά Διαθήκη, διότι ο αριθμός ημερών μαζί με την ανάπαυση είναι συνολικά επτά, όπως οι νότες.

Ο ίδιος Νόμος λέγεται και Νόμος της Επανάληψης (ή Επανενσωμάτωσης). Αυτό συνδέεται με τα Μαθηματικά όπου το 1/7 (ένα έβδομο) ως δεκαδικός είναι η αξία του “π” (= σχέση ακτίνας με περιφέρεια του κύκλου), δηλ 0,142857142…

2. Ο αριθμός 7 από πανάρχαιους χρόνους σε όλους τους πολιτισμούς προικίστηκε με θεϊκή ή μαγική δύναμη.

Στην πραγματικότητα 7 ίδια πράγματα δεν έχουν καμιά πρόσθετη θεϊκή ή μαγική δύναμη από 6, 8, 10 ή 100. Αλλά οι εύπιστοι άνθρωποι, πάντα ελπίζοντας για κάτι καλύτερο, τυχερό ή ευνοϊκό, αρέσκονται σε επτάδες!

Ορισμένα φαινόμενα είναι απόλυτα φυσικά, όπως τα 7 χρώματα της ίριδας (ή ουράνιου τόξου).

Η εβδομάδα με τις επτά μέρες είναι μια (ανακριβής) υποδιαίρεση του δεκαπενθήμερου που όντως είναι φυσική μονάδα συνδεόμενη με τη φέξη και τη χάση της σελήνης.

Έτσι στις παραδόσεις των λαών υπάρχουν επτά θάλασσες (ή ωκεανοί), ήπειροι, βουνά και λόφοι. (Στην αρχαία Ινδία μια βορειοδυτική περιοχή ονομαζόταν Γη των 7 ποταμών, ενώ τα ποτάμια ήταν τουλάχιστον 10!)

Επίσης υπάρχουν 7 σοφοί στην αρχαία Ελλάδα, Μεσοποταμία, Ινδία και Κίνα, ενώ στην Ιαπωνία είναι οι 7 θεοί της Τύχης. Στην Ινδία συνδέονταν με τα 7 άστρα της Μεγάλης Άρκτου και λέγονταν saptarsi.

Ακούμε επίσης για τα 7 θαύματα στην αρχαιότητα και τις 7 στήλες της σοφίας. Στον Ινδουισμό συναντάμε τις 7 ιερές φωτιές και στον Ιουδαϊσμό το ιερό κηροπήγιο Menorah με τις 7 υποδοχές για λάδι (ή κερί).

Στη χριστιανική παράδοση έχουμε τις 7 θανάσιμες αμαρτίες, φθόνο, λαιμαργία, λαγνεία, κ.λπ. Όμως αυτά είναι συναισθήματα που μόνο αν εκδηλωθούν στην πράξη θα γίνουν αμαρτίες. Στο Ισλάμ υπάρχουν 7 αμαρτήματα – πολυθεϊσμός, κατάποση αλκοόλ, φόνος, κ.λπ.: αυτές είναι πράξεις, απαγορευμένες.

Στη μεσαιωνική Ευρώπη πίστευαν πως ο έβδομος γιος γινόταν ήρωας, ενώ ο 7ος του 7ου γινόταν λυκάνθρωπος ή βρυκόλακας!

3. Υπάρχουν όμως άλλα φαινόμενα, άλλα πιστεύω κι έθιμα, που αντανακλούν ή σχετίζονται με τον Νόμο της Διαδοχής Γεγονότων. Ας τον κοιτάξουμε, λοιπόν.

Μια διαδοχή γεγονότων δεν είναι απλώς μια σειρά. Π.χ. διαβάζω καθιστός στην πολυθρόνα, σηκώνομαι, πάω στην κουζίνα, ανάβω φωτιά ή μάτι, φτιάχνω καφέ, απαντώ στο τηλέφωνο στο μεταξύ, συνομιλώ με κάποιο πρόσωπο, κλείνω, ξανακάθομαι, ρουφώ από τον καφέ και διαβάζω. Εδώ έχουμε πολλά γεγονότα που είναι σε μια χρονική σειρά, μα δεν αποτελούν μια διαδοχή που κυβερνιέται από τον Νόμο του Επτά.

Μια πραγματική διαδοχή γεγονότων είναι μια σειρά όπου ένα γεγονός παράγει φυσικά το επόμενο ή όπου ένα γεγονός παράγεται αναπόφευκτα από το αμέσως προηγούμενο. Και η διαδοχή έχει 7 γεγονότα ή στάδια όπου τελικά ολοκληρώνεται μια διαδικασία.

4. Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι οι 7 νότες στη διατονική κλίμακα της μουσικής: ντο-ρε-μι-φα-σολ-λα-σι.

Η ανάπτυξη ενός φυτού ή δέντρου επίσης περνά από 7 στάδια: σπόρος, φύτευση σε κατάλληλο έδαφος, ρίζωμα, ξεφύτρωμα, ανάπτυξη κορμού και κλαδιών, άνθισμα, κάρπισμα.

7ΣΙ       κάρπισμα

6ΛΑ      άνθισμα

5ΣΟΛ   ανάπτυξη κορμού και κλαδιών

4ΦΑ      Ξεφύτρωμα

3ΜΙ       Ρίζωμα

2ΡΕ      Φύτευση σε κατάλληλο έδαφος

1ΝΤΟ   σπόρος

Η οκτάβα, φυσικά, μπορεί να προχωρήσει στο υψηλό ΝΤΟ, οπότε αρχίζει μια νέα οκτάβα. Στο φυτό ή δέντρο ο καρπός παρέχει τον σπόρο που θα μπορεί να παραγάγει μια νέα ανάπτυξη.

Ελπίζω να έχει γίνει κατανοητή η διαφορά μεταξύ μιας σειράς και μιας διαδοχής γεγονότων και η λειτουργία του Νόμου του Επτά.

Λέγεται και Νόμος της Επανάληψης ή Μετενσωμάτωσης επειδή παρουσιάζεται φυσικά η δυνατότητα επανάληψης της όλης διαδοχής.

3 Comments

  1. Ανώνυμος

    Καλησπέρα,
    .
    θα ήθελα μια διευκρίνηση σχετικά με κάτι που έγραψες πάνω-πάνω στο άρθρο.
    Το 1/7 λες είναι η τιμή του π.
    Όμως 1/7 = 0,142857 -> επανάληψη, ενώ η τιμή του π είναι 3,14159265… και μάλλιστα λέγεται ότι όσο και να προχώρησαν σε δεκαδικά, δεν βρήκαν *ποτέ* καμιά επανάληψη… Οπότε;
    Τι ακριβώς δεν κατάλαβα;
    .
    Αλέξανδρος Δημητριάδης
    E-mail: adimitri@it.teithe.gr
    .
    Περιμένω e-mail σας 🙂
    (μιας και οι πιθανότητες να ξαναμπώ εδώ για να διαβάσω απάντηση στο σχόλιο ως σχόλιο "από κάτω" είναι απειροελάχιστες :d . Ετκός κι αν θυμηθώ κανέναν μήνα μετά να ελένξω 🙂 ).

    1. Νικόδημος

      Ζητούμε συγγνώμη. Βεβαίως, έχετε δίκιο. Η δική μου διατύπωση ήταν λάθος.

      Η σταθερή "π" ισούται με τον λόγο της περιφέρειας προς τη διάμετρο του κύκλου. Η ακριβής τιμή του είναι όπως γράφετε 3,14159… κλπ και δεν επαναλαμβάνεται καμιά διαδοχή.

      Ο δεκαδικός στρογγυλεύεται σε 142 σε αυτή τη θεώρηση κι έτσι δίνει τη διαδοχή του Εννεαγάμματος 142857 που επαναλαμβάνει.

    2. Ανώνυμος

      Αλέξανδρος πάλι,
      Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *