Φιλ495: Νέος κομμουνισμός στην Κίνα

Φιλ495: Νέος κομμουνισμός στην Κίνα

- in Φιλοσοφία
0

Ναι, ο κομμουνισμός της Κίνας είναι πολύ διαφορετικός από κάθε άλλη μορφή που γνωρίσαμε στον 20ο αιώνα. Έχει έντονα κινέζικα χαρακτηριστικά. Ο Ντενγκ που διαδέχθηκε τον Μάο και αυτοί που διαδέχθηκαν εκείνον έκαναν ορισμένες αναλύσεις κι εκτιμήσεις κι επέφεραν σημαντικές αλλαγές στο τρελό σύστημα του Μάο (ή του Στάλιν).

1. Αναγνωρίστηκε πως θα έπαιρνε πολύ καιρό να επιτευχθεί βιώσιμος σοσιαλισμός στη χώρα και, ούτως ή άλλως, θα ήταν αδύνατο να έχει μερική έστω επιτυχία όσο η οικονομία ήταν υπανάπτυκτη. Διότι για να υπάρξει κάποια σοσιαλιστική ισότητα θα έπρεπε να υπάρχει αφθονία αγαθών για όλους.

2. Επομένως το στάδιο του σοσιαλισμού θα έπρεπε πρώτα να εδραιωθεί και αυτό θα διαρκούσε για μεγάλο διάστημα.

3. Αναγνωρίστηκε λοιπόν, πως η οικονομική ανάπτυξη είναι η πρώτη προτεραιότητα και όχι πολιτική ιδεοληψία. Η κυβέρνηση (το ΚΚΚ) θα φρόντιζε πρώτα τις υλικές ανάγκες των πολιτών ώστε να εξαλειφθεί η απόλυτη φτώχεια.

4. Απορρίφθηκε η πλήρως σχεδιασμένη οικονομία με ολοκληρωτικό κρατικό έλεγχο και επιτράπηκε σε μεγάλη κλίμακα η οικονομία της αγοράς. Το σύνολο είναι οικονομία της αγοράς μα υπάρχουν ισχυρά στοιχεία κεντρικού σχεδιασμού. Όταν πρόκειται για μεγάλες υποδομές και κατευθύνσεις βιομηχανικής ανάπτυξης και παραγωγής, υπεισέρχεται ο σχεδιασμός.

5. Αναγνωρίστηκε και προωθήθηκε η ελεύθερη επιλογή των πολιτών. Παραμερίστηκε το Σοβιετικό (ή Μαοϊκό) μοντέλο όπου η παιδεία, εργασία και τρόπος ζωής γενικά οργανώνονταν από το κράτος. Εκτός από την αναγκαστική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε κάθε οικογένεια οι νέοι αποφασίζουν οι ίδιοι τι θα σπουδάσουν και ποια δουλειά θα βρουν σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους και όχι με κρατικό σχεδιασμό.

6. Η ελεύθερη επιλογή έχει ευρύτερη σημασία και συμπεριλαμβάνει ελεύθερη γνώμη κι ελεύθερη έκφραση. Ακόμα κι ενάντια στο καθεστώς. Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή από το παλαιό καθεστώς.

Υπάρχει όμως ένας περιορισμός. Το ΚΚΚ είναι η μεγάλη οργάνωση που κυβερνά, ελέγχει και στηρίζει τον λαό ολόκληρο. Αντιφρονούντες μπορούν να μιλήσουν μεταξύ τους ή με κομματικούς και να εκφράσουν την αντίθεσή τους με οποιαδήποτε άποψη της πολιτικής, μα δεν επιτρέπεται να προβούν σε δράση αντικυβερνητική. Δεν επιτρέπεται να επιδοθούν σε προπαγάνδα, διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις κλίμακας. (Αυτό δεν το καταλαβαίνουν οι Δυτικοί.)

7. Το ΚΚΚ είναι άθρησκο, άθεο, όπως ήταν πάντα, από αρχαιότατα έτη, η κυβέρνηση της Κίνας. Δεν υπήρξε επίσημη κρατική θρησκεία όπως στις χώρες της Δύσης ή μωαμεθανικές ή με τους Εβραίους. Όποιοι πολίτες θέλουν να λατρεύουν και να ακολουθούν μια ή άλλη θρησκεία μπορούν να το κάνουν ελεύθερα μα δεν μπορούν συγχρόνως να είναι μέλη του άθεου, άθρησκου ΚΚΚ. Αυτό θα ήταν σοβαρή αντίφαση.

Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία. Σε παλαιότερα άρθρα εξέτασα την ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων και τραπεζών και την εισροή ξένων κεφαλαίων καθώς και τις επενδύσεις κινέζικων κεφαλαίων σε ξένες επιχειρήσεις ανά την υφήλιο. Επίσης τη μακρόχρονη εκπαίδευση των στελεχών του ΚΚ σε διοικητικές θέσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *