Γιατί τη ΔΕΗ;

Γιατί τη ΔΕΗ;

Σάκης Μουμτζής

Αποκλειστικό στόχο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ίδιου του Αλ. Τσίπρα έχει αποτελέσει η ΔΕΗ, λόγω των γνωστών αυξήσεων στην τιμή του ρεύματος. Βέβαια, η ΔΕΗ κατέχει μερίδιο στην αγορά γύρω στο 64,5%, αφήνοντας ένα 35,5% στις λοιπές ανταγωνίστριες εταιρείες. Ο Αλ. Τσίπρας στοχοποιεί αποκλειστικά τη ΔΕΗ για δύο λόγους: Εύλογα, γιατί κατέχει συντριπτικά τα μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά και πονηρά, γιατί δεν θέλει να αντιπαρατεθεί με τις άλλες εταιρείες που ανήκουν σε πανίσχυρους επιχειρηματίες.

Υπάρχει, όμως, και ένας ακόμη σοβαρότερος λόγος γι’ αυτή την επίθεση που δέχεται η ΔΕΗ. Στα οικονομικά στοιχεία της αποτυπώνεται η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε μια ΔΕΗ πλήρως απαξιωμένη, στα πρόθυρα χρεοκοπίας, με ζημίες και με χρηματιστηριακή αξία περίπου στο 1/6 της σημερινής. Μέσα σε ένα χρόνο από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία αυτή η πτώση όχι μόνον ανακόπηκε, αλλά σημειώθηκε μια θεαματική ανάκαμψη όλων των οικονομικών μεγεθών. Οι επιθέσεις που δέχεται η ΔΕΗ τις τελευταίες ημέρες αποσκοπούν στο να «κοντύνουν» αυτό το επίτευγμα.

Προχθές, ο Αλ. Τσίπρας από την Ηλεία δήλωσε πως «οι υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος δεν έχουν να κάνουν με την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία», και τις απέδωσε στις υπέρογκες αμοιβές των «γαλάζιων golden boys». Είναι λογικό να επιτίθεται ο ΣΥΡΙΖΑ στη διοίκηση της ΔΕΗ. Είναι η «υπεύθυνη» γι’ αυτή την ανοδική της πορεία. Είναι υπεύθυνη γιατί αποδόμησε ένα μοντέλο κακοδιοίκησης πολλών δεκαετιών. Και οι αμοιβές των στελεχών της;

Υπάρχουν δύο μοντέλα διοίκησης μιας εταιρείας όπως η ΔΕΗ. Ή τοποθετείς έναν αποτυχημένο βουλευτή στο τιμόνι της ή φέρνεις μάνατζερ από την αγορά. Στην πρώτη περίπτωση, θα γίνουν διορισμοί, ρουσφέτια και ουσιαστικά θα υπάρχει συνδιοίκηση με το συνδικάτο.

Στη δεύτερη περίπτωση, η εταιρεία, για να προσλάβει ικανά στελέχη, θα πρέπει να τα πληρώσει με αμοιβές της αγοράς. Και λογικά θα ζητήσουν μπόνους για τις επιδόσεις τους, αν είναι θετικές. Ετσι παίζεται το παιχνίδι. Φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ αναπολεί μια απαξιωμένη και χρεοκοπημένη ΔΕΗ των Φωτόπουλων και υπόσχεται την επιστροφή σε αυτό το καθεστώς.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *