Πάσχος Μανδραβέλης
Μαζί με τις παραδοσιακές άδειες που απολαμβάνουν όλοι οι εκπαιδευτικοί (Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι), έχουν και τις κεκτημένες. Μία ημέρα τον χρόνο, την πρώτη Τετάρτη κάθε Νοεμβρίου, ψηφίζουν για τα υπηρεσιακά τους συμβούλια. Απέχουν αμειβόμενοι από την εργασία τους. Προς τιμήν της, η κ. Νίκη Κεραμέως προσπαθεί αυτές τις μέρες να βάλει τάξη. Αποφάσισε ότι οι εκλογές θα γίνονται κάθε Σάββατο και εξ αποστάσεως. Ποιος είδε την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ και δεν πικρογέλασε. Είναι πέραν σχολιασμού όσα είπαν και έγραψαν οι συνδικαλιστές, που εκπροσωπούν όσους διδάσκουν τα παιδιά μας.
Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) απέσυρε τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών που είχαν υποβάλει αιτήσεις υποψηφιότητας για τις αρχαιρεσίες ανάδειξης αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια διότι «η κίνηση αυτή αποτελεί απάντηση στην αδιάλλακτη και αδιέξοδη τακτική της υπουργού Παιδείας η οποία παραμένει αμετακίνητη στην αντιδημοκρατική της μεθόδευση, για επιβολή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020» (23.10.2020).
Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) είδε «για μία ακόμη φορά τις αντιδημοκρατικές διαθέσεις του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης ενάντια στα συνδικάτα και το δημόσιο σχολείο» (28.10.2020). Το μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ κ. Δημήτρης Ακτύπης είδε «καταστολή» και «αυταρχισμό»: «Η υπουργός Παιδείας, ενώ γνωρίζει τη διαφωνία της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ και τη δηλωμένη άρνησή τους να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, καθώς και την απόφαση να αποσύρουν οι παρατάξεις τα ψηφοδέλτιά τους, επιδεικνύει έναν πρωτοφανή κυβερνητικό αυταρχισμό. Επιμένει αδιάλλακτα να επιβάλει τη διεξαγωγή των ηλεκτρονικών εκλογών» (21.10.2020) Ο «αυταρχισμός», εν προκειμένω, είναι ότι το υπουργείο επιμένει στην απόφασή του, παρά (τι ιεροσυλία!) τη διαφωνία των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Ομως από τη φασαρία αυτή προκύπτει ένα ερώτημα και ίσως μια ευκαιρία για την πολύπαθη εκπαίδευσή μας· να θυμίσουμε πως στον παγκόσμιο διαγωνισμό PISA οι Ελληνες μαθητές πατώνουν σε ό,τι αφορά την κατανόηση κειμένου, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες. Το ερώτημα είναι:
Γιατί πρέπει στις εκλογές για υπηρεσιακά συμβούλια να κατεβαίνουν παραταξιακά ψηφοδέλτια και όχι άξιοι μεμονωμένοι εκπαιδευτικοί που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της μόρφωσης των μαθητών, οι οποίοι σήμερα δείχνουν να είναι κάτω του μέσου όρου του ΟΟΣΑ; Οσο για την ευκαιρία, πρέπει να σκεφτούμε ότι, παρά τις φασαρίες και την αρρυθμία που θα δημιουργηθεί φέτος, θα έχουμε βήματα εμπρός σε ό,τι αφορά το αίτημα της ακηδεμόνευτης Παιδείας, με υπηρεσιακά συμβούλια που δεν θα είναι καπελωμένα από κομματικές παρατάξεις.
– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.