Ψ27: Πως πείθεις έναν άπιστο;

Ψ27: Πως πείθεις έναν άπιστο;

- in Ψυχολογία
2

1. Όλοι θέλουμε έναν κόσμο καλύτερο από κάθε άποψη σύμφωνα με τις αξίες και τα πιστεύω μας. Δυστυχώς, ο κόσμος είναι μεγάλος με υπερπληθυσμό και λίγοι συμμερίζονται τα πιστεύω μας. Είναι λοιπόν, πάρα πολλοί οι άπιστοι.

Πώς να τους πείσουμε, λοιπόν;

Πολλοί είναι οι Χριστιανοί, οι θρήσκοι κι εκκλησιαστικοί, που με πολλή ευλάβεια κατακλύζουν τον οίκο του Θεού, φιλούν τα χιλιοφιλιμένα εικονίσματα, ανάβουν κεριά και παρακολουθούν (ή όχι) τη λειτουργία.

Πως θα πείσουν τις αυξανόμενες χιλιάδες άθεων και απίστων πως η δική τους ορθόδοξη πίστη σώζει ζωές και ψυχές; Πως ο αγιασμός και η «θεία» μετάληψη όχι μόνο δεν επισύρουν κίνδυνο μα ευφραίνουν και ανυψώνουν;

Αφήνοντας την πλάκα, πώς πείθεις τον άθεο πως υπάρχει Θεός;

2. Αλλά τώρα ας αντιστρέψουμε τους ρόλους. Πως πείθει ο άθεος τον άπιστο ως προς την υλική βασική πραγματικότητα, την επινόηση του Θεού και της εκκλησίας για λόγους καταπίεσης κι εκμετάλλευσης;

Φαίνεται πως οι πιστοί της Ύλης (παρότι αυτή δεν υπάρχει) έχουν ισχυρά επιχειρήματα αφού το ποίμνιό τους αυξάνεται. Τα θαύματα της σύγχρονης τεχνολογίας είναι ακόμα και για τους Χριστιανούς πιστούς πολύ πιο απτά από τα θαύματα του Ιησού, που δεν επαναλαμβάνονται και μένουν κάπως αστήρικτα…

Είναι βέβαια οξύμωρο, αντιφατικό, από τη μια οι επιστήμονες να ανυψώνουν την Ύλη ως μόνη πραγματικότητα με τα δήθεν πνευματικά φαινόμενα να είναι παράγωγά της, και από την άλλη να σου λένε με ατσαλάκωτη σοβαρότητα πως δεν υπάρχει!

3. Είσαι χριστιανός και πιστεύεις ακράδαντα την ιστορία στη Γένεση πως ο Θεός πήρε πηλό και φύσηξέ μέσα του ζωή και πνεύμα και αργότερα, αφού πια έφτιαξε τον Αδάμ, από το ένα πλευρό του έφτιαξε τη γυναίκα Εύα και μετά, εξαιτίας ενός μήλου, τους έδιωξε από την Εδέμ!

Εσύ, πάλι, είσαι υλιστής άθεος. Η δημιουργία ξεκίνησε με το Big Bang της Μοναδικότητας και με την εξέλιξη, τελικά εμφανίστηκε και ο άνθρωπος ο οποίος έχει νοημοσύνη χάρη στον εγκέφαλό του κι επινόησε μύθους και θρησκείες μα όταν πεθαίνει επιστρέφει στο αρχικό Τίποτα.

Πως θα πείσετε ένας τον άλλον για την ορθότητα της πίστης σας;

Και πως θα πείσετε τον Γιαπωνέζο που πιστεύει εξίσου ακράδαντα πως αφού οι τρεις θεοί εγέρθηκαν από το πρωταρχικό λάδι και δημιούργησαν τους άλλους θεούς, δύο, ο Izanagi και η Izanami δημιούργησαν τον κόσμο; Ο Izanagi βούτηξε τότε το διαμαντοστόλιστο δόρυ του Naginata στο πέλαγος και δημιούργησε τα νησιά της Ιαπωνίας. Από το μάτι του κύλησε η Θεά του Ήλιου Amataresu και από αυτήν κατάγεται o πρώτος αυτοκράτορας της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, ο τρανός Jimmu.

Πως, λοιπόν, θα πείσει ο κάθε πιστός τους υπεράριθμους άπιστους;

2 Comments

  1. Τενόρος

    Η πρώτη γραμμή της δεύτερης παραγράφου, μάλλον θα έπρεπε να είναι "Πως πείθει ο άθεος τον πιστό ως…". Ευχαριστώ.

    1. Νικόδημος

      Σωστό! Μα η ιδέα είναι πώς πείθει ο άθεος τον [δικό του] άπιστο (δηλαδή πιστό θρήσκο, μα άπιστο στον αθεϊσμό).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *