Πώς λένε την πυρκαγιά στα φαρσί;

Πώς λένε την πυρκαγιά στα φαρσί;

- in Επιλογές από τον Τύπο
0

Τάκης Θεοδωρόπουλος

Πώς και πού θα συγκεντρωθούν όσοι σκόρπισαν στις γύρω περιοχές μετά την πυρκαγιά στη Μόρια; Πώς θα εντοπισθούν τα 35 κρούσματα κορωνοϊού που κυκλοφορούν ανάμεσά τους; Πώς ξεκίνησαν οι πυρκαγιές; Στις 11.30 μ.μ. ξέσπασαν στην Μόρια, στις 9.00 μ.μ. όμως είχαν ξεσπάσει δύο δασικές πυρκαγιές στην άλλη άκρη του νησιού. Στην ιστοσελίδα Lesvos News, κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν ότι όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα, οι μετανάστες τα υποδέχθηκαν πετροβολώντας τα. Hταν αυθόρμητη αντίδραση επειδή κινδύνευαν από αποκλεισμό ή μήπως κάποιοι την υποκίνησαν; Ποια είναι η ΜΚΟ που ανήρτησε το θριαμβευτικό «Η Μόρια έπεσε, σύντομα θα πέσει και η Λέσβος», όπως αποκάλυψε ο κ. Μουντζούρης χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ; Πώς αντιμετωπίζεται η ανασφάλεια των κατοίκων του νησιού και το ενδεχόμενο μετάδοσης του φαινομένου σε άλλες δομές; Ολα αυτά και πολλά ακόμη εντάσσονται στο κεφάλαιο «Διαχείριση κρίσης». Μια κρίση που πολλοί την έβλεπαν να έρχεται, πολλοί επίσης περίμεναν να έρθει για να τη δουν. Σαν αυτούς που λένε ότι αν δεν δουν κάποιον να σφαδάζει από τον κορωνοϊό δεν θα πιστέψουν στην ύπαρξή του. Το αποτέλεσμα είναι η Λέσβος να κηρυχθεί σε κατάταση εκτάκτου ανάγκης.

Υπάρχει η διαχείριση της κρίσης, υπάρχει όμως και η δια-χείριση του ουσιώδους. Και το ουσιώδες είναι η παρουσία πληθυσμών που ζουν απομονωμένοι από την υπόλοιπη κοινωνία, κυκλοφορούν όμως χωρίς περιορισμούς. Η προηγούμενη κυβέρνηση κατήργησε τα σύνορα της χώρας, με αποτέλεσμα να γιγαντωθεί το πρόβλημα. Η σημερινή το αντιμετώπισε στην αρχή ελαφρά τη καρδία και παρότι αντιστάθηκε σθεναρά στην εισβολή που επιχείρησε ο Ερντογάν στον Εβρο, δεν απαλλάχθηκε από τις ενοχές της κυρίαρχης φαντασίωσης στη μεταχείριση των πληθυσμών που έχουν ήδη εγκατασταθεί στη χώρα. Η δε φαντασίωση ορίζει πως όλοι αυτοί, με την πάροδο του χρόνου, θα ενταχθούν και θα αφομοιωθούν στην ελληνική κοινωνία. Χωρίς κανόνες, χωρίς να εγκαταλείψουν την ταυτότητά τους και χωρίς να μπορούν να εργαστούν. Αρκεί να περάσει κάποιος από το γκέτο του 6ου διαμερίσματος της Αθήνας για να αντιληφθεί ότι όχι μόνο δεν μπορούν να ενταχθούν, αλλά δεν θέλουν να ενταχθούν. Απαιτούν από την ελληνική κοινωνία να τους δεχθεί έτσι όπως είναι και όσο περνά ο χρόνος το απαιτούν και πιο επιτακτικά. «Μάθε φαρσί, αν θες να συνεννοηθούμε», είπε κάποιος στη φαρμακοποιό της οδού Αριστοτέλους.

Ολες τις προηγούμενες ημέρες αναρωτιόμουν τι θα γίνει αν εντοπισθεί κορωνοϊός στους πληθυσμούς στην πλατεία Βικτωρίας ή στον Αγιο Παντελεήμονα. Χθες, η αστυνομία τους μετέφερε στην Αμυγδαλέζα. Ομως το πρόβλημα δεν λύθηκε. Ες αύριον η συνέχεια.

Πηγή: Καθημερινή

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *