Πάσχος Μανδραβέλης
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, κανάλια, εφημερίδες, πολιτικοί και σχολιαστές έχουν ένα εύκολο θέμα: «Πού κυμάνθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ». Κατόπιν, αρχίζουν ο οδυρμός και οι προτάσεις: «Εδωσε λευκή κόλλα και πέρασε στο πανεπιστήμιο», «Φοιτητής με 0,6», «Ζήτω η βάση του 10», «Κάτω η βάση του 10».
Πριν από τρεις μήνες, πάλι είχαμε ένα εύκολο θέμα. Η Ελλάδα πρέπει να είναι η μόνη χώρα στην οποία ο Ξενοφώντας γίνεται πρώτο θέμα στα δελτία, κι αυτό όχι γιατί συνεισέφερε τόσο πολλά στην ανθρώπινη σκέψη, αλλά διότι ένα χωρίο του έπεσε στις εξετάσεις. Πρέπει επίσης να είναι η μόνη χώρα στην οποία είχε γίνει τόσο παθιασμένη συζήτηση για το αν οι λέξεις «αρωγή» και «ευδοκίμηση» είναι πρέπουσες για παιδιά ή θα έπρεπε το θέμα της έκθεσης να έχει πιο «βατές λέξεις».
Αμέσως μετά, αρχίζει η πιθανολόγηση των εφημερίδων για το «πού θα κυμανθούν οι βάσεις». Ευκολάκι, διότι οι βάσεις, όπως διαπιστώνουμε μετά, κυμαίνονται από 0,6 έως 19, με άριστα το είκοσι.
Σε λίγες ημέρες οι πολιτικοί θα έχουν και πάλι ένα εύκολο θέμα. Η υπουργός Παιδείας θα μιλάει για τις χιλιάδες προσλήψεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι συνδικαλιστές και οι αντιπολιτευόμενοι θα μετράνε σε χιλιάδες τα κενά.
Αφού περάσει και το σόου με τα σχολικά βιβλία («στην ώρα τους τα βιβλία», θα λένε οι κυβερνητικοί, «μαθήματα χωρίς βιβλία», οι αντιπολιτευόμενοι), θα αρχίσει το «μάλε βράσε» στο Μαρούσι. Ωρομίσθιοι, αναπληρωτές, αδιόριστοι και καθηγητές, φοιτητές και μαθητές, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ και άλλα αρκτικόλεξα θα ζητούν «εδώ και τώρα λύσεις για την Παιδεία». Η υπουργός θα εξαγγείλει άλλη μια γκράντε μεταρρύθμιση για την Παιδεία· ή μήπως την έχει κάνει ήδη; Χάσαμε τον λογαριασμό από τόσες μεταρρυθμίσεις που εξαπολύονται σαράντα χρόνια τώρα. Οι αντιπολιτευόμενοι θα πουν ότι «αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση, είναι απορρύθμιση» και ότι «το νομοσχέδιο δεν απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις της εκπαίδευσης». Οι κυβερνητικοί θα προφητεύσουν ότι «αυτή είναι η μεταρρύθμιση που θα τελειώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις». Σποραδικώς θα διαβάζουμε κατάρες για τα φροντιστήρια και την κακούργα νεοφιλελεύθερη κοινωνία που αναγκάζει τους γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους στην κόλαση των εισαγωγικών. Κατά τον Μάρτιο, το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει την ύλη των εξετάσεων, από σελίδα 8 έως 35 και από σελίδα 47 έως 58 του διδακτικού εγχειριδίου, και τον Ιούνιο… φτου και πάλι από την αρχή.
Στην ταινία «Η μέρα της μαρμότας», ο πρωταγωνιστής, που ήταν καταδικασμένος να ζει ξανά και ξανά την ίδια μέρα, χρησιμοποιούσε τον χρόνο για να αποφεύγει τις κακοτοπιές που ήξερε ότι έρχονται και να αυτοβελτιώνεται ώστε να κερδίσει το κορίτσι που αγαπούσε. Στο εκπαιδευτικό έτος της μαρμότας, αλλάζουν διαρκώς οι παράμετροι των εξετάσεων χωρίς να βελτιώνεται τίποτε. Αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε αύριο…
Πηγή: Καθημερινή
– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.