Κωνσταντίνος Χαροκόπος
Και ενώ η νεολαία του Σύριζα, θυμάται στις παρυφές του Γράμμου τις μάχες του εμφυλίου και την ανεπιτυχή προσπάθεια για το πέρασμα της χώρας μας στη ζώνη επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης, ένα ακόμα σοσιαλιστικό καθεστώς, αυτό της Ζιμπάμπουε, αποκαθηλώνεται ταχύτατα, σε μια προσπάθεια ανόρθωσης της οικονομίας και επιβίωσης του πληθυσμού της.
Ο σοσιαλιστικός παράδεισος της Ζιμπάμπουε ήταν το αποτέλεσμα του εμφυλίου πολέμου ανάμεσα στο σοσιαλιστικό κίνημα ZANU του Ρόμπερτ Μουγκάμπε και στο σοσιαλιστικό κίνημα ZAPU του Τζόσουα Νκόμο. Το κλειδί του σοσιαλιστικού παραδείσου βρέθηκε τελικά, όταν τα δύο σοσιαλιστικά κινήματα ZANU (Zimbabwe African National Union) και ZAPU (Zimbabwe African People’s Union) συγχωνεύτηκαν μεταξύ τους, δημιουργώντας τo ZANU-PF (Zimbabwe African National Union – Patriotic Front), έτσι ώστε να γευθούν απλόχερα τις χάρες της εξουσίας και να κυβερνήσουν τη Ζιμπάμπουε, μετά από την ανεξαρτησία της το 1980.
Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της πολιτικής που ακολούθησε η σοσιαλιστική διακυβέρνηση που κράτησε για πάνω από 37 έτη, ήταν η κατάσχεση της αγροτικής περιουσίας που ανήκε στη μειονότητα των λευκών πολιτών και η παράδοση της στους ακτήμονες της μαύρης κοινότητας. Εμπνευστής αυτής της πολιτικής ήταν ο ίδιος ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, που είχε διατελέσει αρχηγός του ZANU από το 1975 έως το 1980, πρωθυπουργός από το 1980 έως το 1987 και πρόεδρος της Ζιμπάμπουε από το 1987 έως το 2017. Ο Μουγκάμπε ήταν ένας ιδεολόγος εθνικιστής, που χαρακτήριζε τον εαυτό του ως μαρξιστή – λενινιστή και από το 1990 και μετά δήλωνε ότι ήταν ο φορέας του σοσιαλισμού στην αφρικανική ήπειρο.
Από το 2018 ο νέος πρόεδρος Έμμερσον Μνανγκάγκουα που παρέλαβε μια χώρα βυθισμένη στην ανέχεια, στην πείνα και στον πληθωρισμό, προσπαθεί να καθαρίσει τη χώρα από τη σοσιαλιστική κληρονομιά του Μουγκάμπε, μέσω μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στην οικονομία και στην κοινωνία. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας επανόδου στην κανονικότητα και της ανάκτησης της διεθνούς εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση αποφάσισε να αποζημιώσει όλους τους ιδιοκτήτες των αγροτικών εκτάσεων, που η κυβέρνηση του ZANU-PF, είχε κατάσχει από τη λευκή μειονότητα. Άλλωστε η κατάσχεση της γης και η καλλιέργεια της στα πλαίσια των σοσιαλιστικών πειραμάτων της κυβέρνησης, είχε φέρει καταστροφικά αποτελέσματα. Η αγροτική παραγωγή υποπολλαπλασιάστηκε, αδυνατώντας να καλύψει ακόμα και τις εγχώριες βασικές ανάγκες σίτισης των κατοίκων της χώρας.
Η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε, θα αποζημιώσει σε πρώτη φάση τους 3.500 πρώην ιδιοκτήτες με περίπου €840.000 ανά ιδιοκτησία. Βασικός σκοπός της κυβέρνησης είναι να περάσει τόσο στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, όσο και στη μειονότητα των λευκών της χώρας, το μήνυμα ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ότι τα σοσιαλιστικά πειράματα που οδήγησαν τη χώρα στην αναξιοπιστία και τους κατοίκους της στην φτώχεια και στην πείνα, έχουν τελειώσει. Ταυτόχρονα επιθυμεί την επιστροφή της λευκής κοινότητας της πρώην Ροδεσίας, στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας και ειδικότερα στην αγροτική παραγωγή. Σε αυτήν την κατεύθυνση ανακοινώνει μέτρα προστασίας της αγροτικής γης και των επενδύσεων.
Επιπλέον μετά από τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας της ινδικής κάνναβης στη Ζιμπάμπουε, ανακοινώθηκε η επιδότηση όλων των ξένων και εγχώριων επενδυτών στον κλάδο αυτό. Το κράτος επιτρέπει στους ιδιώτες να αποκτούν τις δικές τους άδειες (Medical Cannabis Licenses), έτσι ώστε να είναι πιο ανταγωνιστικοί στις διεθνείς αγορές και να μπορούν να ανταγωνιστούν αντίστοιχες εταιρείες από το Μαλάουι, την Ουγκάντα και τη Δημοκρατία του Κονγκό. Η κυβέρνηση, στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών, διαφημίζει ότι διαθέτει «άφθονη γη και νερό» και ότι εκείνο που χρειάζεται είναι «επενδυτικά κεφάλαια και σύγχρονους τρόπους διοίκησης».
Για να εξασφαλίσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για την καταβολή των αποζημιώσεων, η κυβέρνηση της Χαράρε, θα εκδώσει ένα 30ετές ομόλογο ύψους $3,5 δισ. Γι’ αυτό το σκοπό, θα απευθυνθεί στην διεθνή επενδυτική κοινότητα, υποσχόμενη ότι αυτό το ομόλογο θα διαπραγματεύεται κανονικά στις δευτερογενείς αγορές χρέους, αλλά και στο νέο χρηματιστήριο Victoria Falls Stock Exchange, στο οποίο θα μπορούν να διαπραγματεύονται σε «σκληρό νόμισμα» μετοχές και ομόλογα από όλη την αφρικανική ήπειρο.
Στην κατεύθυνση ανασύνταξης της οικονομίας, η κεντρική τράπεζα της χώρας (Reserve bank of Zimbabwe) αποφάσισε την απόσυρση του επίσημου νομίσματος της χώρας, που λόγω του υπερπληθωρισμού, δεν έχει πλέον την παραμικρή αξία. H απόσυρση θα συνοδεύεται από την υποχρεωτική ανταλλαγή και μετατροπή των δολαρίων της Ζιμπάμπουε, σε δολάρια ΗΠΑ. Έτσι η απόσυρση γίνεται σύμφωνα με την τρέχουσα ισοτιμία, σύμφωνα με την οποία, 1$ ανταλλάσσεται με 1 τετράκις εκατομμύριο, ή 10 εις την 15η δύναμη, ή καλύτερα 1.000 τρισεκατομμύρια, ή ακόμα καλύτερα 1.000.000.000.000.000 δολάρια Ζιμπάμπουε.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι μαρξιστές και λενινιστές διανοούμενοι που υπερασπίζονται ακόμα τα θλιβερά καθεστώτα ενός κόσμου που έχει διαλυθεί και ξεπεραστεί από τη ζωή, υποστηρίζουν ότι αυτό που βλέπουμε στη Ζιμπάμπουε, δεν είναι η πλήρης ανατροπή ενός ακόμα αποτυχημένου σοσιαλιστικού πειράματος, αλλά ένα απλό πισωγύρισμα στην πορεία προς την κομμουνιστική ολοκλήρωση.
* Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Πηγή: Liberal.gr
– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.